Лудогорец гостува на Споргинг (Брага) в мач от Група С“

...
Лудогорец гостува на Споргинг (Брага) в мач от Група С“
Коментари Харесай

Арсенал до Миньо от Каменната кариера

Лудогорец гостува на Споргинг (Брага) в мач от Група „ С “ на Лига Европа. Португалският клуб у нас е свързван най-вече с присъединяване си във финала на Лига Европа през 2011 година, когато загуби с 0:1 от Порто. По-паметливите обаче ще се сетят, че в този клуб има много сериозна българска диря.  В края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век в разнообразни интервали екипите на отбора от Брага носеха някогашните национали Георги Велинов, Костадин Костадинов (на фотографията вдясно) и Радослав Здравков. През пролетта на 2004 година за клуба игра и Кирил Николов.

ИСТОРИЯТА
Клубът е учреден на 19 януари 1921 година и в началото играе в зелено и бяло. След Втората международна война цветовете са изменени на алено и бяло. Първо това става през сезон 1945/46 с втория тим, а от идващия шампионат и с екипите на представителния отбор. Историята за смяната на цветовете има две версии. Едната е обвързвана с тогавашния президент на клуба Жозе Антунеш Гимараиш, който бил почитател на Арсенал около бизнесконтактите си в Лондон. Втората се отнася за някогашния треньор на Спортинг (Брага) Йозеф Сабо, който доста харесвал стила на Арсенал и помолил президента на клуба да смени екипите с сходни на британския клуб. През същия сезон клубът за първи път печели промоция за португалския хайлайф. Юношеският тим даже е прекръстен на Арсенал де Брага. Оттогава Спортинг (Брага) носи прякора Арсенал до Миньо (на името на региона, в която е ситуиран градът).

През 60-те и 70-те години на ХХ век клубът съумява да се закрепи в елита и даже да взе участие в евротурнирите.  Резултат с изображение Представянето в Европа е епизодично и се изчерпва с два мача през 60-те, два през 70-те, два през 80-те и пет през 90-те години. С началото на ХХI век Спортинг (Брага) става постоянен участник в континенталните шампионати. През 2008 година става един от последните първенци в несъществуващия към този момент шампионат Интертото. През 2011 година игра край на Лига Европа.
На локално равнище клубът е повторен притежател на Купата на Португалия (1966, 2016), веднъж печели Купата на Лигата (2013) и веднъж Купата на Португалската федерация (1977). През 2010 година приключи на второ място в класирането. Възходът от началото на XXI век трансформира Спортинг (Брага) в четвъртия най-популярен португалски клуб в света след огромната тройка – Порто, Бенфика и Спортинг (Лисабон).

Клубната емблема съставлява версия на герба на град Брага, на който участват две кули, Дева Мария и дребния Исус Христос, само че с смяна в цветовете. На герба фонът е наследник, а на емблемата на футболния клуб е червено-бял. Отгоре има корона. Голяма част от последователите на Спортинг (Брага) смятат, че Дева Мария им носи шанс. Феновете на клуба са известни като Арсеналистас (феновете на Арсенал) или Бракарензеш, по името на келтското племе бракари, населявало региона, в която е ситуиран Брага.

ПРЕЗИДЕНТЪТ
Начело на Спортинг (Брага) от края на 2013 година е строителният бизнесмен Антонио Салвадор. Той печели изборите с 85,82% или 20 283 вота. През май тази година беше избран отново, само че с 66,3%.  С него обаче са свързани и триумфите преди този момент. На 24 февруари 2003 година е назначен за шеф на клуба. Още тогава той слага високи цели, а за негова горделивост съумява да ги реализира.

„ Когато започнах работа в клуба през 2003 година, заявих, че задачата ми е да трансформира Спортинг (Брага) във фактор в шампионата и постоянен участник в евротурнирите. Тогава мнозина не имаха вяра и мислеха, че бълнувам. От днешна позиция мисля, че резултатите демонстрират, че съм бил прав “, твърди 46-годишният Салвадор.

Успешната му работа като началник на клуба е обвързвана и с умелите прехвърляния. В края на 2004 година съумява да продаде нападателя Сисеро на Динамо (Москва) за 3,5 милиона евро, а футболистът е артикул на клубната школа. Три години по-късно схемата е повторена. Атлетико (Мадрид) заплаща 3,5 милиона евро за тарана Диего Коста, който единствено година по-рано е притеглен без пари от бразилския Барселона от Рио де Жанейро.

ТРЕНЬОРЪТ
Абел Перейра пое Спортинг (Брага) в края на април тази година, когато размени Жорже Симао, който преди този момент се беше задържал пет месеца на поста като правоприемник на Жозе Песейро. Дебютира със загуба с 2:3 против Спортинг (Лисабон). Любопитното е, че откогато е отпред, отборът няма тъждество в шампионата – 6 победи и 6 загуби.  Единствените ремита са против АИК в Лига Европа и против Бенфика за Купата на Лигата. В евротурнирите бяха записани пет победи и ремито с АИК. В Купата на Португалия беше реализирана една победа, а в Купата на Лигата – триумф и реми (с Бенфика).

38-годишният някогашен десен бек, преди да застане отпред на Спортинг (Брага), в продължение на две години работи като треньор на втория отбор. Перейра за първи път в кариерата си е отпред на внушителен мъжки тим. Преди да отиде в Брага през 2015 година, той беше работил отпред единствено на юноши в Спортинг (Лисабон) и във втория отбор на „ зелено-белите “.

Като футболист Абел Перейра има един сезон в Спортинг (Брага). Започва с професионалния футбол в родния си Пеняфиел (1997-2000), по-късно носи екипа на Витория (Гимараиш) до 2004 година. Следва трансфер в Спортинг (Брага), а година по-късно и в Спортинг (Лисабон), където остава до края на кариерата си през 2011 година На 27 ноември 2007 година вкарва във вратата на Манчестър Юнайтед при загубата на „ лисабонските лъвове “ с 1:2 в Шампионската лига. През същия сезон получава и повиквателна за националния тим на Португалия, само че по този начин и не записва присъединяване в мач на отбора.

СХЕМАТА
Абел Ферейра залага на две разнообразни схеми, откогато е отпред на Спортинг (Брага). Прилагането им зависи от това дали отборът е хазаин или посетител, както и от силата на противника и смисъла на мача. Ако отборът му играе против по-слаб или равносилен съперник, треньорът ползва 4-2-3-1. Това е подреждането на играчите в множеството домашен мачове и в шампионата то донесе 3 победи. В случай, че мачът има огромно значение или пък е посещение на тим, който е считан за любимец, Ферейра залага на класическото 4-4-2. Точно с такова нареждане отборът игра в досегашните си два мача от Група „ С “ на Лига Европа и в тях записа две победи.

Стилът на Спортинг (Брага) е обвързван най-вече с дълготрайното владеене на топката, играта в дълбочина и късите пасове. Точността на пасовете надвишава 78%. Изключително мощни са пробивите по крилата, изключително по лявото. Характерно за представянето на отбора при Абел Ферейра е честата ротация на състава и допускането на нападателен жанр от страна на съперника. Това обаче е допустимо, поради мощната игра при въздушните дуели и вярната защита при статични положения. Освен това играчите на отбора доста добре умеят да пазят водачество в резултата.

От друга страна португалският отбор демонстрира недостатъци. Не може да предотвратява противниковите удари от далечно разстояние и демонстрира извънредно неумение при използването на изкуствени засади. Често се прибягва до нарушавания - по 16,5 приблизително на мач. Сред мощните страни на тима съгласно експертите са основаването на голови положения посредством извеждащи подавания, далечните удари, рисковите осъществявания на статични положения и успеваемостта при завършващите удари. Играчите на Спортинг (Брага) извънредно постоянно стрелят съм противниковите порти – приблизително по 12,5 пъти на мач, само че и разрешават да получават такива (по 11,4 на мач).

КАМЕННАТА КАРИЕРА
От началото на 2004 година Спортинг (Брага) играе домакинските си мачове на „ Ещадио Мунисипал де Брага “.  Съоръжението е с потенциал 30 286 места, а построяването му струваше 83,1 милиона евро. Това го направи четвъртият най-скъп стадион, издигнат за португалското домакинство на Евро 2004 след тези на Бенфика, Спортинг (Лисабон) и Порто.

Съоръжението е уникалено с това, че има единствено две странични трибуни, а от зад едната врата има отвесни скали, на които е ситуирано и светлинното табло. Именно поради оголените скали, оборудването в Брага е наричано Каменната кариера. Придвижването сред двете трибуни е улеснено от голяма площадка от 5000 кв. метра, ситуирана под терена.

На европейското състезание през 2004 година българският народен тим игра втория си мач от Група „ С “ на стадиона в Брага. „ Лъвовете “ изгубиха с 0:2 от Дания след голове на Йон Дал Томасон и Йеспер Грьонкяер. Още един мач от Евро 2004 се организира в Брага – Холандия победи Латвия с 3:0. Националният тим на Португалия е изиграл четири мача на Каменната кариера, в които е записал две победи, едно тъждество и една загуба.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР