Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, срещащи се широко в зеленчуците

...
Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, срещащи се широко в зеленчуците
Коментари Харесай

Кои са храните за очи, богати на лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, срещащи се необятно в зеленчуците и плодовете, оцветявайки ги в жълт до червен цвят. Въпреки че лутеинът се смята за жълт пигмент, той наподобява оранжево-червен във високи концентрации.

Лутеинът (LOO-teen) и зеаксантинът (zee-ah-ZAN-thin) всмукват непотребната светлинна сила, с цел да предотвратят увреждането на растенията от несъразмерната слънчева светлина, изключително идваща от високоенергийни светлинни лъчи, наречени синя светлина.

Освен че се намират в цветните плодове и зеленчуците, лутеинът и зеаксантинът се откриват във високи концентрации в макулата на човешкото око, което придава жълтеникавия й цвят.

Скорошни проучвания откриха трети каротеноид в макулата, наименуван мезо-зеаксантин. Този пигмент не се намира в хранителни източници, съдържащи лутеин и евентуално се образува в ретината от обхванат лутеин.

Лутеинът и зеаксантинът имат значими антиоксидантни функционалности в организма. Заедно с други естествени антиоксиданти, като витамин С, бета-каротин и витамин Е, защищават тялото от нездравословното въздействието на свободните радикали, които са нестабилни молекули и могат да унищожат клетките и да играят роля при доста болести.

В допълнение към значимите изгоди за очите и зрението, лутеинът може да помогне за предотвратяване от атеросклероза (натрупване на мастни отлагания в артериите), болестта, което води до множеството сърдечни пристъпи.

Храните, съдържащи лутеин и зеаксантин са:

Зелените листни зеленчуци и други зелени или жълти зеленчуци, като царевица, камби, магданоз, шам-фъстъци, манголд, грах, рукола, брюкселско зеле, броколи, тиква, сладки картофи, моркови, аспержи са богати източници на каротеноидите. Според изследвания вареното зеле и спанакът оглавяват листата.

Вареният спанак е един от най-хубавите естествени хранителни източници на лутеин и зеаксантин.

 храни за очи със зеаксантин

Яйчните жълтъци са невегетарианските източници на лутеин и зеаксантин. Но в случай че страдате от висок холестерол, доста по-добре е да получавате множеството от тези жълти хранителни субстанции от плодовете и зеленчуците.

Поради откритите изгоди за очите и сърдечно-съдовата система на лутеина и зеаксантина, доста компании за хранителни артикули са добавили тези каротеноиди към своите многочислени витаминни формули. Други компании са въвели специфични витамини за очи, които са най-вече добавки с лутеин и зеаксантин.

Изследване е открило, че хранителна добавка, съдържаща мезо-зеаксантин, лутеин и зеаксантин, дейно покачва оптичната компактност на пигмента на макулата в очите на множеството хора. Смята се, че пигментът на макулата предлага отбрана против развиването на макулна недъгавост.

Установено е, че хора, които употребяват 8 мг дневно диетичен зеаксантин в продължение на една година, са подобрили зрението си при шофиране през нощта, като зрителната им заостреност се е подобрила приблизително с 1. 5 реда на очната диаграма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР