Мачът от квалификациите за световното първенство по футбол в Катар

...
Мачът от квалификациите за световното първенство по футбол в Катар
Коментари Харесай

Скандал преди мача: Испанската футболна федерация нарича Косово "територия"

Мачът от квалификациите за международното състезание по футбол в Катар през 2022 година сред Испания и Косово се трансформира в сцена на политически скандал.

Срещата ще се изиграе на следващия ден (31 март), футболистите на най-новата балканска страна към този момент са в Севиля, само че това не лишава от напрежението сред двата отбора.

Снимка: Reuters

Скандалът е подбуден от обстоятелството, че и до през днешния ден Испания не признава независимостта на Косово. На 17 февруари 2008 година страната разгласи, че се отделя от територията на Сърбия. Предшественик на този политически акт е войната от края на 90-те години на ХХ век. По време на бойните дейности починаха близо 17 000 души (военни и цивилни от двете страни на конфликта), а доста фамилии бяха разселени.

През 2008 година Косово беше приета от болшинството страни по света, включително и България. 23 от страните обаче към момента не считат, че става дума за независима страна. На територията на Европа това са Сърбия, Испания, Румъния, Кипър, Словакия, Молдова, Украйна, Беларус и Русия.

От Испанската футболна федерация очевидно са решили да не вършат изключения от държавната политика и още на 9 март, когато селекционерът Луис Енрике даде първата си конференция преди мачовете от международните квалификации, нарекоха балканската страна " територия Косово ".

OFICIAL | dará a conocer la próxima lista el lunes 15 de marzo.

España inicia el camino hacia contra Grecia, Georgia y territorio de Kosovo.

Luis de la Fuente también anunciará la convocatoria para la EURO Sub-21.

— Selección Española de Fútbol (@SeFutbol)

От Косовската футболна федерация дадоха отговор с: Косово е пълновръстен член на ФИФА и УЕФА. " Опитът на Испания да унижи Косово е непочтен и безпочвен ", написа в декларацията.

Снимка: Reuters

Федерацията на Испания обаче не спря с " офанзивите ". От там изпратиха публично питане към Световната федерация дали може да не пускат химна и да не употребяват знамето на противника. Това надали ще се случи, защото Косово публично е член на ФИФА от 2016 година насам.

През 2019 година Европейската футболна централа задължи страните, които не признават Косово да не отхвърлят мачове против тимове от страната. Изключение може да се направи за национални и клубни отбори от Сърбия и Босна и Херецеговина, в случай че локалните управляващи не могат да обезпечат сигурността на футболисти и фенове.

В какъв звук ще са събитията на терена? Ще разберем по време на мача на 31 март.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР