Луната ще се вижда червена във вторник сутрин от Северна

...
Луната ще се вижда червена във вторник сутрин от Северна
Коментари Харесай

Американци ще могат да наблюдават Червена луна във вторник

Луната ще се вижда алена във вторник заран от Северна Америка, оповестиха Юнайтед прес интеренешънъл и Асошиейтед прес. Това ще е последното цялостно лунно затъмнение, което ще се следи в тези региони на света до 2025 година

Слънцето, Земята и Луната ще се подредят в една линия за второто лунно затъмнение, очевидно от континента тази година. Астрономическият феномен ще може да се следи също от Хавай, Австралия, Нова Зеландия, Япония и Източна Азия.

От България явлението няма да е очевидно, сподели Пенчо Маркишки, астрофизик от Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".

Когато Луната навлезе в земната сянка рано сутринта във вторник северноамериканско време, тя последователно ще стартира да се закрива и ще се стигне до цялостна фаза на затъмнение. Това се случва, тъй като планетата блокира достъпа на директна слънчева светлина до Луната. Явлението ще е очевидно час и половина, само че в действителност Луната няма да изчезне от небето. Вместо това ще се вижда алена или оранжева. Цветът, в който хората я виждат обагрена, зависи от земната атмосфера.

„ По време на лунно затъмнение Луната се вижда алена, тъй като единствената светлина, която доближава до нея, минава през земната атмосфера ”, обясниха от НАСА. „ Колкото повече прахуляк или облаци има по време на затъмнението, толкоз по-наситено алена ще се следи Луната ”.

Не е нужно особено съоръжение за наблюдаване на феномена. Той ще бъде забележим от източното крайбрежие на Северна Америка от 5:16 часа локално време в продължение на 85 минути, съвсем до изгрева на Слънцето. От западното крайбрежие цялостното лунно затъмнение ще може да се следи от 2:16 часа до 3:41 часа локално време.

Това ще бъде последното цялостно лунно затъмнение за идващите няколко години.

Следващите две цялостни лунни затъмнения ще са през 2025 година, посочи пред Българска телеграфна агенция физикът Маркишки. „ Първото от тях ще бъде на 14 март и ще може да се наблюдава комфортно от Северна и Южна Америка. Второто ще бъде на 7 септември и ще може да се види от Азия, Австралия, Европа, Африка и Антарктика ”, сподели той.

През идната година ще се случат също две лунни затъмнения. Първото - единствено от полусянката на Земята - на 5 май, а второто - отчасти лунно с дребна фаза - на 28 октомври. И двете ще бъдат забележими от България, само че не се чака да провокират подобен интерес, на какъвто се радват цялостните лунни затъмнения, посочи Маркишки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР