Лотарията с търкане на талони да се организира само и

...
Лотарията с търкане на талони да се организира само и
Коментари Харесай

Борисов подкрепил Симеонов за ликвидация на всички частни лотарии

Лотарията с триене на талони да се провежда единствено и само от държавния Български състезателен тотализатор, оферират група депутати от НФСБ отпред с Валери Симеонов. Те са внесли в Народното събрание план за смяна в Закона за хазарта, съгласно който лицензите на частните оператори на лотарийни и моментните лотарийни игри ще бъдат прекъснати.

В момента лотарийните игри са три - на държавното тото, както и частните " Национална
лотария " и " Лотария България " на Васил Божков.

Законопроектът е импортиран в Народното събрание в четвъртък следобяд, а през днешния ден Симеонов е получил поддръжка от премиера Бойко Борисов и други основни министри от държавното управление. " Сондирах каква ще е политическата позиция на ГЕРБ и получих поддръжка в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които директно ще дават отговор за това, а и на премиера Бойко Борисов. След като ГЕРБ препотвърди, че ще поддържа този закон, разгадавам, че и госпожа Корнелия Нинова ще го поддържа, както бе дала обещание при предния законопроект ", сподели Симеонов пред публицисти в Народното събрание. Той посочи, че през днешния ден сутринта е имал среща с Борисов и министрите в Министерски съвет,

Според претекстовете задачата на смяна е приходите от лотарийни игри да отиват само за финансиране на българския спорт. С повишените средства ще се финансира още поддръжката и ремонта на спортни зали и физкултурни салони и ще се построяват нови.
" Действащата в този момент уредба дава опция и на други
хазартни оператори да провеждат посочените лотарийни игри, само че за сметка на това те нямат никакви задължения във финансирането на спорта. Това води до " разпръскване " на средствата ", се показва в претекстовете към законопроекта.

Симеонов предлага на частни компании да се позволява организирането само на лотария, бинго, кено и техните разновидности.

Това е следващ опит на водача на НФСБ да ограничи активността на частните
хазартни компании, чиито талончета за триене от няколко години са завладяли цялата страна. Преди две години Симеонов внесе законопроект, с който се не разрешава продажбата на талоните в магазини, бензиностанции и лавки, а единствено в лицензирани за тази цел обекти. Законопроектът обаче продължава да отлежава в Народното събрание.

Самият Симеонов през днешния ден изясни, че новият законопроект е доразвитие на този, който е внесъл през юни 2018 г, който е бил " надарено замотан ". " В момента предложих един още по-съвършен вид, в който въвеждам концепциите от предния закон ", сподели Симеонов.

Симеонов още веднъж предлага продажбата на лотарийни билети и фишове за
залагания да се продават само в лицензирани пунктове. Те би трябвало да са отдалечени минимум на 300 метра от образователни заведения.

Този път обаче водачът на НФСБ е надалеч по-настъпателен. Той предлага до три месеца от влизане в действие на закона, частните уредници да върнат лицензите си. Представената оценка на въздействието обаче е по-скоро проформа, тъй като в нея въобще не се показва какви неустойки би платила страната за едностранно преустановяване на лицензите.

Не е ясно и по какъв начин ще бъдат предпазени ползите на спечелилите от двете частни
лотарии, чиито облаги не са до дъно изплатени. Както е известно практиката на " Национална лотария " и " Лотария България " е да изплаща парите разсрочено, като за най-големите суми срокът доближава 20 години.

Печалбите от лотарийните игри, които не са изплатени към датата на преустановяване на лиценза на уредниците, би трябвало да се изплатят не по-късно от 30 юни 2021 година, се споделя в законопроекта на Валери Симеонов. Друга допустима алтернатива е да се подписа контракт сред уредника на лотарийната игра с преустановен лиценз и спечелилото лице за разсрочено погашение на облагата до края на 2025 година Освен това частните
лотарии ще би трябвало да учредят в интерес на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на облагите, които не са изплатени.

Вносителите на законопроекта показват, че сходно привилегировано състояние на държавния уредник на лотарийни игри съществува в Австрия и някои от скандинавските и балтийските страни.

Предлага се още управлението на БСТ да се назначава освен от министъра на младежта и спорта, само че и от министъра на финансите, тъй като това подсигурило " по-висока финансовата отговорност ".

В плана се оферират и текстове, които регламентират стадиите, през които би трябвало да бъде осъществено прекратяването на лицензите на тези компании, които сега имат такива. Според Симеонов компаниите оператори ползвали всевъзможни номера, с цел да не изплатят облагите, като да ги дават на части и да стопират изплащането, в случай че спечелилият почине.

Идеите на Валери Симеонов се появяват месец, откакто финансовият министър Владислав Горанов разпореди инспекция на Държавната комисия по
хазарта във връзка със сигнал за скандално занижени такси, които частните лотарии заплащат. В медиите бяха оповестени данни за пропуснати близо 250 млн. лева доходи в хазната за последните пет години от компании, свързани с Васил Божков. Спецпрокуратурата също стартира следствие, както в Държавната комисия по хазарта, по този начин и за изнудване от страна на Божков, след сигнал подаден от някогашните му съдружници - семейството Найденови, които настояват, че той се пробва да отнеме бизнеса им с марката " Ефбет ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР