Ловът е първото занимание на човека за набавяне на храна.

...
Ловът е първото занимание на човека за набавяне на храна.
Коментари Харесай

Дребни породи ловни кучета

Ловът е първото занятие на индивида за набиране на храна. Тази активност е изисквала голям набор от качества, с цел да се надхитри и убие дивеч. Човекът е имал потребност от асистент, който да бъде по-бърз от него, самоуверен, интелигентен и съобразителен и да му помогне в тази сложна задача. Така на историческата сцена се появяват ловните кучета. Кога тъкмо кучето е станало непрекъснат сателит на индивида по време на лов е мъчно да се каже, само че има останали сведения от неолита, че кучетата са помагали на хората в лова.

Доброто ловно куче се нуждае от няколко качества - изострен слух, отличен усет и положително зрение. Нужна е и храброст и хъс в преследването на плячката, подобаващ нос за намирането на животно, което се е скрило добре в своето естествено местообитание. А естествено местообитание за всеки тип дивеч има друг смисъл - бърлога за мечката, дупка за лисицата и язовеца, разнообразни укрития в гората или планината, където дивечът е основал свое леговище.

Хората почнали да селектират разнообразни породи ловни кучета за друг вид дивеч. За едрите животни са били нужни огромни и мощни кучета, които да не се боят от страховити съперници като мечки и диви прасета, а за дребния дивеч, прикрит в дупката си, са употребявани дребни кучешки породи, с цел да може компактното куче да влезе в дупката на зверчето и да го извади оттова.

Затова през днешния ден доста от мъничките и сладки домашни любимци, които са чудесни компаньони и игриви питомци, в предишното са били смели ловци, храбро прониквали в дупки на диви животни. Други породи са селектирани особено за тази цел. И през днешния ден някои дребни симпатични породи не престават да извършват тази роля, в множеството случаи като ловци на гризачи и други дребни хищници в парцела на фермерите.

Интересно е да се разбере историята на дребните ловни кучета и кои от тях са ценени най-вече.

Характеристика на дребните ловни породи кучета

В групата на дребните породи кучета се включват тези, чието телесно тегло е към 10 кг. Ловните породи измежду тях са ценени поради уменията им в лова, а през днешния ден са доста известни домашни любимци. Всички дребни ловни породи се приспособяват доста добре към живот в затворени пространства, стига да бъдат извеждани постоянно на разходка.

Малките им размери и елегантния им контур ги вършат да наподобяват нежни, само че в реалност те са доста издръжливи. Доказателство за това е типичното за тях дългоденствие, което от време на време доближава до 15 години.

 Керн териер

Дребните ловци основават едно общо усещане - те са дребни, енергични и разчувствани, поддават се елементарно на образование и са доста решителни и упорити в работата си. Работят основно при по този начин наречения под земята лов, защото проникват или изкопават дупки в земята, с цел да стигнат до задачата си. Те са ловци на вредители като мишки и плъхове, или ловци на дребни диви горски или полски животни.

Тази група наброява повече от 20 породи - групите на териера, дакела, пинчера и други. Тези дребни, само че смели породи не попадат в класациите на най-хубавите ловни кучета, само че са незаменими в своята област. Ето най- известните измежду тях.

Най-известните дребни породи ловни кучета

Може би прегледът на тази група ловни кучета би трябвало да стартира от териерите. Те са съвършени за лов на гризачи. Проблемът с плъховете няма по какъв начин да бъде решен от котките, въпреки че легендите за тях към момента битуват необятно измежду хората. Контролът над популациите от плъхове се държи от особено основани за задачата кучешки породи и най-многобройни измежду тях са териерите.

Териери

Името на тези ловни кучета идва от тера - земя. Затова някои хора ги назовават земни кучета. Отглеждани са за лов на гризачи и други дребни животни, живеещи подземен. Териерите имат дребни тела, в които се събира доста сила. Могат бързо да изкопаят дупка, с цел да заловен плячката. Дългите им опашка са подобаващи да бъдат извадени от дупката, в случай че притежателят реши. Групата на териерите е много огромна, само че някои от тях през днешния ден са измежду известните домашни любимци и по тази причина би трябвало да им бъде отделено особено внимание.

Керн териер

Това е една от най-старите породи териери. Имат стотици години опит като дребни ловни кучета за пречистване от плъхове и мишки.

Малкото и сладко през днешния ден кученце има устойчива на атмосферни условия и хипоалергенна четина, която се нуждае от грижи, с цел да бъде добре поддържана. Тези благи, лоялни и радостни животни имат потребност от доста разходки и изискват внимание и свободно време от притежателя.

Йоркширски териер

 Йоркширски териер

Йоркито, както още назовават йоркширския териер, е толкоз мъничък, че го назовават и куче - играчка. Размерът му обаче не трябва да заблуждава. Това е един от най-хубавите кучета за лов на гризачи.

Йоркито е доста мъдро и пламенно животно. Нужно му е положително образование, с цел да се трансформира в съвършен сателит на стопанина. Това е куче за хора с пораснали деца и умерено се гледа както в апартамент, по този начин и в къща. Стига да се извъжда постоянно на разходка.

Джак ръсел териер

Смятат породата за едно от най-хубавите дребни кучета за лов. Освен за лов на гризачи, то е чудесно куче за лов на лисици, има отлични инстинкти за това. Поддръжката му е лесна поради късите и гладки косми. Общуването с животното - също, тъй като е мъдро, радостно, любвеобилно, несъмнено с децата. Тъй като е доста пламенно създание, той се нуждае от доста разходки на открито.

Ягдтериер

Това е типично ловно куче, с многостранно деяние. То е уместно както за надземен, по този начин и за под земята лов. Може да бъде подготвено и за гонче, работещо по кървава следа, употребяват го и при лов на фазани.

Грижата за животното е минимална, тъй като е с къса четина и компактни размери, а обсегът му на деяние е удивително необятен, тъй че това е една от най-добре селектираните дребни породи ловни кучета.

Към териерите би трябвало да се отбележат и други дребни ловци - западен хайленд уайт териер, норфолк териер, плъхов териер и други.

Дакел

 Дакел

Дакелът е доста отличаващо се куче поради късите си крайници и дългото си тяло. Отглеждано е за лов на дребни животни - плъхове, зайци, прерийни кучета и различен дивеч.

Това са дейни, умни животни, смели, щастливи и любопитни. Обичат да копаят, тъй като са ловци, имат инстинкт да преследват дребни животни и се схващат добре и с други домашни любимци, отвън обсега на ловния им интерес.

Пинчер

Пинчерите са били употребявани главно за гонене на плъхове в открити региони и в домовете. По природа тези животни са и пазачи и известяват стопаните за идването на чужд. Те са бързи, много нервни, само че изненадващо смели и това се дължи навръх ловното им минало. Днес са известни домашни любимци.

Миниатюрен шнауцер

Мини шнауцерите са основани като лоялни сътрудници на фермера с присъща за тях потребност да пазят. Малкият им размер обаче ги прави подобаващи за лов на мишки и плъхове. Днес стопаните им могат да бъдат спокойни, когато в жилището или къщата живее мини шнауцер. Това значи, че там няма да има вредители.

Ако през днешния ден хората имат проблем с вредителите вкъщи, могат да помислят и да си вземат домакински любим от някоя от тези дребни породи. От тях изгодата е освен като компаньони и другари у дома, само че и като отлични пазачи на дома от гризачи, те са ти ловували в предишното и могат да го вършат и през днешния ден.

Ако и вие си търсите правилен асистент в лова, вижте тези разгласи за ловни кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР