Лобирането на Полша и Унгария доведе до премахване на израза

...
Лобирането на Полша и Унгария доведе до премахване на израза
Коментари Харесай

Полша и Унгария блокираха „равенството между половете“ на европейска среща на върха

Лобирането на Полша и Унгария докара до унищожаване на израза „ тъждество сред половете “ в декларацията за общественото доближаване в Европейски Съюз във връзка пандемията COVID-19, съобщи Ройтерс.

Управляващата в Полша „ Право и правдивост “ и нейният евроскептичен маджарски съдружник Виктор Орбан упорстват, че техните обичайни обществени полезности се сблъскват с все мощен демократичен напън по отношение на правата на дамите, гейовете и мигрантите.

Двете страни непосредствено се опълчиха на споменаването на „ равенството сред половете “ в изказването на 27-те национални водачи на съюза, които се срещат в португалския град Порто в петък и събота, с цел да търсят способи за понижаване на обществените и икономическите неравенства, които се разшириха по време на пандемията.

Докато в първичния план на декларация е било записано, че Европейски Съюз ще „ предизвиква равенството сред половете “, по-късната версия, забелязана от Ройтерс, заобикаля фразата и гласи: „ Ще активизираме напъните за битка с дискриминирането и ще работим интензивно за запълване на разликите сред половете... и за поощряване на равенството ".

Позицията на Варшава и Будапеща не е изненада за европейските дипломати. И двете държавни управления поддържат католическите и консервативни обществени полезности в противоречиви позиции, които вървят ръка за ръка с възходящия държавен надзор и политическо въздействие върху медиите, съдилищата и университетските среди.

Стратегията на Европейската комисия за тъждество сред половете за 2020-2025 година дефинира задачата си като „ Съюз, при който дамите и мъжете, девойките и момчетата, в цялото си разнообразие, са свободни да следват определения си път в живота, имат равни благоприятни условия да се развиват и равноправно да вземат участие в управление на европейското ни общество ".

Пристигайки в Порто, Орбан сподели пред публицисти: " Факт е, че мъжете и дамите би трябвало да бъдат третирани еднообразно ". Той съобщи обаче, че е срещу да се приказва за „ пол “, който съгласно него е „ идеологически стимулиран израз “.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки също се изрече единствено за нуждата от унищожаване на разликите сред мъжете и дамите на работното място, а не за по-широко обществено тъждество за групи с друга полова ориентировка. В Полша някои области се оповестиха за „ свободни от ЛГБТ зони “ и получиха държавна поддръжка, откакто Европейски Съюз спря финансирането им поради дискриминация.

Въпреки различията към формулировката, въпреки всичко се чака водачите на Европейски Съюз да се ангажират с всеобхватно възобновяване от рекордната рецесията, провокирана от КОВИД 19, която аргументи гибелта на 700 000 души в Европа и затвори хиляди бизнеси.

Жените, младежите, служащите в развлекателната промишленост и жертвите на домашно принуждение са измежду групите, които са изключително наранени от задълбочаване на съществуващите неравенства.

„ Приоритет ще бъде прекосяването от опазване към основаване на работни места “, се споделя в изказването на водачите. Останалите тематики, които се чака да бъдат наранени, са патентите за имунизациите и обтегнатите връзки на Европейски Съюз с Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР