Локдаунът в Германия ще бъде удължен до 28 март. Същевременно

...
Локдаунът в Германия ще бъде удължен до 28 март. Същевременно
Коментари Харесай

Локдаунът в Германия: това са новите мерки от 8 март

Локдаунът в Германия ще бъде продължен до 28 март. Същевременно обаче някои от наложените ограничавания ще бъдат разхлабени. Това бе решено в сряда, 3 март, на заседание на канцлерката Ангела Меркел с министър председателите на обособените федерални провинции. Книжарниците, магазините за строителни материали и цветарските магазини могат да отворят още в понеделник, 8 март. Всичко останало обаче е много по-сложно. Кое е разрешено още веднъж и по кое време? И по кое време още веднъж могат да бъдат наложени по-строги ограничавания?

От Берлин и обособените федерални провинции акцентират, че разнообразни фактори са трансформирали хода на пандемията. И по-конкретно: броят на новите инфекции се повишава, само че в този момент към този момент страната разполага с повече ваксини и с проби - бързи проби и такива за домашна приложимост. Новото в разпоредбите в този момент е мощното обвързване на обособените стъпки на разхлабването на рестриктивните мерки с равнището на новите инфекции. Така да вземем за пример разхлабването може да бъде анулирано при избран брой новозаразени на 100 000 поданици за седем дни. Ето и решенията от 3 март съответно:

Колко хора могат да се събират?

От понеделник, 8 март, към този момент са разрешени събиранията на две семейства с общо до 5 души, като тук не се броят децата под 14 години. Двойките се считат за едно домакинство. Досега бяха разрешени събирания единствено с още един човек от второ домакинство. В райони с по-малко от 35 новозаразени на 100 000 поданици за седем дни ще бъдат разрешени даже събирания с до 10 души от три семейства, като и тук не се броят децата до 14 години. Когато броят на новите инфекции на 100 000 души за седмица надвиши 100, още веднъж влизат в действие старите ограничавания.

Кои са петте стъпки към повече независимост?

Първата стъпка частично към този момент е направена: в доста федерални провинции детските градини и учебните заведения към този момент са най-малко отчасти отворени, а от 1 март в цялата страна още веднъж отвориха фризьорските салони. Втората стъпка: отварянето на книжарниците, магазините за строителни материали и цветарските магазини от 8 март. Там обаче ще важат ограничавания за броя на клиентите, които могат да влизат в съответния магазин по едно и също време. Ще могат да отворят и салоните за хубост и разтривки, както и автошколите и учебните заведения за водачи. Тук изискването е: в случай че няма опция за носене на защитна маска, би трябвало да бъдат обезпечени ежедневни бързи проби и да бъде създадена идея за тестване на личния състав.

Третата стъпка планува в допълнение разхлабване на разпоредбите при постоянен брой на новите инфекции в избран район или провинция - под 50 на 100 000 поданици за седем дни. Тогава при избрани условия ще могат да отворят порти комерсиалните центрове и останалите магазини, както и музеите, зоологическите и ботаническите градини. Ще бъде разрешен и безконтактният спорт навън в дребни групи (до 10 души). Ако налице е устойчиво развиване от под 100 нови инфекции на 100 000 души за седем дни, магазините и комерсиалните центрове ще могат да отворят порти единствено при определни работни часове и след регистрация на клиента. Музеите, зоологическите и ботаническите градини ще могат да бъдат посещавани единствено с твърдо непокътнат час. Индивидуалният спорт ще е разрешен за най-много пет души от две семейства, а груповият спорт - с до 20 деца под 14 години навън. Ако новите случаи на болест надвишават 100 на 100 000 поданици за седмица, в действие влизат старите правила.

Четвъртата стъпка планува в допълнение отпадане на ограничавания в обособени райони или провинции: само че единствено ако обстановката в страната остане постоянна и след третата крачка, т.е. в продължение на 14 дни да няма утежняване и новите инфекции да останат под 50 на 100 000 души за седмица. Тогава ще отворят заведенията, само че единствено навън, театри, концертни зали и опери, както и киносалоните. Безконтактният спорт ще бъде разрешен и в затворено помещение, а контактният - на открито. Ако след третата стъпка новите инфекции се запазят под 100 на 100 000 души за седем дни, театрите и кината ще могат да бъдат посещавани единствено с настоящ за деня отрицателен бърз тест. Заведенията ще могат да бъдат посещавани единствено с авансово непокътнат час, а в случай че на една маса седят хора от разнообразни семейства, те ще би трябвало да дават настоящи за деня отрицателни проби. Безконтактният спорт вътре и контактният на открито ще са разрешени при изискване, че спортуващите са си създали бърз тест. Ако броят на новозаразилите се за седем дни скочи над 100 на 100 000 души, в действие влизат още веднъж старите строги правила. Петата стъпка планува следното: в случай че в избран район или провинция броят на новите инфекции се резервира под 50 на 100 000 поданици в продължение на най-малко две седмици, ще отпаднат още ограничавания. Така да вземем за пример ще бъдат разрешени мероприятия навън с до 50 души, както и контактен спорт в зали. А в случай че в даден район броят на новите болести остане под 100 на 100 000 поданици, две седмици след четвъртата стъпка могат да отворят магазините - при избрани ограничавания. Безконтактният спорт ще бъде разрешен в зали, а контактният - навън.

Каква роля играят бързите проби?

Важна роля при всички пет стъпки към повече независимост ще играят бъзите проби за ковид. Всеки жител на Германия ще би трябвало да получи право на един безвъзмезден бърз тест на седмица - от 8 март нататък. Разходите за това ще се поемат от страната, а тестванията ще могат да се вършат в общински тест-центрове, само че и в лекарски кабинети. В учебните заведения, детските градини и в областта на стопанската система ще се вършат систематични проби. При присъствено образование личният състав в учебните заведения и детските градини, както и всички възпитаници ще бъдат тествани най-малко веднъж седмично гратис. Остава обаче неразбираем броят на тестванията - към този момент не се знае какъв брой проби ще има разполагаем и какъв брой ще могат да бъдат поръчвани. Тест-стратегията би трябвало да бъде приложена малко по малко до началото на април.

А по какъв начин стоят нещата с имунизациите?

До края на настоящата седмица федералните провинции би трябвало да получат над 11 милиона дози ваксина. На ден се слагат до 200 000 дози. Според контрактуваното в сряда от Меркел и министър-председателите на обособените федерални провинции, скоро и персоналните лекари ще могат да слагат ваксини против ковид. А по кое време ще могат да отворят хотелите? Кога и по какъв начин ще могат да пътуват жителите на Германия? И по кое време ще могат да се посещават и затворените пространства на заведенията за хранене, питейни заведения и нощни заведения? Решения по тези въпроси ще бъдат взети на идващото заседание, което ще се състои на 22 март.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР