Лобисткият скандал около Uber, в който беше намесено и името

...
Лобисткият скандал около Uber, в който беше намесено и името
Коментари Харесай

Опозицията на Макрон иска да го разследва заради досиетата Uber

Лобисткият скандал към Uber, в който беше намесено и името на Еманюел Макрон, се трансформира в следващия вътрешнополитически проблем за френския президент след загубата на болшинство в Националното заседание.

Опозиционната лява коалиция NUPES към този момент разисква опцията да изиска парламентарно следствие на разкритията от " файловете Uber ", които Guardian разгласиха в понеделник.

От тях се вижда връзката сред създателя на Uber Травис Каланик и Еманюел Макрон, който е съдействал на компанията във Франция, до момента в който е бил министър на стопанската система. Uber са разполагали с чест и пряк достъп до него и неговия личен състав.

Макрон наподобява е положил изключителни старания, с цел да помогне на Uber, като даже е споделил на компанията, че е сключил загадка „ договорка “ с нейните съперници във френския кабинет.

" Президентът или оня, които желае да стане президент, не може да работи като лобист в услуга на частни ползи и на американска компания, която се пробва да заобикаля разпоредбите ", споделя депутатът-социалист Алексис Корбиер.

Макрон е подложен на критика от левицата и поради това, че френското държавно управление " прави всичко допустимо да блокира директивата за служащите от сферата на споделената стопанска система ".

" Макрон несъмнено е гласът на своите господари ", декларира различен народен представител от NUPES.

Представителите на президентската парламентарна група " Renaissance " обаче пазят решението на Макрон да работи за навлизането на Uber във Франция без значение от митингите на таксиметровия отрасъл.

" Държавата се наскърбява от това, че един министър на стопанската система се среща с шефове на бизнеси. Добре, че той си е правил работата и че министрите ни могат да спомагат на фирмите да стъпват на пазара във Франция ", споделя Орор Берже, народен представител от партията на Макрон.

По думите ѝ - Uber е основал услуга, която французите сами харесват, а бъдещият президент " не е правил покупко-продажби " с американската компания.

Атаката против Макрон беше подета и от крайната десница на Марин льо Пен, чиито представители упорстват за оставка на президента поради " измяната " против Франция и локалния бизнес.

Според следствието на Guardian - в интервала, в който той е служил като министър на стопанската система (2014-2016) Еманюел Макрон е обещавал на Uber да обезпечи " фрапантно облекчение на правните регулации ", тъй че водачите на компанията да могат да получават позволение за работа в страната.

Франция е единствено една от страните в Европа, в които мениджърите на Uber са ползвали доста сериозен напън върху политически представители, с цел да може да получат достъп до локалните пазари, без да съблюдават нормалните правила за таксиметров транспорт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР