Любовно от краля, чиято любов започва нежно, но свършва с

...
Любовно от краля, чиято любов започва нежно, но свършва с
Коментари Харесай

Предавам сърцето си и себе си във Вашите ръце ♥ Писмото на Хенри VIII до любимата му Ан Болейн

Любовно от краля, чиято обич стартира нежно, само че свършва с гилотината.

 (Henry VIII First Interview with Anne Boleyn, Daniel Maclise, 1835)

Повелителко моя, приятелко моя!

Предавам сърцето си и себе си във Вашите ръце, оставям се на Вашата благосклонност и Ви апелирам отсъствието ми да не отслаби привързаността Ви към мен. Това ще усили болката ми, което би било доста тъпо, защото раздялата ме наранява задоволително, даже повече в сравнение с допусках, че е допустимо да боли.

Това ми припомня за една детайлност, обвързвана с астрономията, а точно, че колкото по-далече от Слънцето са земните полюси, толкоз по-изгаряща е топлината. Това се случва и с нашата обич. Делят ни дистанции, само че пристрастеността се усилва – най-малко от моя страна. Надявам се, че същото се отнася и за Вас и Ви убеждавам, че страданията, които нашата разлъка ми предизвиква, са толкоз огромни, че биха били непоносими, в случай че не беше мощната ми религия във Вашата неразрушима обвързаност към мен.

За да Ви припомня своите усеща и защото не мога да бъда персонално във Вашето наличие, Ви адресирам подарък, който ще ме замести най-добре – моя портрет, както и няколко гривни, като си бленувам да бъда на тяхно място, когато ги поставите на ръцете си и изпитате удоволствието от допира им.

От ръката на Вашия прислужник и другар,
Хенри

 (Portrait Anne Boleyn, 1534)

 (King Henry VIII of England by Lucas Horenbout, 1526)

От „ Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже ”, Изд. " Кръгозор "
*Autograph letter of king Henry VIII of England to Anne Boleyn in the letter collection of ms. Biblioteca Apostolica Vaticana

Изображение (заглавно): Henry VIII by Hans Holbein the Younger, around 1537

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР