Лукът е един от най-често използваните зеленчуци в кулинарията. Освен

...
Лукът е един от най-често използваните зеленчуци в кулинарията. Освен
Коментари Харесай

4 ползи от лука, за които може би не подозирате

Лукът е един от най-често употребяваните зеленчуци в кулинарията. Освен да придава несравним усет и мирис към всяко ядене, лукът има и няколко други ненадейно положителни потребни свойства. Дали е бял, жълт или червен, лукът е един от най-популярните и разнородни зеленчуци, придаващ характерна пикантност.

Сълзите при рязането му напълно не би трябвало да са причина да пропуснете този извънреден зарзават, тъй като вижте единствено от какво ще се лишите:



Настинки и простуди
Лукът има антибактериални свойства, тъй че постоянната му консумация може да е измежду сполучливите способи да се предпазим от неприятните резултати на студеното време. В това отношение обаче лукът има сполучливо приложение и външно — като го нарежете на фино и наложите долната част на стъпалата, обуете чорапи и оставите да престои една нощ. Фосфорната киселина, която се съдържа в него (същата, която ви кара да плачете, до момента в който го режете), се всмуква през стъпалата и навлиза в кръвообращението, като по този метод може да помогне с битката с бактериите и инфекциите.

Кръвна захар
Високото наличие на сулфур и флавоноиди в лука понижават равнищата на кръвната захар, което може да е от изгода при предварителната защита на сърдечносъдови болести и диабет. Същите субстанции защищават и кръвоносните съдове от задръстване и усъвършенстват равнищата на холестерола и триглицеридите.



Астма и алергии
Високото наличие на керцитин (лукът е измежду десетте най-богати на този антиоксидант храни) е причина за противовъзпалителните и антиалергенни качества на лука. Керцитинът също по този начин защищава клетките от произвеждане на хистамин (който е виновен за алергичните реакции), а при хората, страдащи от астма, керцитинът може да разшири дихателния тракт, като по този метод облекчи дишането.

Развалени зъби
Яденето на недопечен лук сигурно води до противен мирис в устата, само че също по този начин убива огромно количество от бактериите в устата, които водят до развалени зъби. Две-три минути дъвчене на недопечен лук са задоволителни, с цел да убият множеството микроби в устата.

Освен всичко това, с една приблизително огромна глава лук (около 150 г) си набираме 19% от целесъобразната дневна доза витамин С, 9% витамин В 6, 7% фолат, 10% манган, 6% калий и 10% фибри.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР