Лувърът, най-посещаваният музей в света, разположен в сърцето на Париж,

...
Лувърът, най-посещаваният музей в света, разположен в сърцето на Париж,
Коментари Харесай

Преоткриват чудесата на Лувъра в ново мултисензорно пространство

Лувърът, най-посещаваният музей в света, ситуиран в сърцето на Париж, открива ново мултисензорно пространство, което ще разреши на всички гости да опознаят скулптурата, съобщи Агенция Франс Прес. 

Новото " просветително и приобщаващо " пространство с повърхност 80 квадратни метра се намира под картинните галерии, където се намира фамозната творба " Мона Лиза " на Леонардо да Винчи.
-->
Пространството е проектирано въз основата на първата " тактилна изложба " на парижкия музей, основана още през 1995 година, с цел да направи музея по-достъпен за хора с повредено зрение.

" Решихме да възобновим концепцията ", споделя  Стефани Дешан-Тан, основен куратор в отдела за статуя. Отливки, които могат да бъдат докосвани, картончета на Брайлова писменост, обиколки с жестомимичен превод, истории за слушане, аудиоописания, тактилни плочи от мрамор и бронз и други принадлежности дават опция на всички гости да открият и схванат скулптурата от Средновековието до 19-и век.

Също по този начин са показани и  материали като глина, мрамор, дърво и гипс и тяхната естествена среда, работилници на скулптори, функционалностите на изваяните предмети, както и инструментите, употребявани за основаването им.

Луи XIV на кон, предсмъртната маска на Наполеон - репродукциите на творби, изложени на височина, подобаваща за дребни гости и такива с лимитирана пъргавина, дават опция и на незрящите и хората с понижено зрение да се ориентират във формата и стила, като ги допират.

През 2022 година, белязана от завръщането на задграничните туристи след здравната рецесия, Лувърът е посрещнал 7,8 милиона души спрямо 3 милиона гости за музея " Орсе " и центъра " Помпиду ", написа Българска телеграфна агенция

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР