Мадридски съд отмени частичните ограничителни мерки, въведени в испанската столица

...
Мадридски съд отмени частичните ограничителни мерки, въведени в испанската столица
Коментари Харесай

Съдът в Мадрид отмени ограниченията, защото нарушават човешките права

Мадридски съд анулира частичните ограничаващи ограничения, въведени в испанската столица и прилежащи обитаеми места за въздържане на втората вълна от COVID-19. Той заяви в изказване, че поддържа позицията на районните управляващи и няма да утвърди рестрикциите, въведени в петък вечерта, тъй като те " нарушават съществени права и свободи " на 4,5-те милиона наранени жители, съобщи Нова телевизия.

Указът на испанското министерство на опазването на здравето, забраняващ влизането във и излизането от столицата и девет прилежащи обитаеми места, влезе в действие на 2 октомври. Той обаче трябваше да бъде одобрен от Мадридския върховен съд. Предвид неговия отвод, рестриктивните мерки губят правна мощ в района, отбелязва ТАСС.

От началото на пандемията в Испания бяха открити към 836 000 случая на ковид, към 255 600 от които в региона на столицата. С новата самодейност на испанското министерство на опазването на здравето се вкарват единни критерии, позволяващи да се изолират градове с население от над 100 000 души. За въвеждане на плануваните ограничения е належащо броят на инфектираните в района за последните 14 дни да надвишава 500 случая на 100 000 души.

Освен това над 10 на 100 от осъществените проби би трябвало да са позитивни и да е напълнен над 35 на 100 от потенциала на интензивните отделения. В обитаемоте места, отговарящи на тези условия, се вкарват ограничавания за влизане и излизане. Забранява се събирането на повече от шест души на едно място. Магазините са длъжни да понижат броя на допусканите клиенти на половина и да затварят не по-късно от 22 ч., а кафенетата и питейните заведения имат право да работят до 23 ч. Въвеждат се и ограничавания за спортните зали, религиозните обекти и автошколите.

Регионалното държавно управление на Мадрид, водеща роля в което има опозиционната на национално ниво консервативна Народна партия, изрази противоречие с решението на министерство на опазването на здравето. То се съобрази с условията на указа, само че го апелира пред съда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР