М еждународният филмов фестивал в Кан се завръща за своето

...
М еждународният филмов фестивал в Кан се завръща за своето
Коментари Харесай

Възраждане след пандемичен мрак: 74-ият кинофестивал в Кан

М еждународният кино фестивал в Кан се завръща за своето 74-то издание, обещавайки да затрупа под лавина от звезди, осезателен искра и артхаус продукции дългите месеци на мрак и пустош, в които коронавирусната пандемия потопи света на киното, и предлагайки по-балансирано дамско присъединяване.

След като през 2020 година беше анулирана за първи път от 70 години, на 6 юли водещата кино демонстрация си дава среща на крайбрежния бул. "Кроазет ", с цел да означи своето "възкресение ".

"Киното не е мъртво ", съобщи наскоро фестивалният шеф Тиери Фремо.

Кинофестивалът в Кан, който нормално се организира през май, само че беше отсрочен поради здравната рецесия, ще продължи до 17 юли. Тогава ще бъдат раздадени фестивалните оценки, включително премията "Златна палма ", извоювана на предходното му издание през 2019 година от южнокорейската обществена ирония "Паразит ".

Какво ни чака на кинофестивала в Кан тази година?

Официалната селекция дава обещание "обширна гледка на творението ", по думите на Фремо. "Много от определените филми имат треската, бойната мощ, и взаимно ще отведат фена на едно прелестно пътешестване ", добавя фестивалният шеф.

Седемдесет и четвъртото издание на кинофестивала в Кан ще бъде намерено със международната премиера на драмата "Анет ". Това е първият филм от близо десетилетие на любимеца на френския артхаус Леос Каракс и първият му на британски език.

Филмът, включен в конкурсната стратегия, е с Адам Драйвър и Марион Котияр в основните функции на стендъп комедиант и певица, раждането на чието първо дете - загадъчната Анет, прекатурва живота им.

Драмата е снимана по истинска концепция на американското дуо "Спаркс " - известна групировка в различната музика след 70-те години на предишния век, която е създател на саундтрака към него.

24 кино лентата се съревновават за "Златна палма "

Конкурсната стратегия за "Златна палма " включва 24 кино лентата.

В съревнованието тази година вземат участие предходни носители на наградата като италианеца Нани Морети с кино лентата си "Три етажа " и французина Жак Одиар с "Париж, 13-и регион " ( "Les Olympiades ").

Друг притежател на "Златна палма " - тайландският режисьор Апичатпонг Верасетакул, се завръща в Кан с първия си англоезичен филм "Memoria " с присъединяване на Тилда Суинтън.

Иранският режисьор и повторен притежател на "Оскар " Асгар Фархади също е включен в конкурсната стратегия с кино лентата си "Герой ".

Провокативният нидерландски режисьор Пол Верховен, който постоянно визира тематиките за секс и принуждение, ще взе участие в конкуренцията с драмата "Бенедета " с французойката Виржини Ефира в основната роля.

Лентата към този момент беше планувана за присъединяване в конкурсната стратегия на миналогодишната демонстрация, която беше анулирана поради пандемията.

Комедийната драма "Френч Диспач " ( "The French Dispatch ") също беше включена в обявената предходната година конкурсна стратегия. В продукцията взе участие цяла плеяда звезди, част от които се чакат в Кан - Бил Мъри, Тилда Суинтън, Тимъти Шаламе, Ейдриън Броуди, Леа Сейду, Матийо Амалрик, Бенисио дел Торо, Оуен Уилсън, Франсис Макдорманд, Натали Портман, Брад Пит.

Друга звезда на Холивуд - артистът и режисьор Шон Пен, се включва в конкуренцията с кино лентата "Денят на знамето ", в който играе дружно с щерка си Дилън. Пен се надява на "лично възкресение " след пагубното му показване в Кан през 2016 година с филантропичната любовна история "Последното лице ".

Конкурсната стратегия включва и кино лентата "Петрови в грипа " ( "Petrov's flu ") на руснака Кирил Серебренников, прочут с рецензиите към властта в родината, на който е наложена възбрана да я напуща.

Къде са дамите?

Един от постоянно задаваните въпроси в Кан е "Къде са дамите? " С присъединяване на едвам четири дами в съревнованието за "Златна палма " тази година в Кан се разиграва прочут сюжет.

Само една жена в историята на фестивала е печелила влиятелното отличие - новозеландката Джейн Кемпиън за "Пианото " през 1993 година

Допреди пандемията разискванията дали провинен е комисията за асортимент или по-широката кино промишленост, бяха рутина като слънцето и шампанското на "Кроазет ".

Страстите се разгорещиха изключително осезаемо през 2018 година в разгара на придвижването #Аз също, когато 82 дами, след които Джейн Фонда, Марион Котияр, Пати Дженкинс, проведоха безмълвен митинг на стъпалата на Фестивалния замък в Кан.

Тазгодишното издание може да се похвали с по-балансиран лист. Вземайки поради останалите фестивални секции, към 40 дами показват свои филми тази година. Три от четирите режисьорки в конкурсната стратегия са французойки - Джулия Дюкурно, която се съревновава с кино лентата си "Титан ", Миа Хансен-Льов с "Остров Бергман " и Катрин Корсини с "Фрактура ". Четвъртата дама в конкуренцията е унгарката Илдико Енеди с "Историята на жена ми ".

Организаторите на кинофестивала в Кан упорстват, че избират филми по достолепие, без да вземат поради расата, пола или националността. Някои светила на артхауса (мъже) и постоянни участници в проявата, обаче имат обезпечено място в нея, даже филмите им да са искрено "ужасни ".

"Не е изненадващо, че в историята на филмовия фестивал в Кан доминира честване на мъжките достижения, когато той в голяма степен е бил програмиран от мъже ", означават радетелки за равнопоставеност на дамите.

Основно дамско жури

Тази година обаче участниците ще бъдат оценени главно от дамско жури. За четвърти път във фестивалната история в състава му влизат пет дами - режисьорките Мати Диоп и Джесика Хауснер, актрисата и режисьорка Мелани Лоран, актрисата Маги Джиленхол, която също се готви да дебютира зад камера, и певицата Милен Фармер.

Журито допълват четирима мъже - ръководителят му, американският кинодеец и първи афроамериканец на поста Спайк Лий, актьорите Сон Кан-хо ( "Паразит ") и Таар Раим ( "Пророк ") и режисьорът Клебер Мендонса Фильо.

Кинофестивалът в Кан обаче не е единствено конкурсна стратегия. Точно половината от филмите, които ще вземат участие в Петнайсетдневката на режисьорите, са дело на дами. Петдесет и третото издание на една от главните паралелни секции в Кан ще се организира сред 7 и 15 юли. С премията "Златна карета " ще бъде почетен американският документалист Фредерик Уайзман.

Седмицата на рецензията

В секцията Седмицата на рецензията, фокусирана върху млади режисьори, седем от 13-те оферти са дело на дами.

С интерес се чака представянето отвън конкурсната стратегия на "Приживе " на режисьорката Еманюел Берко с "кралицата " Катрин Деньов. Деньов бележи огромното си завръщане на "Кроазет " 57 години откакто филмът "Шербургските чадъри " с нейно присъединяване завоюва "Златна палма ".

Вълнение има и към премиерата на режисьорския дебют на актрисата и певица Шарлот Генсбур, която в новата секция Кан Премиери ще показа документалния си филм "Джейн ", отдаден на майка й, актрисата Джейн Бъркин.

Българският филм "Жените не плачат "

Българският филм "Жените не плачат " на Мина Милева и Весела Казакова е включен в паралелната секция Особен взор. Продукцията е с присъединяване на актрисата Мария Бакалова, която направи пробив в Холивуд с ролята си в комедията "Борат 2 ", донесла ѝ номинация за "Оскар ".

Джоди Фостър: Не на дамските квоти!

Американската актриса и режисьорка Джоди Фостър, която за първи път минава по аления килим на "Кроазет " още като дете, ще бъде удостоена с почетна премия "Златна палма " на кинофестивала в Кан.

Петдесет и осем годишната Фостър е играла в над 70 кино лентата, измежду които "Шофьор на такси ", "Нел ", "Маверик ", "Анна и кралят ", "Човек от вътрешната страна ".

През 1988 година Джоди Фостър се снима в престъпната драма "Обвинената ", за осъществяването си в която получава първата си премия "Оскар ". Световна популярност и второ отличие на американската киноакадемия й носи ролята в паметния трилър "Мълчанието на агнетата " (1991).

При предходното си посещаване в Кан през 2016 година Фостър не пропусна да означи, че шефовете на студиа в Холивуд към момента гледат на дамите режисьори като на "твърде огромен за вдишване риск ".

Джоди Фостър обаче също по този начин се разгласи срещу концепцията да има "дамски квоти ", защото в тази ситуация не става въпрос за незначителни управителни постове, а за изкуство. Общо над 80 продукции (над 120 с включените в паралелните секции) ще бъдат показани до финалната вечер. Тогава ще бъде прожектирана шпионската комедия "Агент 117: От Африка с обич " от поредност с Жан Дюжарден в основната роля, която пародира филмите за Джеймс Бонд, Фантомас и Розовата пантера.

Тазгодишното издание няма да се радва на цялостната си независимост, защото пандемията към момента продължава, само че по думите на Тиери Фремо "в сърцето си кинофестивалът в Кан остава същият ".
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник: По тематиката.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара На изпит: - Какво се е случило след гибелта на Наполеон? Студентът: - Погребение, професоре.. Професорът: - Колега, елате през сепетември за 40...! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниДенят като че ли прибавя още няколко часа към себе си, които можеш да прекараш в уютно сенчесто кафене или измежду природатаТо с размерите на Луната, само че по-тежко от СлънцетоДосега отдолу под руините бяха извадени 24 телаРашков: Ние вършим това, което от нас се желае от законаСлужебният министър за Ларгото: Злоупотребите са ужасяващиВтори остава досегашният кмет на общината Румен ТомовДеветте стратегии са изтеглени от над 6 млн. душиНяма нито един умрял от ковид-19 в лечебните заведения в страната през миналото денонощиеАПИ с значима информация за шофьоритеДосъдебното произвеждане е формирано на 2 юлиСнимки от подготовките за боен церемониал, на които украинките са с черни обувки от хромирана кожа на ток, провокираха гневни реакцииВижте спиращи дъха фрагменти от фотографския конкурс BigPicture Natural World Photography CompetitionТова разгласи министърът на икономикатаТой управлява ЕНП, обединяването на дясно-центристките европейски партии, от 2019 г.Защо има от ден на ден убийствени горещини и опустошителни пожари, като в Канада и Съединени американски щати Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР