Луси Летби, британска медицинска сестра, която уби седем бебета, осъдена на доживотен затвор

...
Луси Летби, британска медицинска сестра, осъдена за убийството на седем
Коментари Харесай

Луси Летби, британска медицинска сестра, осъдена за убийството на седем бебета и опит да убие още шест, беше осъдена на доживотен затвор.

33-годишният Летби е убил новородените между 2015 и 2016 г., като ги е прехранвал с мляко, отравял с инсулин или им е инжектирал въздух, докато е работил като медицинска сестра в неонатологичното отделение на болницата „Графиня на Честър“ в Северна Англия.< /p>

Осъждайки действията й в Манчестърския кралски съд, съдия Джъстис Грос каза в понеделник: „Действахте по начин, който напълно противоречи на нормалните човешки инстинкти за отглеждане и грижа за бебета.

„Умишлено сте ги наранили с намерението да ги убиете. В показанията си казахте, че нараняването на бебе е напълно против всичко, което е да си медицинска сестра, както всъщност трябва да бъде.“

Изброявайки другите й престъпления, които включват правенето на „неуместни забележки“ след смъртта на бебетата, съдия Грос издаде присъдата й, която беше „доживотна присъда за всяко нарушение“.

„Ще прекарате остатъка от живота си в затвора“, каза той.

Докато Летби отказа да се яви в съда, присъстваха семействата на жертвите.

„Луси Летби унищожи живота ни. Гневът и омразата, които имам към нея, никога няма да изчезнат. Това ме унищожи като мъж и като баща“, каза бащата на две деца, които бяха убити от Летби.

Журналисти, присъстващи в съда, описаха изслушването като „мъчително“ в социалните медии.

Съобщава се, че Летби не е пожелал да проследи изслушването чрез видеовръзка от затвора.

Според докладите на местните медии, британският премиер Риши Сунак нарече Летби „страхлив“, защото не присъства.

„Смятам, че е страхливо хората, които извършват такива ужасяващи престъпления, да не се изправят лице в лице с жертвите си и да не чуят от първа ръка въздействието, което техните престъпления са имали върху тях и техните семейства и близки“, каза той.

„Ние търсим и се опитваме да променим закона, за да сме сигурни, че това ще се случи, и това е нещо, което ще предложим своевременно“, добави той.

Лидерът на Британската лейбъристка партия Кийр Стамър сподели подобно мнение.

„Това, че престъпниците могат страхливо да се скрият, е позорно използвана вратичка и един Лейбърист ще се затвори. Жертвите трябва да бъдат в основата на нашата съдебна система“, каза той в публикация в социалната медийна платформа X (официално известна като Twitter).

Летби е подсъдима от октомври и прокуратурата я описа като „пресметлива“ жена, използвала методи за убийство, които „не оставят много следи“.

Тя многократно е отричала, че е наранила децата.

Освен това, по време на обиски в дома й, полицията откри болнични документи и ръкописна бележка, на която Летби беше написала: „Аз съм зла, аз направих това.“

Летби обаче се опита да обясни бележката, като каза, че я е написала, след като е била назначена на чиновнически задължения след смъртта на двете тризнаци – и каза, че четирима старши лекари се опитват да хвърлят вината върху нея.

„Изключително съжаляваме, че тези престъпления бяха извършени в нашата болница и мислите ни продължават да са с всички семейства и близки на бебетата, които пострадаха или починаха“, д-р Найджъл Скаун, медицински директор в Графинята на Chester Hospital, се казва в изявление в петък и добавя, че те са сигурни, че „продължават да се извличат поуки“ от този случай.

Преди да бъде произнесена присъдата, старши мениджърът на NHS Алисън Кели беше отстранена от ролята си, тъй като не предприе действия по оплакванията на лекарите срещу медицинската сестра, според съобщения в местните медии.

Докато Летби се превърна в един от най-известните серийни убийци в британската история, нейният случай също съживи спомените за двама от скандалните медицински убийци в Обединеното кралство, доктор Харолд Шипман и медицинската сестра Бевърли Алит.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР