Любителите на теориите на конспирацията ще бъдат разочаровани от това

...
Любителите на теориите на конспирацията ще бъдат разочаровани от това
Коментари Харесай

Какви тайни крият архивите на Ватикана?

Любителите на теориите на конспирацията ще бъдат разочаровани от това какви секрети крият архивите на Ватикана. Не, няма марсиански черепи, нито еврейски свещник, плячкосан от Йерусалим при Веспасиан. Няма даже пирони от Разпятието.

Това са единствено част от предметите, за които се приказва, че са били скрити в трезори под Ватикана. Но италианският създател Масимо Франко получи невиждан достъп до архивите. Там той не откри причудливи неща, а писмо от британски благородници, молещи папа Климент VII да разтрогне брака на Хенри VIII с Катерина Арагонска. Той прочита и документи, разказващи за процеса против Галилей, както и  материали, които осветляват алтернативата на Холокоста на Пий XII.

Неговата книга Secretum се основава на изявленията със Серджо Пагано, шеф на институцията. Той е земен монсеньор, който дава отговор за осведомителния „ хард диск “ на Ватикана през последните 25 години. Заглавието повтаря формалното латинско име на частния списък на папата, Archivum Secretum Vaticanum, учреден от Павел V през 1611 година

В книгата, която би трябвало да излезе на следващия ден в Италия, Франко изяснява за какво през 2019 година папата промени името от „ Тайно “ на „ Апостолско “

Именно думата „ скрито “ в името на архивите, подбужда даже и злокобни конспирации и въодушевява създатели, като Дан Браун.

При едно от ранните визити на Франко неговият хазаин извади пергамент, цялостен с червени восъчни печати и озаглавен Sanctissimo in Chris. Той е бил съхраняван в долап в персоналния му кабинет. Това е тъжба за отменяне от името на британския крал, написана на латински и подкрепена от 81 сановници.

Някои от печатите обаче липсват. Те съставляват хора, които са решили да откажат поддръжката си и са били екзекутирани или хвърлени в пандиза, изяснява Пагано. Климент не беше разчувстван от молбата от 1530 година, отваряща вратата към англиканската схизма.

Документът е избавен от разграбването от наполеоновите войски, като е навит и прикрит в дървен престол. Той към момента стои в преддверието на кабинета на шефа.

Френският император изнася целия списък през 1810 година, транспортирайки го до Париж в конвои от дървени колички, теглени от волове.

Година по-рано Бонапарт заловил Пий VII и го отвел във Франция

Той нямаше самообладание да се снабди с документа, който формализира отлъчването му от църквата. Наказание, наложено от папата за анексирането на папските територии от Наполеон.

Документът към този момент се съхранява в сигурност в архива. Но не всички документи са били възобновени след провалянето на Наполеон при Ватерло. Някои, свързани с тестванията за разкол на инквизицията, в последна сметка бяха рециклирани. Други откриха пътя си до Тринити Колидж в Дъблин.

Изследователите се вглеждат в неотдавна оповестени документи от понтификата на Пий XII. Те се пробват да схванат неуспеха му да разобличи закононарушенията на нацистка Германия.

Файловете демонстрират, че Ватиканът е получил информация за избиванет на евреи още през 1941 година

Неуспехът на Пий да приказва е стимулиран от нуждата да се защитят източниците на Ватикана в немската опозиция и да се избегне провокирането на репресии против католиците в Германия и Полша.

Критиците настояват, че Пий е бил повлиян от антисемитски инстинкти и обвързаност към немската просвета. Според тях той ги е придобил откакто е служил като папски нунций в Германия преди войната.

Пагано признава, че е по-трудно да изясни мълчанието му след края на войната. Папата одобри оживели от Холокоста, като изрази „ думи, цялостни с човещина и непосредственост, само че в никакъв случай не загатна Шоа “, сподели той.

„ Притесненията по отношение на основаването на страната Израел в Палестина и чувството, че новият зложелател е комунизмът, може да обяснят неговата нерешителност “, добавя Пагано.

75-годишният Пагано, барнабитски духовник, се причисли към архива на Ватикана през 1981 година, единствено десетилетие след въвеждането на електричество в архивите. Персоналът употребява свещи и факли от боязън, че окабеляването може да провокира късо съединяване.

Той разказа в детайли по какъв начин неговите дипломатически документи осветляват деликатните връзки на Светия трон с Китай, Япония и Съединените щати в Азия, до момента в който те се развиваха през предишния век.

През 2018 година Светият трон подписа скришен контракт с китайското държавно управление за взаимно администриране на Католическата черква в Китай. От някои той е обсъждан като изменничество на подземните католици, които останаха правилни на Рим по време на преследването на Китайската комунистическа партия.

Въпреки че пактът беше възобновен два пъти, климатът на доверие сред двете страни не наподобява да се е подобрил.

Пагано разкри, че Ватикана скрито е премахнал архива си от Хонконг през септември 2019 година, изпращайки го в Рим през Манила

Директорът сподели, че е бил посъветван да изнесе документите от член на локалната подчиненост, който той не може да назове от съображения за сигурност.

„ Демонстрациите неотдавна започнаха в Хонконг против Пекин. И може би към този момент са се страхували, че ще свърши зле “, сподели Пагано.

Книгата на Франко предлага изчерпателен роман за стотици години от живота на католическата черква, вариращ от имената на питомните златки на Пий XII – Хензел и Гретел – до религиозна геополитика и шпионаж, под управлението на изненадващо откровения шеф на архива.

Източник: The Times/Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР