Ливанският пилот Абдо “Дадо Фегали е носител на рекорда на

...
Ливанският пилот Абдо “Дадо Фегали е носител на рекорда на
Коментари Харесай

Носителят на световния дрифт рекорд: Не ви трябва кола с 1000 конски сили

Ливанският водач Абдо “Дадо ” Фегали е притежател на върха на Гинес за най-дълъг дрифт. Той ще е арбитър и специфичен посетител на Red Bull Car Park Drift на 24 юни в София, в което 20 от най-хубавите български дрифт водачи ще се борят за купата народен първенец. И спечелилият ще съставлява България на международните дрифт финали в Доха, Катар през декември. Дрифт трасето в София ще е сред бул. Скобелев и бул. Патриарх Евтимий, като надпреварата на 24 юни стартира в 17:00 часа.

Фегали се захваща с дрифта до момента в който преследва съществени триумфи в моторните спортове - спортната му кариера стартира през 1998 година, той печели три трофеи на Ливан в ралитата, също така има и три трофеи на Близкия изток в планинските изкачвания. А през 2013, когато печели и първата си рали купа на Ливан, той усъвършенства и върха на Гинес за най-дълъг дрифт в Абу Даби като реализира 11,18 км непрестанен дрифт.

Разговаряхме с Фегали преди надпреварата в София.

Какво е повода да започнеш да се състезаваш?

Фегали: Смятам, че съм късметлия, тъй като съм роден в семейство, мощно обвързвано с колите и моторните спортове. Баща ми беше играч през 80-те години на предишния век, когато аз бях на три години. Той имаше работилница и аз всеки ден виждах спортни коли. Имал съм хора към себе си, които да ме насочват и да ме слагат на вярното място. Станах трети в генералното класиране в първото ми рали! Усещането беше същински необикновено.

Как се появи прякорът Дадо?

Фегали: Така се споделяше дядо ми. Той е умрял две години преди да се родя аз. В фамилията по това време не имало момче с име Абдо. Баща ми е решил, че аз би трябвало да получа това име. Майка ми сподели, че ненавижда това име, тъй като не е нещо ново. Нямам визия за какво е решила да ме назова Дадо - сред двете въобще няма връзка. Роден съм и с двете имена и не мога да трансформира това, за жалост.

Как се стигна до върха за най-дълъг дрифт в света?

За благополучие автомобилният спорт е спорт номер едно на всички места с директно телевизионно лъчение в нашия район. Хората в Ливан ме познаваха и аз започнах да провеждам дрифт събития в целия Близък изток и Северна Африка. По това време към този момент имаше Фейсбук и известни обществени мрежи. Хората ме питаха, откакто завоювах в ралитата и планинските надпревари, какво следва. По това време от ден на ден се занимавах с дрифт. На една конференция в Катар пред доста медии ме попитаха какво следва и без да се възнамерявам, споделих, че ще направя опит за връх за най-дълъг дрифт в света. Нямах визия към този миг какъв е върхът за най-дълъг дрифт в света. Потърсихме го в Google и открихме, че един китаец е минал 5,8 км с непрестанен дрифт.

Срещнахте ли някакви проблеми по пътя към международния връх по дрифт?
 Рованпера ще започва в 4 дрифт надпревари Рованпера ще започва в 4 дрифт надпревари
Един от най-големите проблеми, с които се сблъскахме, бяха гумите, тъй като те в никакъв случай не могат да устоят толкоз дълго, а аз желаех да го направя на суха повърхнина. Срещнахме се с един инженер от Гуадалу. Той разполагаше с нещо, наречено Easydrift - това е материал от пластмаса, който се слага върху гумата, позволявайки на автомобила да дрифтира, до момента в който материалът се разтопи и чак по-късно стартира да се изразходва гума. Един ден по време на тестванията успяхме да изминем 22 км, което се оказа двойно по-голямо разстояние от самия връх. За върха имахме право единствено на три опита, първият беше несполучлив поради проблем с автомобила. За втория си споделих, че би трябвало да го направя и реализирах 11,18 километра - бях благополучен от това достижение и можехме да честваме.

Имате ли някакъв съвет за тези, които желаят да се занимават с този спорт?
 Дрифт шоу, картинг съревнование и осъществявания онлайн са част от програмата на Red Bull Showrun Plovdiv! Дрифт шоу, картинг съревнование и осъществявания онлайн са част от програмата на Red Bull Showrun Plovdiv!
Първото нещо е да си вземат автомобил със задно предаване и работеща ръчна спирачка. Много хора си мислят, че би трябвало да имаш голям мотор с мощ 1000 конски сили и специфични гуми. Можете даже да упражнявате в задния си двор с конуси и да въртите колата там. Във всичко, което вършиме в живота, би трябвало да вярвате в себе си. Когато вярвате в себе си, вие сте способни на това, което вършиме, плюс това - практиката прави нещата съвършени. Тренирайте доста. Не е належащо да възлагате всичките си очаквания на автомобила. В ралитата и другите надпревари съм губил доста надпревари в живота си и съм ги губил, тъй като, почтено казано, не разполагах с най-хубавия автомобил. Но в никакъв случай не съм допускал това да ми повлияе. Така завоювах 24 национални и интернационалните шампионата. Научете се по какъв начин да бъдете едно цяло с автомобила си и се уверете, че вие контролирате автомобила, а не той вас.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР