Лукойл Нефтохим може да работи изцяло с венецуелски петрол, който

...
Лукойл Нефтохим може да работи изцяло с венецуелски петрол, който
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: “Лукойл” може да смени руския нефт с венецуелски

" Лукойл Нефтохим " може да работи напълно с венецуелски нефт, който да замести изцяло сорта Уралс, съобщи депутатът от " Демократична България " и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Ивайло Мирчев в изявление за предаването " Въпросите " по ТВ1.

" Да продължаваме зависимостта си от Русия не е в полза на България, в това число като продължава да се внася съветски нефт през Бургас след позволението от Брюксел ", сподели той.

По думите му, от 2007 година рафинерията не заплаща налог облага, а на входа и на изхода ѝ, сходно на доста български предприятия през 90-те години на предишния век, е застанала записаната в Швейцария " Литаско ". Тя продава нефта на рафинерията и след това изкупува готовия артикул.

" Руският петрол, който е вид Уралс, се продава на Бургаската рафинерия с 35 $ отстъпка от цената, само че ние не го усещаме, когато зареждаме гориво ", сподели Мирчев. И добави, че вместо по 25 стотинки на литър, потребителите у нас можеха да бъдат обезщетени със 75 стотинки, в случай че нещата се случваха по верния метод.

Мирчев препотвърди позицията на " Демократична България ", че би трябвало да има непоколебим мониторинг над " Лукойл Нефтохим " или даже страната да поеме оперативния надзор над рафинерията. И напомни, че в Италия и в Германия са поели по този път, който в действителност е на крачка преди национализацията, а в Румъния рафинерията на " Лукойл ", която също не е плащала налог облага, внезапно се е оказала внезапно на облага. Това се е случило, по думите на депутата, тъй като техните регулатори и институции работят. " Нашата цел е рафинерията да работи, само че почтено ", съобщи Ивайло Мирчев.

По думите му, пристанищният терминал на " Лукойл " в Бургас на практика не е българска територия, като преди даже е било по-зле, като не са били допускани ревизори. " Трябва да имаме мощна страна. Демократична България няма да спре да се бори да излезе истината за " Лукойл ". Ние не сме против бизнеса, огромна част от нас се занимават с бизнес, само че това не е почтен бизнес ", съобщи депутатът.

Мирчев изясни, че при ползване от към 3 милиарда куб. м газ годишно и обезпечен 1 милиард от Азербайджан, останалите 2 милиарда куб. м България би трябвало да обезпечи от 3-4 разнообразни източника, с цел да диверсифицира доставките. И то като част от обща европейска поръчка, с цел да е по-изгодна цената. Той изрази вяра това да се случи до няколко седмици и увери бизнеса и семействата, че газ ще има и че той ще е по-евтин от съветския.
Помолен да разяснява острото изказване на вицепремиера Калина Константинова при започване на седмицата против украинските бежанци, Мирчев дефинира като неприемлив сходен метод на връзка. В същото време съобщи, че " Константинова като вицепремиер прави страхотна работа ".

По думите му, като цяло българската страна не се оправя с рецесията. " Проблемът не е на Константинова, а че нямаме работещи институции, не е работа на вицепремиера да прави микромениджмънт ", сподели Ивайло Мирчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР