Ипотечните лихви скочиха до най-високото си ниво от 2000 г. насам

...
Ловците на жилища може да изпаднат в шок, когато дойде
Коментари Харесай

Ловците на жилища може да изпаднат в шок, когато дойде време да получат жилищен заем: Лихвеният процент по типичната ипотека сега е на най-високото си ниво от 2000 г. насам.

Асоциацията на ипотечните банкери (MBA) заяви в сряда, че средният лихвен процент по конвенционална 30-годишна ипотека с фиксирана лихва е скочил до 7,31% миналата седмица спрямо 7,16% предходната седмица.

Лихвите паднаха до доста под 3% през 2020 г., тъй като пазарът на жилища спря поради пандемията, но започнаха да се покачват рязко през следващата година, когато Федералният резерв стартира своята текуща кампания за ограничаване на инфлацията.3 страхотни начина да получите по-нисък лихвен процент по ипотечните кредити на днешния пазарИпотечните лихви продължават да се покачват - и скоро може да достигнат 8% 

Скокът в разходите за заеми изгони много амбициозни купувачи на жилище от пазара: Молбите за ипотека са на 28-годишно дъно, според MBA.

проучване на Bankrate установи, че една трета от респондентите на пазара за закупуване на жилище казват, че високите лихвени проценти по ипотечните кредити ги спъват.

Много икономисти очакват Фед да продължи да затяга паричната политика, което потенциално ще повиши още повече разходите за ипотечни кредити. През юли централната банка повиши своя референтен лихвен процент с четвърт процентен пункт до между 5,25% и 5,5%, най-високото ниво от 22 години.

При обявяването на този ход председателят на Фед Джером Пауъл намекна за възможността за допълнителни увеличения, като каза, че „политиката не е била достатъчно рестриктивна достатъчно дълго“, за да приведе инфлацията в съответствие с целта на банката от 2%. Анализаторите на Bank of America очакват ново повишение от четвърт пункт, когато политиците се срещнат през септември.

Лихвите по ипотечните кредити не отразяват непременно повишенията на лихвените проценти на Фед, но са склонни да проследяват доходността на 10-годишните облигации на САЩ. Очакванията на инвеститорите за бъдеща инфлация, глобалното търсене на държавни облигации и политиката на Фед могат да повлияят на лихвите по жилищните заеми.

Въпреки че купувачите на имоти до голяма степен са оставени на милостта на кредиторите, когато става въпрос за осигуряване на ипотека, някои стъпки могат да помогнат гарантират, че намират най-добрата цена. Това означава да подобрите кредитния си рейтинг, преди да кандидатствате за заем, включително чрез изплащане на дълга, въздържане от теглене на нов кредит, следене на сметките и проверка на кредитния ви отчет за грешки или неточности.

Експертите също съветват да не се прехвърля ипотека на конкурентни цени с надеждата, че лихвените проценти ще паднат на земята или по друг начин да се опитвате да фиксирате пазара. Въпреки главозамайващото покачване на разходите по заемите, лихвите по ипотечните кредити са скочили далеч по-високо в миналото, доближавайки 20% в началото на 80-те години на миналия век, когато Федералният резерв оттегли спиранията за намаляване на спираловидната инфлация.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР