Лондон. Японски и британски учени са открили , че цунамито,

...
Лондон. Японски и британски учени са открили , че цунамито,
Коментари Харесай

ТАСС: Обвиниха вулкана Кракатау за цунами с височина до 100 метра

Лондон. Японски и английски учени са разкрили, че цунамито, зародило вследствие на миналогодишното изригване на индонезийския вулкан Кракатау, е било доста по-опасно, в сравнение с учените по-рано са предполагали. Височината на вълната му в началото е била над 100 метра, пишат откривателите в научното списание Pure and Applied Geophysics, представено от TACC .

„ За благополучие никой не живее на прилежащите острови, само че в случай че там е имало обитаеми места по техните крайбрежия, те биха били ударени от вълна с височина 50–70 м. За съпоставяне, изригването през 1883 година е породило цунами с височина 42 метра, което е предизвикало гибелта на 36 хиляди души ", разяснява един от създатели на проучването Мохамед Хайдарзаде, професор в Лондонския университет „ Брюнел “.
Вулканът Кракатау е един от най-известните центрове на геоложката интензивност на Земята. Сега той се намира в центъра на едноименния островен архипелаг, зародил през 1883 година вследствие на обстоятелството, че Кракатау безусловно е експлодирал и е унищожил острова, на който се намира.

В резултат на това към две трети от територията на този остров са се озовали на дъното на морето, а десетки хиляди поданици на този остров и прилежащите острови в Югоизточна Азия са починали или по време на самото изригване, или вследствие на мощното цунами. Това прави детонацията на Кракатау най-смъртоносният прелом от този тип в човешката история след детонацията на планината Тамбора на индонезийския остров Сумбава през 1815 година.

Кракатау подсети на човечеството за своето битие в края на предходната година, когато неговият кратер, вулканичният атол Анак-Кракатау, ненадейно се срути по време на ново изригване. В резултат на това породи мощно цунами, чиято височина на вълната евентуално е била от 5 до 13 метра. Той лиши живота на повече от 430 поданици на Индонезия и други азиатски страни, други 15 хиляди бяха ранени, а 40 хиляди останаха без дом.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР