“Лукойл Нефтохим може да работи изцяло с венецуелски петрол, който

...
“Лукойл Нефтохим може да работи изцяло с венецуелски петрол, който
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: “Лукойл” може да смени руския нефт с венецуелски

“Лукойл Нефтохим ” може да работи напълно с венецуелски нефт, който да замести изцяло сорта Уралс, съобщи депутатът от “Демократична България ” и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Ивайло Мирчев в изявление за предаването “Въпросите ” по ТВ1.

“Да продължаваме зависимостта си от Русия не е в полза на България, в това число като продължава да се внася съветски нефт през Бургас след позволението от Брюксел ”, сподели той.

По думите му, от 2007 година рафинерията не заплаща налог облага, а на входа и на изхода ѝ, сходно на доста български предприятия през 90-те години на предишния век, е застанала записаната в Швейцария “Литаско ”. Тя продава нефта на рафинерията и след това изкупува готовия артикул.

“Руският петрол, който е вид Уралс, се продава на Бургаската рафинерия с 35 $ отстъпка от цената, само че ние не го усещаме, когато зареждаме гориво ”, сподели Мирчев. И добави, че вместо по 25 стотинки на литър, потребителите у нас можеха да бъдат обезщетени със 75 стотинки, в случай че нещата се случваха по верния метод.

Мирчев препотвърди позицията на “Демократична България ”, че би трябвало да има непоколебим мониторинг над “Лукойл Нефтохим ” или даже страната да поеме оперативния надзор над рафинерията. И напомни, че в Италия и в Германия са поели по този път, който в действителност е на крачка преди национализацията, а в Румъния рафинерията на “Лукойл ”, която също не е плащала налог облага, внезапно се е оказала внезапно на облага. Това се е случило, по думите на депутата, тъй като техните регулатори и институции работят. “Нашата цел е рафинерията да работи, само че почтено ”, съобщи Ивайло Мирчев.

По думите му, пристанищният терминал на “Лукойл ” в Бургас на практика не е българска територия, като преди даже е било по–зле, като не са били допускани ревизори. “Трябва да имаме мощна страна. Демократична България няма да спре да се бори да излезе истината за “Лукойл ”. Ние не сме против бизнеса, огромна част от нас се занимават с бизнес, само че това не е почтен бизнес ”, съобщи депутатът.

Мирчев изясни, че при ползване от към 3 милиарда куб. м газ годишно и обезпечен 1 милиард от Азербайджан, останалите 2 милиарда куб. м България би трябвало да обезпечи от 3-4 разнообразни източника, с цел да диверсифицира доставките. И то като част от обща европейска поръчка, с цел да е по-изгодна цената. Той изрази вяра това да се случи до няколко седмици и увери бизнеса и семействата, че газ ще има и че той ще е по-евтин от съветския.

Помолен да разяснява острото изказване на вицепремиера Калина Константинова при започване на седмицата против украинските бежанци, Мирчев дефинира като неприемлив сходен метод на връзка. В същото време съобщи, че “Константинова като вицепремиер прави страхотна работа ”.

По думите му, като цяло българската страна не се оправя с рецесията. “Проблемът не е на Константинова, а че нямаме работещи институции, не е работа на вицепремиера да прави микромениджмънт ”, сподели Ивайло Мирчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР