Лудогорец се оказа единственият български участник, който ще се представи

...
Лудогорец се оказа единственият български участник, който ще се представи
Коментари Харесай

Време за големи приказки или време за реалност в "Лудогорец"

" Лудогорец " се оказа единственият български участник, който ще се показа в груповата фаза на някой от футболните евротурнири. Разградчани ще играят в група С на втората по мощ континентална конкуренция - Лига Европа, където се паднаха дружно с тимовете на " Рома ", " Бетис " и ХИК (Хелзинки).

Дали фактът, че " Лудогорец " още веднъж е в групова фаза, а никой различен от Първа лига не е, или пък самочувствието от 11-те следващи шампионски трофеи дадоха основа в клуба още веднъж да заговорят за високи цели. В случая такива се оказва, че са излизане от гр. С и присъединяване в плейофи при започване на идната година.

Разбира се, не е невероятно. Но такива помпозни изявления се чуха и преди началото на квалификациите за Шампионската лига, където задачата бе групите и нищо друго. Не се получи и тази година (за шести следващ сезон), като този път се стигна единствено до третата пресявка. Затова в този момент на дневен ред излезе идната задача - офанзива в Лига Европа.

Всеки неутрален наблюдаващ обаче би видял

 

неподплатени упоритости вместо действителни цели.

 

Бегъл взор върху досегашните мачове на " Лудогорец " в Европа от началото на сезона демонстрират, че на отбора не му се получи в нито един от значимите мачове - нито да завоюва, нито да надиграе противника си и да покаже европейска класа.

Като се стартира от реванша против " Шамрок Роувърс " в Дъблин, който трябваше да бъде извоюван или най-малко да приключи наедно, с цел да няма драми. Но мачът беше изгубен с 1:2, като при 0:2 имаше трептене да не се стигне до продължения. Сетне бяха изгубени и двата дуела против " Динамо " (Загреб), като преди този в Хърватия се наслушахме, че в Разград е имало обилие от малшанс и в реванша всички ще видят класата на " Лудогорец "...

Е, там и френският рефер Беноа Бастиен изнерви разградчани, които са привикнали на съдийски комфорт в България. Но не се видя тази меродавност в играта.

След това вместо да разгроми " Жалгирис " в семейството, " Лудогорец " би едвам с 1:0, което докара до огромни главоболия на реванша във Вилнюс. Там в действителност единствено огромният шанс да се стигне до дузпа в последните минути на продълженията донесе крайния триумф и избави българския първенец от " съветската рулетка " на дузпите. В последна сметка 3:3, само че с уточнението, че воденият от Анте Шимунджа тим

 

нито един път не поведе в резултата.

 

Както всекидневно се чака от по-класен отбор.

" Искаме да сме конкурентоспособни. Искаме да сме тимът, за който всички ще внимават в Лига Европа, и това ще е задачата ни ", сподели решително след мача Шимунджа. Няма и по какъв начин да е, тъй като от него се желаят съответни триумфи в евротурнирите. Спечелената купа в България на процедура не се брои, тя е съвсем по инерция.

Но дружно с гръмкото изявление Шимунджа е наясно, че в тима има проблеми - някои играчи нямат опит, липсва задоволително успеваемост в офанзива, някои постове се оголиха (най-вече в центъра на отбраната, халфовата линия и в нападение) поради продажбите на Шакил Пинас, Алекс Сантана и Пиерос Сотириу и закъснялата селекция, т. е. несвоевременно обезпечаване на техни заместници.

Всъщност доста по-реално е в тази група в Лига Европа да се разгласи друга цел - третото място. От една страна футболистите няма да се натоварват със свръхочаквания, управлението няма да се гневи на треньора при възможен крах за първите две позиции, а и задачата си дава своите преимущества. Защото по този начин " Лудогорец " ще има късмет още веднъж да играе през пролетта в Европа, въпреки и в плейофите на идващия (и последен) по мощ шампионат - Лига на конференцията. А там се допуска, че противниците са още по-приемливи.

И това може още повече да попълни бюджета на " Лудогорец ", откакто клубът се размина с 16-те милиона евро (минимум) в Шампионската лига. До момента разградчани са спечелили към €7.4 млн. - 1.14 млн. от присъединяване си в квалификациите на Шампионската лига, 2,64 млн. от клубния коефициент за показване през последните 10 години, и 3.63 млн. за класиране в групите на Лига Европа. Там към този момент победа носи €630 000, а тъждество - €210 000. Отделно се чакат най-малко 500 000 евро от телевизионни права.

Място в плейофите на ЛК пък обезпечава още €300 000 и вероятност за още, което не е по никакъв начин зле против много по-трудната задача в ЛЕ (€500 000 за второ място в групите и плейоф).

Затова фактически е добре в " Лудогорец " да разгласят по-реална цел и да се концентрират върху доизграждане на класата на отбора. Така насладата би била по-голяма, а разочарованието - по-малко.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР