Лиз Тръс, която наскоро стана министър-председател на Великобритания, вече е

...
Лиз Тръс, която наскоро стана министър-председател на Великобритания, вече е
Коментари Харесай

Новият британски премиер потъва заедно с британската лира

Лиз Тръс, която неотдавна стана министър-председател на Англия, към този момент е изправена пред риска да загуби поста си. Защо премиерският стол се залюля толкоз бързо под нея, какво мислят английските гласоподаватели за нея и по какъв начин протичащото се свързва с рецесията на английската лира и стопанската система като цяло?

„ Всички ние сме имали неверни калкулации в първите дни на новата си работа. Може да сме закъснявали първия ден. Може би сме употребявали чашата за кафе на шефа. А може да сте сривали личната си валута толкоз зле, че Международният валутен фонд е трябвало да се намеси. Нека тези, които не са унищожавали личната си стопанска система, първи да хвърлят камък по нас. ”

Така европейското издание „ Политико “ разказва обстановката, в която се намира английският министър председател Лиз Тръс. А ирландската компания „ Райънеър “ издаде специфичен билет на нейно име от лондонското летище Гетуик в посока „ Навсякъде “.

В същото време в английските медии няма предпочитание да пазят своя министър председател. Така уважаваното „ Економист “ сложи на корицата Лиз Тръс и министъра на финансите Куаси Квартенг, които гребат на потъваща лодка, наречена " Англия ".

Факт е, че Лиз Тръс беше определена на поста министър-председател не от цялото население на страната, а единствено от гласовете на към 100 хиляди гласоподаватели на Консервативната партия. За да бъдем по-точни, триста консервативни депутати в Камарата на общините избраха нейната кандидатура - точно те избраха двама от осемте претенденти (Тръс и някогашния министър на финансите Риши Сунак) в предварителното гласоподаване, приканвайки популацията да избира сред тези двамата. В резултат на това по време на изборите рейтингът на Лиз Тръс беше почти 22% (4% от популацията на страната се радваха, че тя стана министър-председател, а 18% бяха по-скоро доволни). Освен това тя нямаше цялостна поддръжка в Народното събрание: депутатите харесваха повече другия претендент Риши Сунак.

Ясно е, че с подобен рейтинг Тръс не би могла да се усеща свободна нито в английските коридори на властта, нито в огромната политика. Ситуацията се утежни от икономическата рецесия и сепаратистките похищения в Шотландия и Северна Ирландия.

Опитвайки се да излезе от тази обстановка, Тръс реши да се обърне към популизма и да извърши обещанието си да понижи налозите. Финансовият министър Куаси Квартенг създаде и показа на 23 септември упорит проект за понижаване на налозите с съвсем 45 милиарда лири. (еквивалентно на повече от четири % от бюджетните разноски за 2021 г.). И това макар бюджетния недостиг, мълчанието за ограниченията за компенсиране на дефицита на бюджетни доходи, както и външния дълг, който е към 10 пъти годишните бюджети на страната.

Планът, меко казано, не беше свестен. „ Намаляването на налозите в миг на съвсем двуцифрена инфлация, до момента в който централните банки в Лондон и по света покачват лихвените проценти, вършат Англия икономическо изключение “, написа „ Ню Йорк Таймс “.

„ Като се има поради възходящият инфлационен напън в доста страни, ние не предлагаме огромни пакети от нецелеви фискални ограничения на този стадий, защото е значимо данъчната политика да не опонира на паричната политика “, сподели МВФ (който доста рядко разрешава си да подлага на критика политиката на западните страни.

Пазарът реагира по този начин, както се очакваше. Отговорът на проекта на Тръс беше най-резкият спад на лирата (тя се изравни с долара) през последните 45 години. Английската централна банка беше принудена да се намеси, а самата министър-председателка резервира гордо безмълвие няколко дни. Тогава тя сподели - сякаш е направила каквото е трябвало и че за икономическата рецесия във Англия е отговорен... Владимир Путин. Тоест тя не сподели нищо, което да успокои британците.

„ Лиз Тръс най-сетне наруши дългото мъчително безмълвие с поредност от къси мъчителни мълчания “, майтапи се заместник-председателят на Лейбъристката партия (най-голямата опозиционна партия във Великобритания) Анджела Рейнър.

В резултат на това британците не престават да се майтапят тъжно, в този момент Тръс има всички шансове да стане „ министър-председател за един час “. Освен това може да сложи самобитен антирекорд. Към днешна дата най-краткият мандат като министър-председател е този на Джордж Канинг, който поема кабинета през 1827 година и устоя 119 дни на поста (след което умира). За да не счупи този връх, Лиз Тръс би трябвало да остане на поста си най-малко до 3 януари - обаче ще й бъде доста мъчно да оцелее (политически) до 3 януари.

Например жителите на Англия да вземем за пример могат да я отстранен посредством предварителни парламентарни избори. Които в обстановка, в която настоящето държавно управление се поддържа от едвам на 17%, са някак естествени за всяка уважаваща себе си страна.

Естествено, самата Тръс не желае да привиква избори. Проучванията на публичното мнение в този момент наподобяват извънредно разочароващи за консерваторите (които Тръс води). По основни за гласоподавателите точки (икономика, обществена сфера, здравеопазване) доверието в евентуалния кабинет на лейбъристите, ръководен от Кир Стърмър, е два или даже четири пъти по-високо, в сравнение с в настоящия кабинет на Тръс. Единственото място, където доверието е равностойно, са дейностите на кабинета на министрите в поддръжка на Украйна, а единственото място, където кабинетът Тръс е по-напред, е провеждането на Брекзит. Тоест по точки, от които британците не се интересуват доста.

В същото време рейтингът на Тръс не се чака да нарасне, изключително в случай че се приложи данъчният ѝ проект (който съгласно специалисти понижава налозите по-скоро за богатите хора).

„ Някои пътуващи до града със утринните влакове от Годалминг може да се възползват от най-високата данъчна ставка, само че хаосът, който поражда в процеса, заплашва пенсиите, портфейлите от акции и благосъстоянието, върху което е построена междинна Англия “, твърди „ Гардиън “.

Затова специалистите не изключват Тръс да бъде отстранена по различен метод - не посредством избори, а посредством импийчмънт вътре в партията. Съответно искане към този момент е импортирано в съответната комисия на Консервативната партия. Отстранявайки Тръс, консерваторите могат да се опитат да пренастроят имиджа на партията и по някакъв метод да покачат рейтинга й преди идващите (или предсрочни) избори.

И има малко време за решение на казуса. „ Две дати в този момент са от фундаментално значение в английската политика. На 11 октомври Народното събрание се връща от отмора, а на 14 октомври завършва интервалът на неограничена интервенция на Банката на Англия на пазара на скъпи бумаги. Малката разлика сред тези две дати не е инцидентна. Банката на Англия уведомява държавното управление, че разполага с малко повече от две седмици, с цел да стабилизира обстановката. След това рецесията може да пробие още едно дъно - до което да бъдат завлечени Тръс, Консервативната партия и цяла Англия.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР