Лукойл Нефтохим“ ще съди държавата! Оказа се, че държавата и

...
Лукойл Нефтохим“ ще съди държавата! Оказа се, че държавата и
Коментари Харесай

Брутален обрат: „Лукойл“ ще съди държавата!

„ Лукойл Нефтохим “ ще съди страната! Оказа се, че страната и „ Лукойл “ пресмятат по друг метод вноската, която сдружението би трябвало да внесе във фонд „ Сигурност на електро-енергийната система “. Изчисленията на Министерство на стопанската система и промишлеността се преценяват напълно с условията на закона. Средната цена на вид брент през декември 2023г. е 76,631 $ за барел. Средната цена на вид съветски петрол с генезис Русия е съобразена с цената, която е наложена сега – 60 $ за барел. Според формулата вноската, която би трябвало да внесе „ Лукойл “, е 69 млн.лв.

Към момента сумата, която е импортирана е по-малко във Фонда „ Сигурност на електроенергийната система “.

Събраната сума във фонда е малко над 45 млн. лв.. Като чакаме „ Лукойл “ да заплати разликата.

Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов по време на чуването му в взаимното съвещание на Комисията по икономическа политика и нововъведения и Комисията по енергетика.

„ За нас беше необичайно, бих споделил шокиращо, да се дефинира вноска съвсем 50% по-висока от тази, която би следвало да е по закон. Този спор явно ще се реши в съда “, изясни Александър Величов, от „ Лукойл Нефтохим “.

Към днешна дата „ Лукойл “ няма неплатени отговорности. Всичко е платено в период.

Има производства в правосъдна фаза, само че няма нищо неплатено. Това сподели от своя страна изпълнителният шеф на Националната организация за приходите Румен Спецов.

По-рано Спецов осведоми депутатите от двете комисии, че събраната сума, която е преведена досега във Фонда за енергийна сигурност, е малко над 45 млн. лв..

„ Лукойл “ е глобен с рекордните 269 млн. лева през 2023 година. Образувани и 1191 производства, припомня SafeNews.

„ Тези числа приказват задоволително за успеваемостта на Комисията и нейната натовареност “, споделят от Комисия за защита на конкуренцията.

Информацията идва в отговор на изказване, направено от Ивайло Мирчев. В изявление той твърди, че регулаторите не правят никаква работа и като опровергаване на приписаното в изявлението безучастие.

Комисия за защита на конкуренцията смята за належащо да изрази следната обективно обоснована позиция, като показва и съответната обществено налична информация.

 

Източник – Марица

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Още вести четете в категория Бизнес

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР