Лозари на протест пред президентството, искат ръст на помощите и

...
Лозари на протест пред президентството, искат ръст на помощите и
Коментари Харесай

Лозари на протест пред президентството, искат ръст на помощите и защита от вноса на грозде


Лозари на митинг пред президентството, желаят растеж на помощите и отбрана от вноса на грозде. Членове на Националното съдружие на българските лозари (НСБЛ) се събраха на митинг пред президентството с искане за увеличение на помощите за бранша и отбрана от вноса на грозде, винена отплата и вино в страната. Лозарите са
внесли в Президентството писмо с настояванията си.
Никой в страната не знае какъв брой вино и грозде се внася и какви са техните качества, показаха от браншовата организация.
В Румъния помощта за лозарите през
различни механизми е 400 евро на декар, в Гърция – 350 евро, а у нас – едвам 27 – 40 лв. лева на декар, прибавиха от НСБЛ. Затова и непознатите производители могат да продават на по-ниска цена своето грозде на нашите винпроми, споделиха те.

Атанас Василев, ръководител на НСБЛ сподели, че лозарите стачкуват,
защото нито едно от обещанията на
служебното държавно управление към сектора не е изпълнено. В понеделник трябваше да имаме среща в земеделското министерство за нашите претенции, среща нямаше и по тази причина ние вършим импровизиран митинг, сподели Атанас Василев. Искаме среща и с президента и по тази причина се събираме тук, пред Президентството, уточни той.



През септември имахме среща с министъра на земеделието Явор Гечев, само че от този момент нищо не се случи и ние сме още веднъж на митинг, сподели ръководителят на НСБЛ. Тогава те упрекнаха за обстановката постоянното държавно управление,
само че в този момент не знаем каква е повода,
нищо да не се случва, съобщи Атанас Василев.

В България няма указател на лозята и на другите аграрни култури, уточни той. По думите му лозовите масиви у нас са под 200 000 декара.
Протестиращите желаеха да бъде
разработен петгодишен проект за избавяне на сектора.

Държавата ни предлага да изкореним лозите и да засадим нови сортове, атрактивни в Европа. Първите три години обаче лозите израстват, идващите три години насажденията са млади и винпромите не желаят да купуват гроздето.
През тези години трупаме единствено загуби,
без обезщетения, показаха протестиращите и оповестиха, че няма да изкореняват насажденията си, без да получат обезщетения.

Разходите при лозарите са 1200 – 1300 лв. на декар за предходната година – тази година ще са повече, сподели Марин Калнев от Пловдив, член на НСБЛ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР