Литва се е превърнала в най-големия доставчик на вино за

...
Литва се е превърнала в най-големия доставчик на вино за
Коментари Харесай

Балтийските държави стават най-големите доставчици на вино в Русия

Литва се е трансформирала в най-големия снабдител на вино за Русия през първите осем месеца на 2023 година, сочат данни на Организация на обединените нации за интернационална комерсиална статистика Comtrade.

Според отчета от януари до август тази година Литва е изнесла за Русия вино на стойност 126 млн. $, което е с 20,6% повече от миналогодишните данни. На второ място се подрежда Грузия със 112,1 млн. $ (ръст от 19,4 %), а челната тройка се добавя от друга балтийска страна - Латвия, със 79 млн. $ (ръст от 18,5 %).

В тазгодишната десетка на най-големите снабдители на вино влизат още Италия (72,7 млн. долара), Испания (20,8 млн. долара), Полша (18,3 млн. долара), Германия (11,3 млн. долара), Чили (10,4 млн. долара), Португалия (7,7 млн. долара) и Армения (6,3 млн. долара).

Нито Литва, нито Латвия са известни с производството си на вино, а лозарството им е малко. Според сведенията годишното произвеждане на вино в Литва е към 60 000 хектолитра, до момента в който в Латвия то е почти на половина по-малко. За съпоставяне, Италия, най-големият производител на вино в Европа, е произвела 50,3 млн. хектолитра от напитката през 2022 година

Произходът на латвийския и литовския експорт на вино за Русия не е посочен в данните. Отбелязва се обаче, че през отчетния интервал двете страни взаимно са внесли вино на стойност 59,3 млн. $ от Италия, 21 млн. $ от Испания и 14,1 млн. $ от Германия.

По данни на съветската Федерална митническа работа през 2022 година Русия е внесла към четири милиона хектолитра вино, в това число близо 2,7 милиона хектолитра от Италия, Испания и Грузия - трите най-големи снабдители през тази година. Изглежда евентуално Латвия и Литва да препродават на Русия вино, закупено от техни сътрудници от Европейски Съюз, защото взаимното им произвеждане надали би могло да покрие този размер на износа.

Във връзка със глобите против Украйна предходната година Европейски Съюз забрани износа на вино за Русия, който надвишава 300 евро (315 долара) за бутилка. Членовете на френския съюз на производителите на шампанско стопираха да доставят продуктите си в Русия. В отговор на глобите през юли тази година Русия увеличи вносните мита за вино от " недружелюбни " страни от 12,5 на 20%.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР