Любители-астрономи са открили уникална по рода си планетарна система, съобщава

...
Любители-астрономи са открили уникална по рода си планетарна система, съобщава
Коментари Харесай

Любители-астрономи откриха уникална планетарна система

Любители-астрономи са разкрили неповторима по рода си планетарна система, оповестява „ Би Би Си ", цитира Vesti. Става дума за пет екзопланети, които обикалят към отдалечена звезда.

Планетите са свързани в математическа връзка, която учените назовават орбитален резонанс. При това той е в неповторима настройка, която до момента не е засичана в други познати планетарни системи.

Системата е открита от фенове посредством онлайн платформата Zooniverse, в която хората могат да научават по какъв начин наподобяват сигналите от екзопланети и да преглеждат действителните данни на телескопа Kepler. Любителите могат да маркират данни, които съгласно тях може да са индикация за нещо забавно. След това останалите участници в платформата също преглеждат информацията и гласоподават дали са съгласни със заключението или не.

Данните, които съберат задоволително гласове, по-късно се преглеждат и от учени за дефинитивно удостоверение. Новооткритата планетарна система към този момент е предходна този развой. Тя се намира към звездата K2-138, като към този момент са доказани 5 екзопланети към нея и има индикация за съществуването на шеста. Всички планети в системата са по-големи от Земята, като размерите им са сред 1,6 и 3,3 пъти по-големи.

Орбиталният резонанс на планетите също се оказва забавен. Всяка последваща планета обикаля към звездата за близо 50% повече време по отношение на миналата. Оказва се обаче, че шестата планета на процедура прескача две позиции и обикаля за много повече време по отношение на петата.

K2-138 е неповторима по този аршин. Орбиталният резонанс на Trappist-1 да вземем за пример е много по-сложен с доста повече разлики сред планетите. Допълнителните разбори би трябвало да покажат дали при К2-138 няма още планети. Също по този начин учените ще се опитат да ревизират разнообразни теории за образуването на планетарните системи, като да вземем за пример кои планети се образуват първи и кои трансформират местоположението си по отношение на истинските си позиции.

Засега К2-138 опонира на едни от главните теории, че планетарните системи се образуват безредно от камъни и газове в ранните стадии на системата. Подобен метод е малко евентуално да сътвори подредена и сбита на малко пространство система като К2-138, разяснява Джеси Кристиансен, съавтор на изследването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР