Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите

...
Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите
Коментари Харесай

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен напълно по слух. Завършва фамозното Централно музикално учебно заведение в Москва, а по-късно и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и Сергей Доренски. Понякога педагозите му възкликват: „ Какво музикално и даровито дете с родители физик и химик, фантастично, превъзходно! “

И в действителност, превъзходният е притежател на доста оценки. Лауреат е на няколко влиятелни състезанието, да вземем за пример този на името на Бах в Лайпциг, където печели втора премия през 1988. Две години по-късно е отличен с втора премия и на състезанието „ Сергей Рахманинов “ в Москва, а през 1994 още веднъж е със сребърен орден, само че от едно от най-престижните надпревари в света – състезанието „ Чайковски “ в съветската столица.

За този пианист един от рецензентите на изданието New York Classical Review написа: „ Подходът на Николай Лугански към работата е сред крайностите на класическото великолепие и интензивната емоционалност ”.

„ В музиката няма обособен механически аспект. Невъзможно е да се свири просто наизуст, механично запаметявайки всяка нота. Свирите, свирите и внезапно осъзнавате защо става дума в музиката. Дори професионалният музикант изпитва възприятие на неразбиране, когато стартира да учи нещо. След известно време той стартира да привиква и да схваща защо се отнася тази или онази музика, защо музикално събитие става дума. И по-късно си спомня пиесата. Не обособени ноти, а  целия музикален сюжет ” споделя Николай Лугански

На 2 август от 2.00 часа в предаването „ Рецитал “ на стратегия „ Христо Ботев “ ще прозвучат Петият прелюд, опус 32 от Сергей Рахманинов, няколко пиеси от  цикъла „ Години на пътешествие “ на Ференц Лист – „ Годеж “ от Втората година – Италия, a по-късно „ Фонтаните на вила д`Есте “ от Третата година и „ Сонет 123-ти на Петрарка ”, както и „ Слънчева светлина “, опус 10 N:8 от Фредерик Шопен. Концертът ще приключи със сюита от балета „ Ромео и Жулиета “ на Сергей Прокофиев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР