Лук За да запазите лука от кълняемост или мухлясване, трябва винаги

...
Лук
За да запазите лука от кълняемост или мухлясване, трябва винаги
Коментари Харесай

Прочети това, преди да хвърляш пак хранителни продукти

Лук

За да запазите лука от кълняемост или мухлясване, би трябвало постоянно да го съхранявате на изсъхнало, хладно и мрачно място. Съхранявайте го в отворени касетки вместо в торби, с цел да избегнете задържането на влага. Трябва да обърнете внимание и на другите типове лук: аленият лук се скапва по-бързо и може да се съхранява в хладилника. Белият лук може да се съхранява до няколко седмици, а кафявият лук може да издържи до шест месеца.

Сирене

 Прочети това, преди да хвърляш отново хранителни артикули

Сиренето постоянно би трябвало да се съхранява в ледник. То би трябвало да бъде на хладно място, само че не би трябвало да се замразява или да се държи на прекомерно ниска температура. Оптималната температура за предпазване на сиренето е 4°С. Всяка температура близо до замразяването ще унищожи структурата му изключително когато става дума за пресни меки сирена.

Уверете се, че не сте опаковали сиренето прекомерно компактно, с цел да позволите на влажността да се изпарява и да предотврати плесента. За сирената като фета и моцарела се уверете, че те се съхраняват в задоволително количество саламура. Това ще ги защищити от напредък на дрожди или бактерии.

Хляб

 Прочети това, преди да хвърляш отново хранителни артикули

Ако имате малко домакинство или просто не разполагате с доста самун, може да откриете, че изхвърляте съвсем цели хлябове всяка седмица. Срокът на валидност на хляба зависи от типа, който купувате. В общи линии типовете бял самун имат наклонността да се скапват доста по-бързо от пълнозърнестите хлябове.

Хлябът се съхранява най-добре при стайна температура като се изключи горещо и влажно време, когато е по-добре да го съхранявате в хладилника, с цел да се предотврати появяването на плесен. За да запазите хляба от влажния въздух на хладилника си, опаковайте го в добре в компактно затворена кутия.

Ако знаете, че няма да ядете хляба си няколко дни, умерено може да го приберете във фризера.

Стар самун

 Прочети това, преди да хвърляш отново хранителни артикули

Ако не сте съумели да прочетете нашите препоръки за предпазване на хляба по-рано и вашият самун към този момент не е мек и пресен, не се паникьосвайте! Сега имате опция да извършите домашни крутони, които да метнете в супата или в салатата. Просто нарежете хляба на филии и натъркайте всяка филия със скилидка чесън. След това нарежете хляба на дребни кубчета. Поръсете леко със зехтин и подправете със сол, черен пипер и обичаните си подправки. Изпечете във фурната за 3-5 минути.

Банани

 Банани

Отделете банани от купчината им, с цел да ги предпазите от прекомерно бързо узряване. Не ги съхранявайте в хладилника, защото това може да форсира узряването им и да ги трансформира в кафяви доста по-бързо. За да удължите още живота на вашите банани, обвийте стъблата със залепваща обвивка (алуминиево фолио, стреч фолио). Но в случай че към този момент е прекомерно късно, постоянно можете да употребявате покафенелите банани за изработката на смути или да изпечете от тях бананови мъфини.

Сосове, бульони и пресни билки

 Билки

Ако имате остатък от сосове, домашно приготвени бульони или пресни билки, не се колебайте да ги замразите. Един от методите да извършите това е да употребявате форми за лед (за билки разпределете във формите и ги залейте със зехтин преди замразяване).

Замразяване на храни

Пресни плодове, зеленчуци, месо, супи и други бързоразвалящи се артикули могат безвредно да се съхраняват във фризера. Просто се уверете, че са увити деликатно и компактно, с цел да се избегне излагането им на въздух колкото е допустимо повече!

Собствен компост

 Компост

Ако всичко останало е несполучливо, постоянно можете да употребявате останалата част от питателните боклуци, с цел да извършите собствен личен компост. Можете да компостирате всичко - от бананови обелки, до яйчени черупки, които по-късно могат да се употребяват като естествена тор за вашата лична градина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР