Лятото е вече тук и ако сме пропуснали правилния момент

...
Лятото е вече тук и ако сме пропуснали правилния момент
Коментари Харесай

Какво се случва в мозъка ни, когато сме на диета

Лятото е към този момент тук и в случай че сме пропуснали верния миг да влезем във форма с тренировки, то в този момент несъмнено ще разчитаме на диета, с цел да свалим някой и различен кг . Но е значимо да знаем, че лишаването от едни или други хранителни артикули има резултат освен върху фигурата, само че и върху мозъка ни.

За мозъка ни е значимо не по какъв начин изглеждаме, а по какъв начин поддържаме живота си. Има два съществени хормона, свързани и с него, и с храненето. Грелинът , прочут като хормон на глада, се секретира, когато мозъкът усети, че енергийните ресурси на тялото спадат. Тогава усещаме, че сме гладни.

Лептинът пък е хормон на ситостта, който се отделя, когато мозъкът ни реши, че към този момент сме яли задоволително и енергийните ни потребности са били изпълнени. Чрез тези сигнали мозъкът ни сигнализира по кое време тялото би трябвало да търси храна, когато да съхранява сила, и по кое време да натрупа запаси, в случай че усети ограничения.
 Снимка 486366

Когато стартираме нова диета или просто не консумираме задоволително храна за потребностите на мозъка, можем да усетим признаци като изнемощялост, главоболие или пък меланхолия . След няколко седмици обаче това отшумява, а мозъкът се приспособява към новите килограми и равнища на мазнини. Затова постоянството е толкоз значимо.

В кратковременен проект можем да свалим единствено няколко кг и скоро те да се върнат. Но в дълготраен реализираме пренастройване, с което ускоряваме метаболизма, направляваме глада и границата, при която мозъкът ни сигнализира, че би трябвало да се натрупат запаси поради дефицит, предава The Healthy.

Разбира се, от значително значение е и на каква тъкмо диета се подлагаме. Фокусирането единствено върху калориите е едно то нещата, които в множеството случаи ни пречат да свалим килограми. Важно е да даваме на тялото си същинска, а не модифицирана храна - най-вече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
 Средиземноморска диета, кето диетата и кой режим на хранене да изберем през 2020 година
Диетата, от която имаме потребност през 2020 година

И с коя e по-добре да внимаваме

Важно е да не забравяме, че когато се ограничаваме в храненето, евентуално ще ограничим и приема на субстанции, които ни карат да се усещаме добре (като тези в сладките храни например). И с цел да не ни наподобява диетата като извънредно изтезание, би трябвало да си доставяме наслаждение по различен метод. Най-лесният е посредством физическа интензивност, която ни зарежда с хормона на щастието.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР