Любопитно Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия

...
Любопитно Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия
Коментари Харесай

Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия слой над Арктика

Любопитно Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт над Арктика Според учените тя е резултат от извънредно ниските температури в атмосферата над Северния полюс  Василена Василева 10 април 2020, 09:53  Какво ново занимание би трябвало да опита всяка зодия по време на самоизолация
Какво ново занимание би трябвало да опита всяка зодия по време на самоизолация
 Защо загивaт кораловите рифове
Защо загивaт кораловите рифове
 Лейди Гага:
Лейди Гага: " Нямам самообладание да бъда майка "
 Четири домашни десерта, на които няма да устоите
Четири домашни десерта, на които няма да устоите
 Свещеникът, който имаше номера на Ада – основният екзорсист на Ватикана
Свещеникът, който имаше номера на Ада – основният екзорсист на Ватикана
 Дъщерята на Пол Уокър показа непоказвано видео с татко си
Дъщерята на Пол Уокър показа непоказвано видео с татко си
 Надя и Мартин от „ All Inclusive “ се озовават в ареста
Надя и Мартин от „ All Inclusive “ се озовават в ареста
 Гришо и Винъс Уилямс изненадаха почитателите си
Гришо и Винъс Уилямс изненадаха почитателите си

озоновия пласт над Арктика се е отворила голяма дупка. Според учените тя е резултат от извънредно ниските температури в атмосферата над Северния полюс.

Дупката, която бе проследена от космоса и Земята през последните няколко дни, доближи рекордни размери, само че не се чака да съставлява заплаха за хората, в случай че не се придвижи повече на юг, написа The Guardian.

В случай обаче, че тя доближи обитаемоте региони разпростряли се там, като Южна Гренландия, хората биха били изложени на нараснал риск от слънчево изгаряне.

Record-size hole opens in ozone layer above the Arctic https://t.co/qLIeIXIbUB
— The Guardian (@guardian) April 7, 2020
Към момента за благополучие трендовете сочат, че дупката ще изчезне изцяло след няколко седмици.

Учените считат, че ниските температури в северните полярни региони са довели до необикновен постоянен полярен вятър, както и до съществуването на озоноразрушаващи химикали като хлор и бром в атмосферата и точно те са провокирали образуванието.

"Дупката по принцип е геофизическо любознание. Наблюдавахме необикновени динамични условия, които водят до развой на химическо привършване на озона. Тази динамичност разреши по-ниски температури и по-стабилни ветрове от елементарното в Арктика, което по-късно провокира образуването на полярни стратосферни облаци и каталитичното разрушение на озона ", показва Винсент-Анри Пеух, шеф на службата за наблюдаване на атмосферата "Коперник ".

Дупката няма връзка с пандемията COVID-19, която спомогна за понижаване замърсяването на въздуха и парниковите газове.

Все още е рано да се каже дали извънредно постоянните условия на полярния ураган на Арктика са свързани с климатичната рецесия или са част от естествената колебливост на времето в стратосфера.

Винсент-Анри Пеух акцентира още, че няма директни последствия за климата, защото температурите в района към този момент се усилват, забавяйки изчерпването на озона, а дупката ще стартира да се отдръпва, защото полярният въздух се смесва с богатия на озон въздух от по-ниските ширини.

Подобно събитие е било следено за последно напролет на 2011 година

Докато тази дупка в озона над Арктика е рядко събитие, то доста по-голямата дупка в озоновия пласт над Антарктида е съществена причина за безпокойствие повече от четири десетилетия.

Производството на озоноразрушаващи химикали фрапантно е намаляло според Монреалския протокол от 1987 година, само че наподобява, че някои източници към момента действат, откакто през 2018 година бяха открити неоторизирани излъчвания от Източен Китай.

Озоновата дупка в Антарктида беше най-малка от 35 години насам през предишния ноември, което демонстрира триумфа на напъните за понижаване на производството на нездравословните замърсители. Това е извънредно значимо, тъй като озоновият пласт пази Земята от нездравословни равнища на ултравиолетовите лъчения идващи от Слънцето.

"Новооткритите източници на озоноразрушаващи химикали не са фактор в дупката, следена в Арктика. Това обаче припомня, че ограниченията на Монреалския протокол не би трябвало да се одобряват за даденост и че наблюденията от Земята и от спътниците са от главно значение, с цел да се избегне обстановка, при която равнищата на хлор и бром в стратосферата могат да се усилят още веднъж ", разяснява Пеуч.

Разгледайте и тази фотогалерия:
Суровата хубост на Антарктида  Антарктида  Антарктида  Антарктида  Антарктида
По тематиката  Тези открития трансформират всичко, което знаем за световното стопляне Тези открития трансформират всичко, което знаем за световното стопляне  Откриха нов тайнствен вирус, формиран от непознати гени Откриха нов тайнствен вирус, формиран от непознати гени  Тревога! Рекордно топло, над 20 градуса в Антарктида Тревога! Рекордно топло, над 20 градуса в Антарктида  Как съперник на Путин бе изпратен в Арктика Как съперник на Путин бе изпратен в Арктика

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Василена Василева Източник: арктика дупка .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкоз натясно <br>
Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкоз натясно
 107-годишна жена се излекува от COVID-19 107-годишна жена се излекува от COVID-19  Откриха 50 метров див звяр на дъното на океана Откриха 50 метров див звяр на дъното на океана  Кристалина Георгиева: Пандемията ще провокира най-тежката криза от Голямата меланхолия Кристалина Георгиева: Пандемията ще провокира най-тежката криза от Голямата меланхолия Последни  Деница Сачева Над 70 хиляди нови безработни, 11 хиляди са намерили работа  Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт над Арктика Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт...  Снимката е илюстративна Глобиха семейство с 600 лева, разхождали кучетата си в...  Боил Банов Министър Банов разгласи по какъв начин ще бъдат подкрепени артистите  81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин 81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин  Renault Zoe Covid-19 накланя везните в интерес на е-колите  <p>54 са излекуваните от ковид в България</p> 54 са излекуваните от ковид в България  <p>Заразените с ковид по света към този момент са над 1,6 млн.</p> Заразените с ковид по света към този момент са над 1,6 млн.  <p>Какво е положението на ранените в тежката злополука в София</p> Какво е положението на ранените в тежката злополука в...  Георги Иванов Денят, в който България полетя в космоса  <p>Вижте кои са най-красивите изоставени замъци</p> Вижте кои са най-красивите изоставени крепости  Бил Гейтс През юни обстановката може да се успокои, счита Бил Гейтс  Тежка злополука в София, има ранени Тежка злополука в София, има ранени  Борис Джонсън е изведен от интензивното поделение Борис Джонсън е изведен от интензивното поделение  <p>Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкоз натясно</p> Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкоз...  Унгария удължава изключителните ограничения за неопределен срок Унгария удължава изключителните ограничения за несигурно...  Висш съдебен съвет приключва контракта с компанията, поддържала компрометираната система за делата Висш съдебен съвет приключва контракта с компанията, поддържала...  107-годишна жена се излекува от COVID-19 107-годишна жена се излекува от COVID-19  Откриха 50 метров див звяр на дъното на океана Откриха 50 метров див звяр на дъното на океана  Снимката е илюстративна Турция освобождава от карантина българските водачи на... Всичко от през днешния ден Виц на деня Младеж се обажда по телефона вкъщи... Вдигнала баба му: - Бабо, я виж работи ли рутера? - Че работи ли, знам ли чадо... -… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив  Проф. Кантарджиев: Пик на болестта може да чакаме в края на април Проф. Кантарджиев: Пик на болестта може да чакаме в края на април  80-годишна баба подари цялата си пенсия на болничното заведение в Исперих  Какво е цитокинова стихия, по какъв начин убива коронавирусът Какво е цитокинова стихия, по какъв начин убива коронавирусът  Борисов показа мобилно приложение за ковид  Българката, разкрила пред света историята на София Водещи вести  <p>54 са излекуваните от ковид в България</p> 54 са излекуваните от ковид в България  <p>Какво е положението на ранените в тежката злополука в София</p> Какво е положението на ранените в тежката злополука в София  Боил Банов Министър Банов разгласи по какъв начин ще бъдат подкрепени артистите  <p>Заразените с ковид по света към този момент са над 1,6 млн.</p> Заразените с ковид по света към този момент са над 1,6 млн.  81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин 81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин  Снимката е илюстративна Глобиха семейство с 600 лева, разхождали кучетата си в парк Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР