Любопитните факти за живота и гражданите на най-богатите страни в

...
Любопитните факти за живота и гражданите на най-богатите страни в
Коментари Харесай

Това е най-бедната държава на света

Любопитните обстоятелства за живота и жителите на най-богатите страни в света несъмнено са по-изумителни и вдъхновяващи от тези за страните в света, борещи се с последна беднотия, апетит и суша. Обаче не по-малко значимо е да знаем и кои страни са от другата страна на спектъра на благосъстоянието. Много са факторите, които оказват въздействие върху благосъстоянието на една страна: естествени запаси, просветителна система, политическа непоклатимост, държавен дълг, отбелязва trafficnews.bg.

Класацията на най-бедните страни се подрежда съгласно размера на брутния народен приход, а данните са от Световната банка. Брутният народен приход се мери посредством общия доход в страната, разграничен на броя на популацията.

Това са десетте най-бедни страни в света и цената на брутния им народен приход:
10. Демократична република Конго - 550 $ 9. Нигер - 540 $ 8. Либерия - 530 $ 7. Централноафриканска република - 510 $ 6. Афганистан - 500 $ 5. Сиера Леоне - 490 $ 4. Мадагаскар - 480 $ 3. Мозамбик - 460 $ 2. Сомалия - 310 $ 1. Бурунди - 270 долара Бурунди е най-бедната страна в света
Република Бурунди е ситуирана в Централна Африка и заема повърхност от 27 834 кв.км. Граничи с Руанда на север, Конго на запад и Танзания на югоизток. На югозапад граничи с езерото Танганика.

Населението на страната е 9 милиона, от които над 90% са римокатолици, доста дребна част са мюсюлмани, както и вярващи в локални божества. Средната дълготрайност на живота е 51,3 години. 46% от популацията е под 15 години. Средната възраст е 16,7 години.
`Това

Около 6% от популацията е болно то СПИН (500 000 души). Според Световната хранителна стратегия 57% от децата под 5 години страдат от хронично недохранване.

Бурунди е една от най-старите страни в Африка. Първите заселници тук идват през 70 000 година пр.н.е. Първите племена тук са хуту, туткси и туа. Държавата печели самостоятелност през 1962 година, а от 1966 година е наложена еднопартийната система. Двете цивилен войни и геноцидът през 70-те години са измежду аргументите през днешния ден това да е най-бедната страна в света.

През 1993 година избухва революция сред враждуващите племена хуту и тутси, траяла над 10 години и погубила 200 000 поданици. Страната към момента се възвръща от тежките последици от войната. Над четвърт милион локални поданици са напуснали родината си заради закани от гнет. Столица на страната е Бужумбура.

Любопитни обстоятелства за Бурунди

1. Повечето хора в страната живеят в села, разпръснати из плата. 90% от популацията намира прехранване в селското стопанство. Поради беднотия голяма част от популацията страда от недохранване. Приемът на протеини и мазнини е мощно стеснен. В резултат на това заболяването квашиоркор (заболяване, породено от тежко недохранване) е доста публикувана.

2. Поради бедността и високата безработица, страната страда от трафик на хора със полови цели или употреба на детски труд. Хиляди девойки от Бурунди са принудени да проституират в други африкански страни. Хиляди деца се експлоатират като плебеи.

3. От 2014 година президентът на Бурунди публично не разрешава груповите бягания в страната. Според него те са опция за обмисляне на антиправителствени дейности.



4. Медиите в Бурунди са строго лимитирани. Доминират държавните медии. Журналистите работят под непоколебим надзор и цензура.

5. Сред обичайните питиета в Бурунди е бирата. Любопитно е, че бира се пие от огромна тенджера по едно и също време от няколко хора със сламки.

6. Парламентът приема промени в закона, с които се криминализира хомосексуалната ориентировка, а наказването за сходно нарушение на закона е 2 до 3 години затвор и санкция от 50 000 до 100 000 франка.

7. Проучване в Бурунди от 2010 година демонстрира, че 45% от мъжете одобряват за обикновено да бият жена си. По-страшното е, че 73% от дамите считат за обикновено да бъдат бити, в случай че се “провинят” към брачна половинка си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР