Луната ще бъде във фаза новолуние на 10 февруари в

...
Луната ще бъде във фаза новолуние на 10 февруари в
Коментари Харесай

Годината на Дървения дракон започва с новолуние на 10 февруари

Луната ще бъде във фаза новолуние на 10 февруари в 00:59 ч., този миг подхожда на началото на Китайската нова година - годината на Дървения змей, заяви Пенчо Маркишки , физик от Института по астрономия при Българска академия на науките и от катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “.

Той посочи, че новолунието на 10 февруари ще предхожда с 19 часа и 52 минути лунния перигей на същата дата, който ще настъпи в 20:51 ч. Тогава Луната ще е най-близо до Земята за месец февруари - на разстояние 358 087 километра.

Близостта във времето на тези две феномени евентуално ще бъде мотив това новолуние да бъде оповестено за " супер Луна ", само че не трябва да забравяме, че при новолуние Луната е недостъпна за наблюдаване, посочи физикът.

Новолунието и лунният перигей още веднъж ще бъдат близки във времето - с разлика единствено 1 час и 53 минути, и на 10 март.



Тази година ще имаме опция да следим 2 суперлуния при пълнолуния - в нощта против 18 септември, когато от България ще може да се следи отчасти лунно затъмнение, както и в двете нощи против 17 и против 18 октомври, уточни Маркишки . На 2 октомври пък ще се случи противоположното събитие - " микро Луна ", което значи близки във времето новолуние и лунен разцвет. Тогава разликата сред тях ще бъде единствено 52 минути. При това апогеят на Луната на 2 октомври ще бъде най-далечният за цялата година - с разстояние Земя-Луна 406 516 километра.
 луна пълнолуние www.istockphoto.com

През февруари рано заран на югоизток ще продължат да се следят планетите Венера и Марс, само че Меркурий, който през януари участваше в образувалия се в тази част на небето дребен планетен " церемониал ", към този момент изгрява по-късно и остава незабележим в развиделяващото се небе, сподели Маркишки.

По мотив високосната 2024 година физикът напомни, че 29 февруари ще докара до подраняване на годишните астрономически феномени . Например максимумите на метеорните потоци през 2024 година и годишните сезони ще настъпват с близо 18 часа по-рано. Това нерядко става причина тези феномени да се оказват на по-ранна дата. Например астрономическото лято тази година ще настъпи на 20 юни в 23:50 ч., до момента в който предходната година то стартира на 21 юни в 17:57 ч., посочи Маркишки .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР