Люпчо Куртелов, председател на сдружение „Балкански хоризонти”/ БГНЕС: Не е лесно

...
Люпчо Куртелов, председател на сдружение „Балкански хоризонти”/ БГНЕС:
Не е лесно
Коментари Харесай

Не е лесно да си историк в Македония, трябва да имаш афинитет към научната фантастика

Люпчо Куртелов, ръководител на съдружие „ Балкански хоризонти”/ БГНЕС:

Не е елементарно да си историк в Македония. Необходимо е да имаш афинитет към литературата с тясна компетентност научна фантастика. А нашият Тодор (Чепреганов - бел.ред.), за жалост, и тук не го бива. От човек, който е прекарал целия си живот на държавна хранилка, се чака въпреки всичко малко по-високо равнище на въображението. В противоположен случай тезите му будят отчаяние.

„ Гоце Делчев се е борел за македонска страна и по тази причина е македонец”!!!

Тодоре, чувал ли си за Байрон? Борил се е за свободна Гърция (там и умира), само че дали е грък? Не, англичанин е. Лафайет се е борил за самостоятелна Америка, а е французин. Тадеуш Косцюшко също – само че е поляк.

Ето и някои образци от нашето по близко обграждане:

Тома Давидов – български офицер от Ловеч, който напуща армията и се бори за свободата на Македония. Загива през 1903 година в село Оздолени, Охридско.

Парашкев Цветков - учител по музика в Плевен, мечтател. Идва в Македония, Загива през 1903 година в село Могила, Битолско. Марко Лерински и... доста други.

Гоце Делчев и неговите съратници от Вътрешна македонска революционна организация си слагат за цел битка за самостоятелна Македония заради единствената причина, че Великите сили не разрешиха образуване на българска страна в нейните етнически граници, защото смятаха, че тя би била спънка за реализирането на техните ползи на Балканите.

Ако през днешния ден попитате Додик и сърбите от Република Сърбска, те за 5 минути биха се включили към Сърбия. Но позволява ли им се? Не!

Гърците от Кипър пробваха през 1973 година се да се обединят с „ майка” Гърция. Успяха ли? Виждаме и през днешния ден какви са проблемите в Кипър. Приблизително такава е и аналогията на битката за самостоятелна Македония при започване на ХХ век.

И не е почтено ние да споделяме какъв е бил Гоце Делчев. Той самичък си го е споделил: „...Какво да вършим когато сме българи и всички страдаме от една обща болест...” Писмо, написано от Гоце до войводата Никола Малешевски на 5 Януари 1899 година

P.S. Дядото на Тодор Чепреганов е бил член на „ Удруженье срещу бугарских бандита” (Сдружение против българските бандити – бел. ред.) в Източна Македония. А българските „ бандити” са били дейци на Вътрешна македонска революционна организация отпред с Тодор Александров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР