Ловът е любимо хоби на мнозина. У нас работят десетки

...
Ловът е любимо хоби на мнозина. У нас работят десетки
Коментари Харесай

Една от най-големите тайни - кой стопанисва държавните ловни паркове

Ловът е обичано занимание на мнозина. У нас работят десетки горски и ловни стопанства, които са под шапката на 6 държавни предприятия, стопанисващи горските територии на страната. За всеки един от тези ловни паркове могат да бъдат сключвани контракти за партньорство с частни компании след извършен конкурс. Въпреки че тези договорни връзки могат да продължат повече от десетилетие, нито изискванията по договорите са известни, нито хората, които са се вредили.

Поради това " Сега " изиска по реда на Закона за достъп до социална информация какъв брой от ловните ни предприятия имат подписани контракти за взаимни действия с частни сдружения, както и какви са изискванията по тези контракти. Оказа се, че тази информация не е елементарно да бъде направена, защото държавните горски предприятия отхвърлят да дават данните - някои с безмълвен отвод, а други с аргумента, че частният собственик не е склонен.

Почти всички контракти, които " Сега " получи, са еднотипни в своя увод и предмет. На процедура частното сдружение се договаря да прави вложения в ловното стопанство като създаване, ремонт и поддръжка на биотехнически уреди, закупуване на жив дивеч и фураж, поддържане, създаване и поддържане на горските пътища, както и ремонт на ловната база. После приходите от ловностопанската активност за всяка календарна година се разпределят сред страните пропорционално на направените разноски за изброените действия.

 

Северноцентралното държавно предприятие 

 

дава отговор за горските територии в пет области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. В него влизат ловните стопанства  " Дунав ",  " Каракуз " и  " Росица ". 

ДЛС " Росица " има подписан контракт през 2017 година за взаимни действия с компанията " Тера тур сервиз " на бащата на Валентин Златев - Васил. До 2031 година компанията се задължава да прави годишно подаяние на ловното стопанство в размер на 5 хиляди лева, както и спомагателни вложения. Интересен факт е, че като прокурист на " Тера тур сервиз " по договорката се явява инж. Иван Недков. Само година по-рано той е шеф точно на Северноцентралното държавно дружество, само че през 2016 година е освободен поради скандална социална поръчка, с която горското наема първокласен автомобил за 72 хиляди лева годишно.

Северноцентралното горско има подписан  договор за взаимно осъществяване на действия и в ловно стопанство " Дунав ". От държавното дружество обаче отхвърлят да дават този контракт, защото няма категорично позволение от третата страна, която стопанисва ловния парк. 

 

Североизточното държавно дружество в Шумен

 

е собственик на 327 582 ха в сърцето на Лудогорието. " Сега " към този момент неведнъж писа за метода на ръководство на горското и неговото териториално отделение ДЛС " Паламара ".. Той е дългогодишен върховен функционер на Движение за права и свободи в района и е апетитен за един от най-влиятелните хора в Североизточна България. Освен това е личен другар с бившия началник на " ЛУКойл "  Валентин Златев. Фирмата, ръководена от бащата на предприемача -  " Тера Тур Сервиз ", която развива туристическия бизнес на фамилията по Черноморието и в Правец, стопанисва ловния парк от 2009 година

На настояването на " Сега " по ЗДОИ да бъде възложен договорът за взаимни действия с " Паламара " горското в Шумен отхвърля с претекста, че частната компания показва категорично противоречие. От отговора излиза наяве само, че през юли 2019 година е подписан нов контракт с ловното стопанство, само че не и с кого. Факт е обаче, че на интернет страницата на " Тера тур Сервиз " се популяризира лов в " Паламара ".

В същото време министър председателят Бойко Борисов през годините е потвърдил, че има афинитет към тъкмо това ловно стопанство. 

Североизточното държавно дружество отхвърля да даде желаната от " Сега " информация и във връзка с ловните стопанства " Преслав ", " Балчик " и  " Тервел ".  

Горското дава само

 

договорите за взаимни действия с ДЛС " Черни Лом " и ДЛС " Шерба "

 

Голямата строителна компания " Пътинженерингстрой-Т " ЕАД е в договорни връзки с ловното дружество " Черни Лом " от 2007 година Споразумението за взаимни действия е подписана за 10 година, само че в случай че след приключването на този период страните не желаят прекратяването му, договорът се продължава с още 5 година до 2022 година Акционерните дялове в компанията се имат от Григор Иванов и Иван Иванов. Фирмата оперира най-вече в Северна България и е насочена в пътното строителство. Участвала е в консорциум с " Хидрострой " и " Холдинг Пътища " в построяването на автомагистрала " Тракия ", както и в консорциума за построяването на софийската Северна дъга, който е с водещ реализатор " Водстрой 98 " от орбитата на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Само преди 3 месеца горското в Шумен е сключило контракт и с компанията " Етрополски бук " ЕООД за взаимни действия в ловното стопанство " Шерба ". Дружеството се има от някогашния народен представител от ГЕРБ Емил Димитров. Той е известна персона в политическите и футболните среди. От 2007 година е общински консултант в Етрополе от партия " Средна европейска класа ". Избран за народен представител от листата на ГЕРБ през 2009 година, а по-късно и зам.-председател на парламентарната земеделска комисия. В края на депутатския си мандат афишира, че напуща партията, и става съучредител на партия БАСТА дружно с Костадин Хаджигаев, Мирослав Найденов и други

Димитров придобива на дълготрайна концесия ловните стопанства " Елен " край Етрополе и " Шерба " край Горни Чифлик, като измежду гостите му са президентът Георги Първанов, Христо Стоичков и други Той е деен и във футболните среди. Президент е на " Чавдар " (Етрополе), като точно неговият клуб дава началото на схемата по основаване на " ЦСКА-София " през 2016 година Отборът от Етрополе закупува " Литекс " и клубът се трансферира в столицата, като дружно с това се преименува. След края на тази интервенция Димитров влиза в съвета на шефовете на " ЦСКА-София " дружно с главните акционери Гриша Ганчев и Юлиян Инджов. Притежава дълго време дружно с Христо Стоичков детско-юношеска школа.

 

Южноцентрално държавно дружество  

 

стопанисва горски територии в четири области – Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска. To e сключило четири контракта за взаимна активност в ловните стопанства " Кормисош ", " Чепино ", " Тракия " и " Извора ".

Дългогодишен собственик на ловния парк " Кормисош " се оказва вестник " Стандарт ". Договорът за взаимни действия е подписан през 2007 г. сред ловното стопанство и компанията " Стандарт Нюз " ЕАД, която тогава е собственост на адв. Тодор Батков. Първоначално срокът на контракта е 10-годишен, само че след това е предоговорен за още 5 година до 2022 година След като през 2018 година Батков декларира, че подарява акциите си в „ Стандарт ” на публицистите, и мажоритарният дял от 65.5% в изданието е трансфериран на " Мастър Пи Ар " - компания, в която най-голямо присъединяване има основният редактор на вестника Славка Бозукова, договорът за стопанисване на ловния парк " Кормисош " още веднъж се трансформира. Страна по него към този момент става сдружението " Стандарт хънт ", еднолична благосъстоятелност на адв. Батков.

Южноцентралното горско е в договорни връзки и с различен юрист - разпален ловджия. През 2013 година е подписан контракт с компанията " Тит-Тихомир Трендафилов " ЕООД за взаимни действия с ловно стопанство " Тракия ". Дружеството е благосъстоятелност на адв. Тихомир Трендафилов, прочут с това, че от 2010 до 2016 година беше почетен консул на Казахстан в Пловдив. Името на Трендафилов се появи и покрай договорката за " Булгартабак " от 2002-2003 година. Тогава той е бил представител на един от изгубилите претенденти – консорциум " Росбулгартабак ". Срокът на контракта сред адв. Трендафилов и горското дружество е 15 години, като за това време неговата компания би трябвало да подари общо 150 000 лева

Третото ловно стопанство от Южноцентралния регион, което изпълнява съвместни действия с частна компания, е " Извора ". Договорът за това е подписан през 2014 година с сдружението " Юпитер метал ", благосъстоятелност на предприемача Николай Иванов, който за малко беше в управлението на футболния клуб " Левски ", когато тимът се ръководеше от юриста на депутата Делян Пеевски - Александър Ангелов. Иванов е и изпълнителен шеф на  " Юпитер Холдинг ". Компанията е сред най-големите български производители на ограничаващи системи за пътища и железни структури за енергетиката. Освен това компанията печели от публични поръчки за слагане на мантинели.

За 15-годишния период на контракта с ловния парк е планувано " Юпитер метал " да подари общо 1 500 000 лева В предлагането си за това компанията е декларирала, че от 2013 до 2025 година ще подарява по 1200 лева на година, а чак през 2026 година ще даде вкупом 1 484 400 лева

Любопитно е, че Южноцентралното държавно дружество има подписан контракт за взаимни действия и с сдружение, благосъстоятелност на офшорна компания. През 2012 година " Допелман " ЕООД се договаря с ДЛС " Чепино " за 15-годишен срок, в който компанията следва да подари на ловния парк 30 000 лева

Справка на " Сега " в Търговския указател сподели, че " Допелман " ЕООД е записана през 2011 година с 2 лева капитал в Пловдив от Любомир Михайлов Дачев. Година по-късно и единствено 3 месеца след сключването на контракта с ловния парк Дечев я трансферира на офшорната компания " Волкано Интернешънъл Лимитед ", записана в Малта, и излиза от управата. Любопитно е, че на негово място като шеф на " Допелман " влиза Али Мареков, който малко по-късно напуща компанията и става шеф точно на ловно стопанство " Чепино ", с което е подписан договорът за взаимни действия.

През 2015 година управата на " Допелман " ЕООД още веднъж се трансформира, като в нея влиза Екатерина Сергеевна Орлова, а собствеността се трансферира от малтийската  " Волкано " на кипърската офшорка " Клармион Холдингс ".

 

Югозападно държавно дружество

 

стопанисва 934 968 ха гори в областите Благоевград, Кюстендил, София, Пазарджик, Перник и Ловеч. Три от ловните стопанства, които са под шапката на това горско, имат подписан контракт за взаимни действия с частни сдружения. Едно от тях е ДЛС " Искър ", което стана обект на прокуратурата поради огромно строителство на неговата територия.

Дружеството " Био Майнинг " и ловно стопанство " Искър " подписват контракт през 2016 година за идващите 15 година В хода на инспекцията от прокуратурата оповестиха, че в одитен отчет на Министерството на земеделието и горите се установи несъблюдение на поети задължения от страна на въпросната компания. " По време на одита е предоставено на одиторския екип писмо от 12.08.2020 година до ръководителя на Управителния съвет на ЮЗДП, в което изпълнителният шеф на дружеството предлага УС на ЮЗДП да вземе решение за приемане на насъбраните от 2016 година досега, само че невнесени парични средства  - в размер на 600 000 лева, за пускане на ново капиталово желание ", настояват от държавното обвиняване.

Любопитство буди и компанията, която е сключила контракт с горското за взаимни действия в ловното стопанство " Витошко-Студена ". През 2012 година " Марина 2003 " ЕООД се договаря да прави вложения в ловния парк за идващите 15 година Едноличен притежател на компанията е Георги Дюлгяров, който стана прочут с 50% присъединяване в друго сдружение - " Аква истейт " ООД. По време на горските заменки то съумява да придобие 20.9 дка парцел край Несебър, част от който съставлява предпазени от закона дюни, които по конституция би трябвало да бъдат изключителна държавна благосъстоятелност. 

Ловният парк " Арамлиец " също има подписан контракт за взаимни действия - с компанията " Ловни хълмове " ЕООД, която е еднолична благосъстоятелност на " Форхънт " АД. Справка на " Сега " сподели, че притежателите на сдружението са двама - Екатерина Капинчева и Емил Манов. Жената е обвързвана с турския предприемач Фуат Гювен през компаниите " Кърджали-Табак " АД, както и " Варна Мода " АД. В последното сдружение Капинчева е в съвета на шефовете до декември 2019 година, когато то става благосъстоятелност на " Топлоелектрическа централа Варна " на Ахмед Доган, а мястото ѝ е взето от някогашния транспортен министър Данаил Папазов.

 

Югоизточното държавно дружество

 

в Сливен дава отговор за горските територии в Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Две от ловните му стопанства - " Граматиково " и ``Мазалат ", имат подписани контракти за съдействие. 

Още през 2006 година ДЛС " Граматиково " стартира да работи взаимно с компанията " Мулти кар " ЕООД, която понастоящем се споделя " Ем си Инвест ", чийто изпълнителен шеф е Албена Атанасова. Компанията развива огромна туристическа активност, като има първокласни хотели в Созопол и Пловдив. Атанасова е брачна половинка на небезизвестния Румен Атанасов–Козела, спряган за извънредно непосредствен до убитите босове на ВИС Георги и Васил Илиеви. Интересно е, че договорът за взаимни действия на ДЛС " Граматиково " с " Ем си Инвест " е за 10 години. Ако в края на този период двете страни не изразят искане за прекратяването му обаче, той се продължава с още 3 година Това значи, че държавното дружество и частната компания към този момент два пъти са удължавали контракта.

Другото ловно стопанство " Мазалат " има договорни връзки с компанията " Вавона ", която е записана в Елена и е благосъстоятелност на Красимир Кънев. Нейният предмет на активност е дърводобив, търговия, преправка на дървесина и метал, ловджийски туризъм, хотелиерство, ловно-стопанска активност, рандеман и търговия с горски артикули, както и други действия, позволени от закона.

Единствено Северозападното държавно дружество

не отговори даже отчасти на настояването на " Сега " за даване на информация по ЗДОИ. Горското във Враца дава отговор за 23 стопанства, измежду които " Черни Осъм ", " Витиня " и " Русалка-Априлци ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР