Любимите пирожки с ябълки от детството се приготвят с вдъхновение,

...
Любимите пирожки с ябълки от детството се приготвят с вдъхновение,
Коментари Харесай

Пирожки с ябълки

Любимите пирожки с ябълки от детството се подготвят с ентусиазъм, предпочитание и с точната рецепта

Необходими Продукти

Тесто


● брашно - 280 - 300 г
● квас - 15 г жива
● вода - 90 мл
● кисело мляко - 60 г
● яйца - 1 бр. малко
● краве масло - 15 г меко или полуразтопено
● захар - 2 ч.л. с връх
● сол - 1 щипка
● олио - 1 с.л.
● ванилова захар - 8 - 10 г

Плънка


● ябълки - 1 бр. огромна
● захар - 3 с.л. с връх
● краве масло - 20 - 25 г
● бренди - 1 капачка /силно ароматно/
● сок от лимон - 3 с.л. /или от лайм/
● олио - за пържене
● пудра захар - за поръсване, по избор

Начин на подготвяне

Сигурно няма човек, на който пирожките не навяват благи мемоари. Те са луксозни, меки и вкусни и могат да бъдат приготвени с разнообразни плънки - сладки или солени.

Също по този начин вместо да се пържат, те могат и да се изпекат във фурна, като се намажат авансово с разрушено яйце.

Тези сладки пирожки от моето детство са пържени, по този начин ги помня. Хапваха се топли и бяха меки от вътрешната страна, с тънка хрупкава коричка извън. А пълнежът им е от ябълки - ароматни и вкусни беше напряко чудо.

Пирожките в тази рецепта са тъкмо такива.

Ето и по какъв начин да ги приготвите:

Разтворете маята и захарта в леко затоплената водичка. Докато втасва, си пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете яйцето, леко разрушено с щипка сол, по-късно маслото, киселото мляко и най-после шупналата квас.

Замесете безпрепятствено тесто за пирожки, като може да се наложи да му добавите още брашно, до момента в който спре да ви лепне и стане елементарно за оформяне. Оставете го да почине 30 минути, покрито с чиста, памучна забрадка.

През това време обелете и настържете ябълката. Аз използвах една огромна, само че може и две по-малки или междинни. Веднага поръсете със сок от 1/4 лимон или 1/2 лайм, и захарта.

Изчакайте да пусне течност и тогава прибавете 20 грама масло и сложете на сдържан огън. Бъркайте до момента в който течността се редуцира, а ябълката омекне и стартира да се карамелизира. Сипете капачка бренди и още веднъж бъркайте още минута две. Оставете плънката да поизстине.

Разточете отпусналото се и леко бухнало тесто върху набрашнен или намазнен плот, на кора с дебелина 3-4 мм. Изрежете с кръг или чаша кръгчета с диаметър 9 см. Изрезките съберете в топка и оставете да се отпусне, до момента в който оформяте първата партида.

Слагайте по лъжичка от ябълките, разстилайки леко без да стигате до краищата на кръгчето. Хванете от два края и ги съберете прищипвайки добре и формирайки нещо като гребенче. Хубаво запечатвайте, с цел да не излиза плънката.

Процедирайте по същият метод и с остатъка от тестото.

Готовите пирожки с плънка подредете върху леко набрашнен плот или тава, с цел да не залепнат и ги намажете с малко олио, с цел да не хващат коричка.

Ако ще ги печете непосредствено, си ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги за 20 минутки.

Загрейте щедро количество олио на сдържан огън-5-6-та степен от 9. Изпържете до златисто чудните пирожки с ябълки и ги изваждайте върху кухненска хартия, която да всмуква непотребната лой.

Поднесете топли, като по избор поръсите с пудра захар. Аз ги избирам без нея, само че всеки има друг усет, тъй че вие си изберете.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР