Лукът е един от най-популярните зеленчуци в цял свят. Дори

...
Лукът е един от най-популярните зеленчуци в цял свят. Дори
Коментари Харесай

Уникалните ползи на лучения сироп

Лукът е един от най-популярните зеленчуци в целия свят. Дори неприятната миризма и изострен усет не обезкуражават хората да ядат даже недопечен лук. На какво дължи триумфа си? Освен това той не се употребява единствено в кулинарията, само че се смята и за лек против доста болести, в това число елементарна простуда.

Лученият сироп се смята за най-популярното национално лекарство, приготвено от зеленчука. Макар да не звучи доста апетитно, това естествено лекарство, употребявано от нашите баби и прабаби, още веднъж е на мода.

Какво е лучен сироп?

Рецептата е елементарна - всичко, което би трябвало да извършите, е да добавите огромно количество мед към лука и да го оставите малко, с цел да пусне сока. За страдание сиропът има противен усет и аромат - наслада, смесена с лют лучен мирис. Въпреки че медът омекотява леко суровите нотки, не може да се избегне миризмата на лук.

Докато концепцията за съчетание на лук и мед наподобява малко спорна и отблъскваща, полученото лекарство може да направи чудеса. От епохи сиропът от лук е скъп поради способността му да се бори с настинките и да покачва имунитета на организма. Но това не е всичко. Какво си коства да знаете за сиропа от лук и за какво се счита за неповторимо средство за положително здраве?

С какво е прочут лученият сироп?

Самият лук е един от най-здравословните зеленчуци, осигуряващ благосъстояние от скъпи витамини и минерали, както и бактерицидни и хранителни субстанции, които имат позитивен резултат върху имунната система на организма.

Лученият сироп е прочут най-вече като отхрачващо средство с помощта на съединенията, които разреждат слузта, насъбрана вследствие на заболяване. Използването на лучен сироп се предлага основно през есенно-зимния интервал, когато тялото е най-податливо на инфекции.

Основната задача на сиропа е да почисти горните дихателни пътища. Отхрачващите му свойства подкрепят лекуването на непрекъсната кашлица, както суха, по този начин и мокра. Това дейно естествено лекарство е потребно и при лекуване на възпалено гърло, фарингит, ларингит и синузит.

 Уникалните изгоди на лучения сироп

Лученият сироп се употребява основно за лекуване на настинки, само че работи добре и при проблеми с пикочния мехур, защото флавоноидите в лука са диуретици. Освен това те работят като омекотител при положение на високо равнище на урея в кръвта и белтъци в урината.

Това обаче надалеч не са всички скъпи свойства, които лученият сироп има. Освен това той е отличен антисептик - когато се ползва локално, подкрепя лекуването на кожни инфекции и форсира зарастването на рани. Облекчава изгарянията и облекчава болката след захапване от инсекти. Още се употребява и в националната медицина като чудодейно лекарство, да вземем за пример при ревматични болки.

Този естествен артикул на основата на лук е богат на доста скъпи витамини: A, B1, B2, C и PP, както и на минерали: цинк, фосфор, селен, калций и желязо.

Цинкът взе участие в регулирането на работата на вътрешните органи, в това число панкреаса, което въздейства върху вярната секреция на инсулин. Освен това има удобен резултат върху костите и подкрепя лекуването на ревматизъм.

Цинкът е доста значим детайл за кожата, косата и ноктите, а неговият недостиг води до утежняване на кожата. Нещо повече, този минерал подкрепя лекуването на акне и язви.

Селенът се среща в природата в микроскопични количества, само че е доста значим детайл за вярното действие на човешкото тяло. На първо място, той е нужен за вярното действие на ензимите, които защищават клетките от увреждане от свободните радикали и токсините.

Селенът също е от значително значение за вярното действие на щитовидната жлеза. Нещо повече, той поддържа лекуването на ревматоидна артритна болежка и е лекуване на меланхолия, макар че несъразмерната приложимост може да аргументи признаци на меланхолия и нарушавания на нервната система.

Фосфорът е виновен за здравето и здравината на костите и зъбите. Също по този начин е значим детайл за вярното действие на нервната система, в това число за провеждането на нервни импулси по нервните нишки, както и за поддържане на киселинно-алкалния баланс в тялото.

Витамин С, именуван още аскорбинова киселина, е най-популярният витамин, употребен за повишение на имунитета и е прочут като лекарство против простуда. Именно този витамин е най-активен в лучения сироп.

Витамин С е от огромно значение за действието на организма, защото взе участие в доста разнообразни процеси, протичащи в него. Освен това аскорбиновата киселина е мощен антиоксидант, който унищожава свободните радикали, виновни за процеса на стареене на кожата.

Рецепта за лучен сироп

 Лучен сироп

Обелете и нарежете 2-3 огромни глави лук. Сложете в буркан, покрийте с мед, разбъркайте. Оставете сместа покрита към пет часа, до момента в който лукът пусне сока. Прецедете готовия сироп през тензух.

Когато вършиме сироп, можете да употребявате захар вместо мед, само че това несъмнено е по-малко здравословно. А с цел да засилите резултата от този естествен препарат, можете да добавите лимонен сок, джинджифил и чесън към него.

Лучен сироп за деца и бременни дами

Жените, които чакат бебе, не би трябвало да се самолекуват даже при положение на елементарна простуда. Сиропът от лук обаче е незаместим лек за бременни дами, защото е безвреден за бебето.

Деца над 1 година могат умерено да одобряват лучен сироп като естествено лекарство за кашлица. Максималната доза за дете е 1 чаена лъжичка три пъти дневно.

Лученият сироп е отхрачващо средство и не би трябвало да се употребява през нощта. Най-добре е да го приемате най-много 2-3 часа преди лягане.

Как да съхраняваме лучен сироп?

Съхранявайте сиропа в компактно затворен стъклен буркан. Той резервира потребните си свойства в продължение на 2 седмици, само че единствено в случай че се съхранява в ледник. При стайна температура той бързо ще загуби полезността си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР