Людмил Цветков в НС: Колеги, много лековато се отнасяте към

...
Людмил Цветков в НС: Колеги, много лековато се отнасяте към
Коментари Харесай

Людмил Цветков: Кой се страхува от хартиените разписки? Кои български политици, от кои партии, не искат българските граждани да са сигурни, че изборът им е отчетен правилно

Людмил Цветков в Народно събрание: " Колеги, доста лековато се отнасяте към отчитането на резултатите от машинното гласоподаване. Както излиза наяве, още веднъж ще е достоверен резултатът, регистриран от машината. За какво тогава ще броите и хартиените разписки, със или без щемпел? Кой се опасява от хартиените разписки? Разумно би било да се дефинира процедура за отчитане резултатите от вота, в случай че ще се броят както гласовете вътре в машината, по този начин и хартиените разписки.
 
Хартиените разписки постоянно имат преимущество, освен тъй като са физически артефакт, само че и защото гласоподавателят се е убедил, че гласът му е регистриран вярно. Което не е правилно за изплютите от машината резултати, при тях гласоподавателят не може да е сигурен, че изборът му съответствува с регистрирания от машината, той просто НЕ Гражданско отделение ВИЖДА. Кои български политици, от кои партии, не желаят българските жители да са сигурни, че изборът им е регистриран вярно? Демократична България, Политическа партия, Възраждане, някои други? Не прави ли това изборите непрозрачни? Не понижава ли това доверието в резултатите и в смисъла на провеждането на избори въобще?
 
В тази връзка е рационално да се дефинира процедура, по която да се регистрират резултатите от машинното гласоподаване. Предлагам следното. СИК разпечатват машинния протокол, отчитащ общия брой на гласувалите в дадена секция, както и разпределението им по партии. След това се пристъпва към ръчно преброяване на хартиените разписки, както по сбор, по този начин и по разпределението им по партии.
 
В секционния протокол се попълнят данните от ръчното преброяване, които ще имат формален темперамент, и в прилежаща рубрика данните от машинния протокол, за сведение и съпоставяне. В идеалния случай те ще съответстват. Защо да не съответстват? Нали при машините няма неточности. Нали и хората могат да броят до 100. Ако въпреки всичко се окаже, че се следи разминаване, секционните комисии ще броят хартиените контролни разписки втори път, този път доста деликатно, с цел да са сигурни, че не са създали неточност.
 
Ако би трябвало и трети път. Ако отново се следи разминаване, както към този момент казахме, меродавни ще са хартиените разписки, при които гласоподавателят е удостоверил вота си, а след това може да се направи одит, петте души от комисията ли не могат да броят до 100, или машините не могат да броят до 100. Нали за това са контролните разписки, да управляват вота, за какво ги употребявате, в случай че не въздействат върху вота?
 
При състояние, че най-малко 30-40 % ще гласоподават с машини, в случай че машинното гласоподаване не е несъмнено и податливо на операции, в случай че се фалшифицират 10-15 % от машинния избор, или даже по-малко, прехвърляйки гласове от едни огромни партии към други и изземайки гласовете от дребните партии, това тотално може да обърне резултата от изборите, като победените станат спечелили и омагъосаният кръг продължи до безспир.
 
Или може да се доближи още веднъж до патова обстановка, която да облагодетелства президента. Това ще докара до шести, седми, осми, девети, десети избори поред, които дефинитивно ще банкрутират страната. Това ли желаете? " - попита той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР