Лиз Тръс подаде подава оставка като министър-председател след само шест

...
Лиз Тръс подаде подава оставка като министър-председател след само шест
Коментари Харесай

Премиерът на Великобритания подаде оставка

Лиз Тръс подаде подава оставка като министър-председател след единствено шест седмици, съобщи Би би Си, излъчвайки онлайн речта ѝ.

Говорейки пред Даунинг стрийт, тя съобщи, че е споделила на крал Чарлз, че подава оставка като водач на Консервативната партия.

„ Встъпих в служба във време на огромна икономическа и интернационална неустойчивост. Признавам, че... поради обстановката не мога да извърша мандата, с който бях определена от Консервативната партия “, сподели тя.

Лиз Тръс приключи речта си, че се е срещнала с ръководителя на Комитета 1922 сър Греъм Брейди и в границите на идната седмица ще има избори за водач, като добави, че тя ще остане министър-председател, до момента в който не бъде определен правоприемник.

" Това ще подсигурява, че ще останем на пътя на осъществяването на нашия фискален проект и ще запазим икономическата непоклатимост и националната сигурност на страната ни.

По този метод Лиз Тръс стана най-кратко служилият министър-председател в историята на Обединеното кралство. Лиз Тръс е на поста си единствено от 45 дни. Вторият най-кратко служил министър председател е Джордж Канинг, който е бил на поста 119 дни след гибелта си през 1827 година

Лиз Тръс наследи Борис Джонсън на поста министър-председател на 6 септември, откакто победи Риши Сунак в състезанието за водач на Консервативната партия и се срещна с кралицата в Балморал.

Лидерът на опозиционните лейбъристи Киър Стармър прикани за незабавни избори, като съобщи: " След 12 години неуспех на торите, британците заслужават доста повече от тази въртяща се врата на хаоса. През последните няколко години торите дефинираха рекордно високи налози, унищожиха институциите ни и сътвориха рецесия на виталния стандарт. Сега те сринаха стопанската система толкоз мощно, че хората са изправени пред 500 паунда месечно в допълнение по ипотеките си. Щетите, които нанесоха, ще се поправят с години. Всяка от тези рецесии е дело на Даунинг стрийт, само че е платена от английската общност. Всяка от тях остави страната ни по-слаба и в по-лошо състояние. Торите не могат да отговорят на последния си неуспех, като още веднъж просто щракнат с пръсти и разместят хората по върховете без единодушието на английския народ. Те нямат мандат да подлагат страната на следващия експеримент; Англия не е тяхно персонално притежание, което да ръководят както си желаят. Британската общност заслужава да се произнесе по бъдещето на страната. Имаме потребност от общи избори - в този момент “.

Времето, през което тя заемаше поста, беше доминирано от хаоса на пазара, провокиран от минибюджета, разгласен от някогашния канцлер Куази Куартенг предишния месец. Въпреки уволнението на Куартенг предходната седмица и анулацията на съвсем всички препоръчани нефинансирани понижения на налозите, позицията на министър-председателя продължаваше да бъде подложена на напън. Някои депутати от торите обществено я приканиха да подаде оставка, а доста други напряко обявиха, че времето ѝ е изтекло.

Макар че разпоредбите на Консервативната партия предотвратяват подаване на оставка през първите 12 месеца от мандата на новия водач, беше обявено, че забележителен брой депутати са писали до сър Греъм Брейди, ръководител на Комитет 1922, с цел да дадат ясно да се разбере, че са изгубили доверие в премиера.

В понеделник новият канцлер Джереми Хънт разгласи, че държавното управление ще редуцира гаранцията за цените на силата до шест месеца от обещаните преди този момент две години и ще се откаже от плануваното понижение на главната ставка на налога върху приходите с 1 пенс. Съобщението беше необятно възприето като цялостен прелом в икономическата стратегия на госпожа Тръс, която е в основата на нейната кандидатура за лидерския пост.

След изказването на Хънт формалният представител на министър-председателя отхвърли да отхвърли, че Тръс е на път да подаде оставка, като вместо това съобщи, че тя " работи в доста тясно съдействие " с новия канцлер.

В злощастния 24-часов интервал в сряда Суела Брейвърман се нахвърли върху " бурното " премиерство на Тръс, като подаде оставка като вътрешен министър. Напускането на Брейвърман беше второто измежду четирите огромни държавни служби в границите на първите шест седмици на Тръс на поста.

Джеръми Хънт незабавно съобщи, че се изключва от конкуренцията за министър председател.

Френският президент Еманюел Макрон пожела на Англия бързо завръщане към стабилността. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР