Любителите астрономи у нас и по света са в очакване

...
Любителите астрономи у нас и по света са в очакване
Коментари Харесай

Няколко хиляди метеора на час озаряват небето на 31 май

Любителите астрономи у нас и по света са в очакване на евентуално най-ярката небесна атракция за годината на 31 май - метеорен дъжд.

Възможностите за наблюдението й обаче не са напълно безапелационни.

Въпреки това запалянковци се приготвят и даже подхващат пътешестване към най-югозападните региони на Европа, с цел да следят явлението.

Става дума за един малко прочут метеорен поток - Тау-Херкулиди (TAH), изяснява за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра "Астрономия " при СУ "Св.Климент Охридски ".

Този поток е доста слаб - съвсем единствено теоретично действителен, подбуден е от частици, отделящи се от кометата 73P/Швасман-Вахман 3, известна още и като SW3.

Ако тези предвиждания се осъществен, от 07:45 до 08:17 ч. българско време на 31 май може да бъде следен метеорен дъжд с интензивност до няколко хиляди метеора за час.

Радиантът може да се окаже по-близо до най-бляскавата звезда Арктур от съзвездието Воловар, а не до звездата Тау от съзвездието Херкулес. Радиантът е тази област от небето, по отношение на която очевидно наподобява, че метеорите се разпръскват във всички направления.

Нужно е да се избере наблюдателно място надалеч от нощните светлини на градове, селища и промишлени региони ", акцентира Маркишки.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР