Лобистка заповед на министъра на околната среда в оставка Борислав

...
Лобистка заповед на министъра на околната среда в оставка Борислав
Коментари Харесай

Министерска заповед, свързана с плаж на морето, обслужва близки на Кирил Петков

Лобистка заповед на министъра на околната среда в оставка Борислав Сандов за къмпинг “Корал”, която непосредствено обслужва околните на Кирил Петков, взриви духовете в Царево. Най-засегнати и ядосани са рибарите-мъжете, които изкарват хляба си измежду морето и по принцип имат мълчалив статут на най- свободните хора, написа " Труд ".

Вицепремиерът по климатичните политики Сандов разгласи във фейсбук решението за нова предпазена околност - Залив Корал. И уточни в пояснения, че това е част от тактиката за запазване на морските екосистеми и е по предложение на съдружие “Да запазим Корал”.

Още на 15 юни в няколко осведомителни организации излезе новината, че министър председателят Кирил Петков, татко му Петко Петков и депутатът от Политическа партия Мирослава Петрова са си уредили Министерство на екологията да разгласи морето пред плаж Корал за предпазена територия. Всички те са членове на “Кръга Корал”, който е изискал това от Министерство на околната среда и водите. Основната активност на коралците е да обезпечи дивото и гратис къмпингуване на група хора на брега на морето. Повечето са софиянци и “граждански активисти”.

От две десетилетия тези хора са окупирали плажа покрай Лозенец, който е обществена държавна благосъстоятелност. Там са си определили лични правила и шумно се опълчват на всяка институция, която желае да вкара ред в това безчинство. На Корал външни лица не се позволяват, единствено членове и симпатизанти на неофициалното съдружие “Да запазим Корал”, който са наслагали каравани, кемпери и палатки. Имат заведение, сърф и кайт учебни заведения.

Най-засегнати и ядосани от заповедта на Борислав Сандов са рибарите-мъжете, които изкарват хляба си измежду морето и по принцип имат мълчалив статут на най- свободните хора. “Ако такава заповед в действителност има, то тя е противоконституционна, тъй като не разрешава свободното придвижване в заливите. Ако подобен пагубен документ съществува, то това значи, че никой от Царево не може да плава до Созопол или Приморско, тъй като зоната на “Корал”, в случай че се разгласи за неразрешена за прекосяване, е дълга 700 метра”, разясняват морските вълци.

“До 2030 година България би трябвало да има 30 % предпазени морски зони и 10 % строго предпазени морски зони, като част от уговорките на страната ни съгласно критериите за присъединяване в “Коалиция за висока упоритост за природата и хората” - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично многообразие, към която България е част от 2 март 2022 година, изяснява претекстовете си Сандов.

“Къде е тази заповед? Нека министърът да спре да лъже и увърта, а да я покаже! Защото като я забележим черно на бяло ще я жалим. Тя е противоконституционна и лимитира човешките права и свободата”, отвръщат локалните.

“Ние, риболовците, сме щели да можем да прекосяваме през зоната от октомври до март!? Това е смешно и срамно. Дано този човек в никакъв случай повече да не е министър!”, отсичат морските вълци. И разясняват, че който е еколог би трябвало да знае, че отбраната на природата се прави през цялата година. И питат риторично: “Защо през лятото да е неразрешена зона? За да можете умерено да карате сърф с Киро Петков ли? Да си се печете на плажа, а за нас да е неразрешено да си вадим хляба и да припарваме в региона?”

“Явно, министърът желае природата да бъде защитавана, до момента в който той е тук през лятото, дружно с положителния си другар Кирил Петков. А белким не знаят, че през зимата тук също живеят хора?”, гневят се на лобистката заповед риболовците. Според тях другата скандална теза е, че тази неразрешена зона е направена, с цел да се отбрани тюленът- духовник.

Местните считат, че това също е безумно, тъй като тюленът духовник от дълго време е липсващ от нашите води. Ако пък инцидентно се появи, надали някой ще смее да му посегне. “Напротив, ще вървим на пръсти край него, ще се радваме и незабавно ще сигнализираме, че още веднъж се е появил. Тези хора, псевдоеколозите не могат да схванат, че ние сме най огромните бранители на морето, тъй като то ни дава самун и живот”, заключават риболовците.

Те напомнят, че в регистрите на Агенцията по геодезия и картография, плаж с наименованието Корал не съществува. Има околност “Лозенец-Кумкашла”. За да се впише Корал, би трябвало смяна, т.е. нови карти и скици.

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев: Няма да разреша да се гаврят с правата на хората

- Господин Лапчев, по какъв начин ще коментирате дейностите на министърът в оставка Борислав Сандов, който желае да забрани достъпа до морето в региона на къмпинг “Корал”?
- Възмутен съм от държанието на този министър в оставка, който продължава да се крие зад чадъра на природозащитата, а в действителност постанова напълно лобистки ползи. Заповедта, или тази, която ще бъде подписана /тъй като към момента не сме я видели/, е противоконституционна и лишава гражданските права на българите. Невъзможността да се придвижват свободно в територия, представляваща държавна благосъстоятелност, е жестоко нарушаване на конституцията.

- Защо съгласно Вас заповедта постанова възбрана за придвижване единствено през лятото?
- Считам, че заповедта е лобистка, тъй като грижата за природата не може да има изключения във времето. В своя пост във Facebook, г н Сандов показва, че за летните месеци е належащо да има особена грижа за природата и по тази причина достъпът даже на риболовен лодки е неразрешен. Но това не е по този начин след месец октомври, когато се прави изключение сякаш за риболовците.

Някой би трябвало да изясни на господин Сандов че природата би трябвало да се опазва 12 месеца в годината и това бе коментирано на срещата преди месец в Регионална инспекция за опазване на околната среда, на която персонално участва неговият заместител Тома Белев. Това, което прозира в направеното изключение, е: локалните и хората, занимаващи се с лов на риба не трябва да пречат на необезпокояваните къмпиращи в дюните на Корал, които ги има и сега.

И когато през октомври ползата на тези хора изчезне- тогава локалните и риболовците към този момент могат да минават през тази зона. Това е срам за заповед на министерство.

- Какво мислите за другите “точки” в нея?
- Точките, които се сформират в тази заповед са за действия към този момент неразрешени от други закони. Примерно “Точка 6”:Забранено изхвърлянето на петролни артикули. Въпросът ми е: Но къде в морето и по кое време е било разрешено изхвърлянето на петролни артикули?

Точно по тази причина смятам че тази заповед пази само ползите на дребна група хора които от години се подвизават на плажа Корал, наричайки себе си “спасителите на “Корал”. Апропо, немалка част от тях в този момент са народни представители от Политическа партия “Продължаваме промяната”, близки до премиера в оставка Кирил Петков и неговия татко.

- Какво ще кажете за тюлена - духовник?
- Една от аргументите, да бъде основана предпазената територия плаж “Корал”, бе огромното предпочитание тюленът- духовник да се появи още веднъж по тези места. За осведомените със Закона за биоразнообразието е ясно, че до момента в който той не бъде допълнен, реинтрудуциране на тюлен духовник е невероятно. И тъкмо специалистите от министерството ръководено до този миг от Борислав Сандов, би следвало да осведомят министъра в оставка за този неопровергаем факт.

- Как ще реагират локалните хора в Царево на тази подигравка?
- Местните поданици - риболовци, почиващи, притежатели на земи, в никакъв случай не са били срещу основаването и опазването на предпазени зони и територии. Но те изрично възразяват против грубото тъпчене на конституционните им права.

Докато съм кмет на Община Царево, няма да разреша на който и да е министър, да се гаври с правата на жителите на тази община, открити в Конституцията на Република България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР