Логистичните компании все повече вграждат технология за изкуствен интелект в

...
Логистичните компании все повече вграждат технология за изкуствен интелект в
Коментари Харесай

Как изкуственият интелект се опитва да проследява пратки

Логистичните компании от ден на ден вграждат технология за изкуствен интелект в своите интервенции, само че мнозина споделят, че го вършат постепенно, когато става въпрос за включване на вида чатботове, които стават все по-голяма част от потребителската сцена, написа The Wall Street Journal.

Редица ръководители споделят, че са заинтригувани от евентуалните спестявания на разноски и успеваемостта на инструментите, сходни на ChatGPT, известни като генеритивен AI. Първо обаче те би трябвало да се уверят, че цифровият метод няма да разочарова техните клиенти, които доставят артикули на стойност милиони долари по целия свят.

Посредническата компания RXO, транспортната компания XPO, доставчикът на логистични технологии Phlo Systems и спедиторската компания DFDS са измежду компаниите, които търсят по какъв начин генеративният AI би могъл да трансформира техните отдели за обслужване на клиенти посредством автоматизиране на задания като следене на колета, запазване на товари и обявление на импорт.

Откакто разработчикът на програмен продукт OpenAI пусна своя ChatGPT бот през ноември, фирмите не са спирали да търсят способи, посредством които да употребяват генеративен AI в своите интервенции. Тази стратегия, както и други сходни, могат да сортират големи количества информация, да разпознават модели, да вършат прогнози и да дават отговор на въпроси с човешки глас, което им разрешава да извършват за няколко минути задания, които преди са отнемали часове.

Адвокатските компании започнаха да употребяват AI за осъществяване на правни изследвания, правене на документи и разбор на контракти. Търговците на дребно проучват поръчките за търсене на клиенти и насочват купувачите към други артикули, които може да са уместни. Клиенти на туристическа компания Expedia могат да беседват с бот, с цел да възнамеряват пътешестване, до момента в който хората, пазаруващи от продавача на хранителни артикули Instacart, могат да получат отговори на въпроси по отношение на предписания.

Логистичните компании споделят, че генеративният AI в последна сметка може да се употребява за възстановяване на прогнозирането, доставките, ръководството на инвентара и решенията за доставка. Засега те опитват с потреблението на инструментите за поддръжка на клиенти, което те виждат като естествено приложение за технологията, която може да схваща въпроси на елементарен всекидневен език и бързо да дава отговор с обстоен отговор.

Немалко специалисти настояват, че технологията може да усъвършенства преживяването на клиентите, като дава подобаващи, персонализирани отговори на въпроси за минути, за разлика от чатботове, които са програмирани с авансово заложени отговори или човешки служащи, които се нуждаят от време, с цел да намерят верния отговор.

Въпреки това генеративният AI към момента е стеснен в своите благоприятни условия. Експертите споделят, че програмата е единствено толкоз добра, колкото са и данните, върху които е подготвена, и даже тогава чатботът от време на време дава отговор на въпроси погрешно. Много компании имат опасения за сигурността по отношение на образованието на системата, употребявайки лични данни или информация за клиенти, което кара някои да не разрешават на чиновниците си да употребяват ChatGPT.

Според специалисти от промишлеността, залозите са изключително високи, когато се употребява генеративен AI за взимане на решения във веригата за доставки. Поддръжката на клиентите в логистиката включва подкрепяне на търговците на дребно и производителите да реалокират огромни размери колета със самолети, камиони, влакове и контейнерни кораби, а данните зад тези решения постоянно са патентовани, бързо изменящи се и извънредно комплицирани.

Използването на генеративен AI за клиенти на дребно и индустриални клиенти е „ внимателен баланс. Когато мислите какво може да се обърка през живота на товара, вие като транспортьор, вие като изпращач, от време на време надали желаете да говорите с чатбот “, съобщи Джаред Вайсфелд, основен стратегически шеф в основаната в Шарлот, Северна Каролина, RXO.

По думите му RXO търси по какъв начин да автоматизира задания, като поддръжка на клиенти и резервации за дребни и междинни предприятия, което би могло да отговоря на въпросите на клиентите по-бързо и да освободи комерсиалния личен състав на компанията да се концентрира върху привличането на нови клиенти. Все отново компанията ще резервира опцията клиентите да приказват с човек.

„ Не можете да накарате изпращач да влезе в системата, когато поръчката закъснява и да пингвате чатбот. Имате потребност от хибриден метод. Централният въпрос за RXO е по какъв начин да увеличим успеваемостта на нашите хора? Как да го създадем по метод, който улеснява живота на нашите клиенти, а не тъкмо противоположното? “, сподели Вайсфелд.

Джонатан Райт - световен ръководещ сътрудник по финанси и промяна на веригата за доставки в IBM Consulting, поделение на International Business Machines - сподели, че с цел да може технологията да се наложи, мениджърите на веригата за доставки ще би трябвало да й се доверят изцяло, когато вършат поръчки за артикули, ръководят инвентара и договарят с снабдители.

„ Трябва да имаме схващане и знания за това какъв AI употребявам, какви данни употребявам и в действителност строго ръководство на това. В персоналния си живот може да се усещаме удобно с 80-90% уместност. В нашия бизнес свят би трябвало да е тъкмо - 110% ", сподели Райт.

Транспортната компания XPO възнамерява да образова вътрешна версия на бот, сходен на ChatGPT, с цел да разреши на клиентите да наблюдават товари, да получават тарифни предложения и да основават поръчки за взимане на колета. Джей Силберклит - основен информативен шеф на XPO - сподели, че компанията ще резервира информацията поверителна и ще поеме надзор върху това какви данни се употребяват, с цел да се подсигурява, че отговорите са подобаващи и точни.

Базираната в Обединеното кралство Phlo Systems, неотдавна пусна основан на изкуствен интелект чатбот за митнически заявления, който заменя система, която е била програмирана със лист с постоянно задавани въпроси “, сподели основният изпълнителен шеф Саураб Гоял.

По думите му клиент, който внася риба в Обединеното кралство от европейска страна, да вземем за пример, може да попита чатбота от какъв тип декларация се нуждае и ще получи отговор на елементарен език. Чатботът обработва към 70-80% от въпросите през днешния ден, а останалите се изпращат на човешки служащи за разрешаване.

Базираната в Дания районна транспортна компания DFDS възприе малко по-различен метод, като към този момент употребява генеративен AI за разработка на програмен продукт, с взор към това по какъв начин технологията може някой ден да се употребява в поддръжката на клиенти.

„ Това, за което би трябвало да сме доста чувствителни, е какво е качеството на отговорите, които можете да получите от генеративния AI? “, съобщи Руне Келдсен, основен софтуерен шеф на компанията.

Генеративният AI е доста мощен при огромни набори от данни и обработка на огромни количества данни, само че е по-малко мощен при обезпечаване на предвидимостта на отговорите, които излизат “, заключи той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР