Любопитно Гигантска дупка в Русия крие огромно богатство Блоковете на

...
Любопитно Гигантска дупка в Русия крие огромно богатство Блоковете на
Коментари Харесай

Гигантска дупка в Русия крие огромно богатство

Любопитно Гигантска дупка в Русия крие голямо благосъстояние Блоковете на прилежащия град Мирни наподобяват дребни на фона на кариерата, наричана още „ Вратата на Ада ”  Николай Киров 1 октомври 2019, 09:16  Гигантска дупка в Русия крие голямо благосъстояние
Гигантска дупка в Русия крие голямо благосъстояние
 Кремена Халваджиян: Образите от „ Маскираният артист “ рисувах заран, до момента в който си пиех кафето
Кремена Халваджиян: Образите от „ Маскираният артист “ рисувах заран, до момента в който си пиех кафето
 Полезни дарове, които няма да събират прахуляк в дома ви
Полезни дарове, които няма да събират прахуляк в дома ви
 Златка Райкова и Благо Георгиев станаха родители
Златка Райкова и Благо Георгиев станаха родители
 Премиерен кино маратон с хитови заглавия тази есен по KINO NOVA
Премиерен кино маратон с хитови заглавия тази есен по KINO NOVA
 Рики Мартин чака четвърто дете
Рики Мартин чака четвърто дете
 10 храни, които да консумирате при затънал метод на живот
10 храни, които да консумирате при затънал метод на живот
 Как изглеждаха водачите преди да станат известни (СНИМКИ)
Как изглеждаха водачите преди да станат известни (СНИМКИ)

асред Сибир се намира гигантска, направена от хората дупка. Кариерата за рандеман на диаманти „ Мир” е необятна 1200 метра и е дълбока над 525 метра. Блоковете на прилежащия град Мирни наподобяват дребни на фона на голямата яма, наричана още „ Вратата на Ада”.

Диамантеното находище е намерено през 1955 година Добивът стартира през 1957 година като в началото се прави от пандизчии от страховитите руски наказателни лагери ГУЛАГ.
„ Вратата на Ада ” в Русия крие голямо благосъстояние  ф  ф  ф  ф
След като находището се оказва изключително перспективно, до него е издигнат град, с единствената цел да приюти служащите, добиващи диаманти и техните фамилии.

А мястото не е положително за живеене. Температурите през зимата нерядко падат под минус 50 градуса по Целзий. Лятото пък е малко, само че горещо, като от блатистия терен на околната тайга изхвърчат милиони кръвопиещи комари и мухи.

От мината „ Мир” са идвали по-голямата част от съветските диаманти и близо една четвърт от добива на скъпоценните камъни в света.

През 2001 година потреблението на открит прийом за копаене е прекъснато. Причината е, че кариерата става толкоз дълбока и нестабилна, че заплашва да погълне близкия град. В следствие дъното ѝ е засипано със пласт трошляк, бездънен 45 метра, а над него се е образувало езеро, като през 2004 кариерата е публично затворена.

Любопитно е, че в „ Мир” са добивани по този начин наречените „ сребърни мечки”. Това са изцяло идентични висококачествени диаманти, за които даже е имало спекулации, че са изкуствени, създавани по неповторима съветска технология. Всъщност и до момента не е разкрита тайната им.

Друга загадка на добива в кариерата на най-голямата открита диамантена мина в света е, че не се е употребила никаква вода. Причината са рисково ниските температури през зимата, които вършат пречистването на рудата с течност невероятно. Вместо с водни разтвори, руските и по-късно съветски миньори са разтрошавали кимберлитовата канара със специфични машини.

През 2009 година добивът на диаманти в „ Мир” бе обновен, само че към този момент подземен. Оператор на мината и главен шеф в Мирни е съветската държавна компания „ Алроса”. През 2017 година обаче наводняване спря употребата на находището. При случая починаха 8 души. В момента се приготвя сондаж на дълбочина от 1300 метра, който да удостовери, дали възобновяването на добива ще е рентабилно. Ако бъде взето решение за това, въвеждането на мината в употреба ще отнеме 6-9 години и ще коства към 1,3 милиарда $.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: Русия .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Висш общинар печели от скица с траурна организация Висш общинар печели от скица с траурна организация  <br> Смъртоносен пожар и конфликти в бежански лагер <br>
Смъртоносен пожар и конфликти в бежански лагер
 <br> Зодии, при които <strong> другарството </strong> прераства в <strong> обич </strong> <br>
Зодии, при които другарството прераства в обич
 <br> тоалети на Бела Хадид от седмицата на модата в Париж <br>
тоалети на Бела Хадид от седмицата на модата в Париж
Последни  Мост в Тайпей, Тайланд Мост се срути в Тайланд, заклещени моряци  Гигантска дупка в Русия крие голямо благосъстояние Гигантска дупка в Русия крие голямо благосъстояние  Задушливи газове в шахтата, в която пострадаха служащите Задушливи газове в шахтата, в която пострадаха...  <p><strong>Кремена Халваджиян: </strong>Образите от &bdquo;Маскираният певец&ldquo; рисувах заран, до момента в който си пиех кафето</p> Кремена Халваджиян: Образите от „ Маскираният...  Слабо земетресение е записано край Симитли Слабо земетресение е записано край Симитли  Турция, Пакистан и Малайзия пускат ТВ канал за разтрошаване митовете за исляма Турция, Пакистан и Малайзия пускат ТВ канал за...  <p>Различна опция на &bdquo;М&rdquo; и &bdquo;AMG&rdquo; (тест драйв)</p> Различна опция на „ М” и...  <p>Георги Рачев: Не се чака сняг през октомври. Каква ще е зимата&nbsp;</p> Георги Рачев: Не се чака сняг през октомври. Каква ще...  НАСА приема оферти за модули за кацане на Луната НАСА приема оферти за модули за кацане на Луната  Надежди за лекуване на най-коварния рак Надежди за лекуване на най-коварния рак  <p><strong>Полезни подаръци</strong>, които <strong>НЯМА&nbsp;</strong>да събират прах</p> Полезни дарове, които НЯМА да събират прахуляк  Иванка Тръмп качи фотография с Кристалина, изпратиха я с хоро Иванка Тръмп качи фотография с Кристалина, изпратиха я с...  До 31 градуса през октомври, какво ще е времето и ще вали ли До 31 градуса през октомври, какво ще е времето и ще...  Полфрийман апелира заповедта да напуща страната Полфрийман апелира заповедта да напуща страната  Работници пострадаха в Топлоелектрическа централа Работници пострадаха в Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 1  3 часа изслушваха Мария Габриел, стартира на български 3 часа изслушваха Мария Габриел, стартира на български  Златка Райкова и Благо Георгиев станаха родители Златка Райкова и Благо Георгиев станаха родители  Ивет Лалова се класира на полуфиналите Ивет Лалова се класира на полуфиналите  Премиерен кино маратон с хитови заглавия тази есен по KINO NOVA Премиерен кино маратон с хитови заглавия тази есен по...  Служител на ДАНС в група за източване на офшорни компании Служител на ДАНС в група за източване на офшорни... Всичко от през днешния ден Виц на деня Докторът ми вика: - Висок си 180 см. При този растеж би трябвало да си 80 – 85 кг., а ти си 100 кг, затова трябва… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Германската пенсионерка, която сбъдна Германската пенсионерка, която сбъдна " българската си фантазия "  Грета Тунберг: Хората страдат, умират, екосистеми се разрушават  Пациент на кардиолога с 57 хиляди лева заплата: Трябва да бъде наказан  Вижте неписаната история на България в фотоси  Честваме 111 години самостоятелна България  Старата обич наслойка не хваща: среща след 75 години Водещи вести  Задушливи газове в шахтата, в която пострадаха служащите Задушливи газове в шахтата, в която пострадаха служащите  <p>Георги Рачев: Не се чака сняг през октомври. Каква ще е зимата&nbsp;</p> Слънце и до 30° през днешния ден, по кое време идва захлаждането  „ Газета.ру ”: Роми и съсипия - българите бягат от България „ Газета.ру ”: Роми и съсипия - българите бягат от България  Надежди за лекуване на най-коварния рак Надежди за лекуване на най-коварния рак  Турция, Пакистан и Малайзия пускат ТВ канал за разтрошаване митовете за исляма Турция, Пакистан и Малайзия пускат ТВ канал за разтрошаване митовете за исляма  Слабо земетресение е записано край Симитли Слабо земетресение е записано край Симитли  <p>Различна опция на &bdquo;М&rdquo; и &bdquo;AMG&rdquo; (тест драйв)</p> Различна опция на „ М ” и „ AMG ”: Lexus ES 300h (тест драйв)  3 часа изслушваха Мария Габриел, стартира на български 3 часа изслушваха Мария Габриел, стартира на български  Иванка Тръмп качи фотография с Кристалина, изпратиха я с хоро Иванка Тръмп качи фотография с Кристалина, изпратиха я с хоро  До 31 градуса през октомври, какво ще е времето и ще вали ли До 31 градуса през октомври, какво ще е времето и ще вали ли  Полфрийман апелира заповедта да напуща страната Полфрийман апелира заповедта да напуща страната  Работници п </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник:
vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР