Любопитните размишления на Барбара Пийз в книгата Защо мъжете не

...
Любопитните размишления на Барбара Пийз в книгата Защо мъжете не
Коментари Харесай

Жените ценят отношенията, мъжете - работата

Любопитните размисли на Барбара Пийз в книгата „ Защо мъжете не чуват, а дамите не могат да се ориентират по карта ”, издателство Сиела.


( " Разделянето ", Едвард Мунк, 1896)

Съвременното общество е просто едно мигване на екрана на човешката еволюция. Стотиците хиляди години живот съгласно обичайните функции са обусловили мозъчната ориентировка на актуалния мъж и на актуалната жена, което пък през днешния ден е причина за множеството от нашите проблеми и недоразумения в интимната сфера. Мъжете постоянно са се себедоказвали посредством своята работа и достижения, а дамите са съизмервали личната си стойност като персони чрез качеството на взаимоотношенията в двойката, в която са.

Мъжът би трябвало да обезпечи главното прехранване и да взема решение проблемите – това се е наложило като негов приоритет, нужен за оцеляването на типа. Жената като закрилница на фамилното гнездо е трябвало да се грижи за развъждането на идващото потомство. Всички проучвания, извършени през деветдесетте години, за да бъдат изяснени мъжката и женската ценностни системи, непроменяемо разкриват, че на всички места по света 70-80% от мъжете към момента настояват, че най-важното в живота им е тяхната работа, а 70-80% от дамите споделят, че техен приоритет е фамилията.

Следователно: Ако дамата е нещастна в интимния си живот, тя не може да се концентрира върху работата си. Ако мъжът е трагичен в работата си, той не може да се концентрира върху взаимоотношенията в двойката.

Когато една жена е подложена на стрес или напрежение, за нея диалогът с колегата се явява отплата, разтуха и премия, до момента в който мъжът го възприема като интервенция в протичащия в главата му развой на решение на проблемите. Тя желае диалог и гушкане, той — тъмно уединение и безмълвно зяпане „ в огъня “. В подобен случай дамата счита, че той е безчувствен и апатичен, до момента в който за мъжа тя пък е досадна или дребнава. А тези техни разнообразни усещания в действителност са просто отражение на другата ориентировка и цели на мъжкия и на женския мозък. Ето за какво дамата постоянно се оплаква, че връзката им наподобява е по-важна за нея, в сравнение с за него — и това е в действителност по този начин. Но в случай че осъзнаете на какво се дължи тази разлика сред вас, това ще смъкне част от напрежението както от вашите, по този начин и от неговите рамене, и двамата ще спрете да се обвинявате остро един различен за метода, по който реагирате на нещата.

Защо мъжете „ оправят нещата “

Мъжкият мозък е програмиран по този начин, че да разгадава и преценя предметите, връзките им към други предмети, пространствените параметри, метода им на работа, а също и да намира решение за зародилите проблеми. Закодираният в мъжкия мозък метод към живота е да търси отговор на въпроса „ Как да го оправя? “ И мъжът ползва този аршин за „ оправяне “ съвсем към всичко.

Една жена ни сподели, че помолила мъжа си да й засвидетелства малко повече любов в отношението си към нея – в резултат на което той окосил моравата пред дома им. За него това било израз на любовта му към дамата. А когато тя му споделила, че към момента не е щастлива, той пребоядисал кухнята. Когато и това не помогнало, предложил й да я заведе на футболен мач. Разтревожената от нещо жена ще приказва и споделя разгорещено със своите другари (най-често приятелки). Угриженият мъж ще се залови безмълвно да оправя нещо по колата или да потегне капещото кранче.

За да й потвърди какъв брой доста я обича, той изкачи най-високия връх, преплува най-дълбокия океан, прекоси най-широката пустиня. Но тя го изостави – него все го нямаше вкъщи.

Докато дамите мечтаят за обич и романтика, мъжете мечтаят за по-бързи коли, по-мощни компютри, яхти и мотори. Защото това са все неща, които мъжът може да употребява, те до едно са свързани със способността му за пространствено насочване и със заложения в него блян „ да прави и оправя “.

Картина (заглавна): " Двама души самотни дружно ", Едвард Мунк, 1899

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР