Лиз Тръс, единият от двамата претенденти за следващ премиер на

...
Лиз Тръс, единият от двамата претенденти за следващ премиер на
Коментари Харесай

Лиз Тръс не отговаря дали Макон е приятел или враг

Лиз Тръс, единият от двамата кандидати за идващ министър председател на Англия, беше упрекната, че е заплашила британско-френските връзки, откакто не пожела да отговори на въпрос по време на политически дебат дали счита френския президент Еманюел Макрон за " другар или зложелател ", съобщи ДПА.

Тръс, която в този момент е външен министър на Англия, сподели по време на лидерски спор на Консервативната партия в град Норич, че не може да каже изрично дали Макрон е " другар или зложелател ".

През последните месеци френско-британските връзки са затормозени от редица въпроси, като засиления приток на незаконни мигранти през Ламанша и транспортния безпорядък в региона на пристанище Дувър, за който Тръс упрекна Франция, която съгласно нея не е осигурила задоволително чиновници по границата за обработка на пасажерите и товарите.

На дебата в Норич тя и другият кандидат - Риши Сунак,  трябваше да дават отговор на блиц въпроси. Водещата попита Тръс: " Президентът Макрон: другар или зложелател "? " Не мога да дам безапелационен отговор ", отвърна Тръс и получи бурни ръкопляскания. " Но в случай че стана министър-председател, ще го осъждам не по думите, а по делата му ", добави тя.

След това същият въпрос бе заложен и на Сунак. " Приятел ", отговори изрично той. 

Отговорът на Тръс провокира бурни политически реакции във Англия. Лейбъристката съпротива предизвести, че той може да изостри връзките с Франция и е симптом " за ужасяваща и притеснителна липса на добра преценка ".

Недоволство от изявлението на Тръс изрази и Гавин Баруел, някогашен министър реакционер. " Явно външният министър не знае, че сме във боен съюз с Франция ", написа той в Туитър.

Отново по време на дебата запитана на чий опит би заложила по нуклеарните въпроси - на френския или китайския, Тръс отговори изрично, че ще избере френския. " Ако би трябвало да предпочитам сред Франция и Китай, ще избера Франция ", сподели тя пред аудиторията от членове на Консервативната партия.

Изказването за Макрон не беше първото сходно остро изявление на Тръс във връзка с Франция. Неотдавна, след среща през юни на английския министър председател Борис Джонсън и Макрон, тя отхвърли опцията Англия да бъде част от някаква форма на по-широка европейска общественост. В същото време тогава Елисейският замък съобщи, че Джонсън е показал интерес към концепцията, която планува по-засилено съдействие на Европейски Съюз с страни като Обединеното кралство, които не членуват в него. Но Тръс отхвърли изрично Лондон в миналото да е изразявал единодушие с сходно предложение и дефинира изказванията на Париж като погрешни. " Не знам какво тъкмо е споделил президентът Макрон, само че в никакъв случай не сме се съгласявали на сходно нещо. "

Същевременно от френска страна се появи нов коментар за хаоса в превоза през Ламанша. Пиер-Анри Дюмон, народен представител от консервативната партия " Републиканците " от Кале, съобщи пред Би Би Си, че тези проблеми, в частност на английското пристанище Кент, няма да спрат и добави, че отговорен за всичко е Брекзит. " Това е резултатът от Брекзит. Сега се постанова да вършим повече гранични инспекции от преди ", сподели Дюмон. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР