Луковмарш организиран от БНС беше провален от органите на реда.

...
Луковмарш организиран от БНС беше провален от органите на реда.
Коментари Харесай

Полицията провали „Луковмарш“, граждани на протест срещу събитието


" Луковмарш " проведен от БНС беше провален от органите на реда. Полицията загради къщата на военачалник Христо Луков и не разреши достъп на проведените групи до нея, без да се пречи на инцидентни минувачи.
 

 Луковмарш Булфото

В същото време в София се организира и протестно шествие под надпис “Без нацисти по улиците ни ” . Участниците в него се афишират срещу " Луковмарш ".
 

 Луковмарш Булфото

По-рано денем Върховна административна прокуратура сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община, в границите на тяхната подготвеност, да подхващат ограничения за съблюдаване на използваните нормативни наставления, за запазване на публичния ред и отбрана правата на жители в случаи на зародила заплаха по време на така наречен „ Луковмарш “.

Във ВАП е формирана кореспонденция след постъпило писмо от служебния министър на външните работи, в което е изразено терзание от провеждането на такова събитие . Постъпили са и мнения от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и от неправителствени организации, свързани с хипотетични опасности за нарушавания на публичния ред.
 

 Луковмарш Булфото

Преди седмица и посолството на Израел се разгласи срещу провеждането на факелното шествие Луковмарш.

" След като с терзание и наяве страдание проследихме обновената предходната година грозна процедура - ултранационалисти да се събират в центъра на София и с дейностите си да уподобяват и препращат към мрачни и срамни исторически интервали, изрично призоваваме способените органи в лицето на Министерство на вътрешните работи, профилираните служби за сигурност и Столична община, да се върнат към времето отпреди две години и да не разрешават факелното шествие, така наречен Луковмарш, да слага под подозрение репутацията на България като страна на многообразието, толерантността, търпимостта и уважението ". Това написа във връзка провеждането на марша водачът на ГЕРБ Бойко Борисов преди дни.

 Луковмарш Булфото

Българска социалистическа партия също реагира и осъди шествието. " Неонацисткото шествие, което всяка година под една или друга форма е толерирано от Столична община, е не просто изблик на фашизъм и антисемитизъм. То е артикул на десетилетия пренаписване на историята и изкривяване на истината. И през днешния ден виждаме крайния резултат – факелни шествия, които са в надълбоко несъгласие с най-изконните хуманни полезности на българския народ. Народът, който с съображение може да се гордее с това, че избави своите евреи. Народ, който отреди преди време на ген. Христо Луков ролята на политически маргинал и поради това е още по-позорно това, че през днешния ден избрани среди се пробват да го героизират. Не е обикновено в 21 век по улиците на България да шестват фашисти. Не е обикновено година след година хората с разнообразни политически убеждения и визии дружно да стачкуват против провеждането на тази демонстрация, само че гласът им в никакъв случай да не бъде чуван. Не е обикновено една страна да толерира този церемониал на екстремизма, ксенофобията и неонацизма. "

Против Луковмарш позиция изрече и основният прокурор на Републиката Иван Гешев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР