Литва отново издига препятствия пред транзита на стоки между Русия

...
Литва отново издига препятствия пред транзита на стоки между Русия
Коментари Харесай

Литва измисли нов начин да блокира транзита към Калиниград

Литва още веднъж издига трудности пред преноса на артикули сред Русия и нейния ексклав Калининградска област.

След като Европейска комисия оказа напън върху литовските управляващи да разрешат преноса на артикули, попадащи под наказания сред Руската федерация и нейния най-западен район, в този момент стана ясно, че единствената банка - " Шауляй банк " (Siauliu bankas), през която се правят заплащанията за този пренос стопира всевъзможни банкови интервенции с Русия и Беларус от 1 септември, като се базира на европейските наказания против съветския и беларуски банков бранш, написа литовското издание " Делфи "

" Шауляй банк " остана единствената измежду най-големите банки в страната, която към момента прави заплащания сред бизнес субекти на Литва и Русия, Беларус. Всички други банки към този момент са спрели приемането на всевъзможни заплащания от тези страни. Тази банка обаче дава обещание да ги спре от есента.

" От 15 август тази година няма да правим заплащания в съветски рубли, без значение от страната на бенефициента, а от 1 септември заплащания към Руската федерация и Беларус или от тях във всяка валута ", споделиха от банката. Представители на финансовата институция обявиха, че банката не е серпантина да работи с Русия и Беларус най-дълго време в името на удобството на клиентите.

" Плащанията към и от Русия и Беларус във всяка валута ще бъдат спрени от 1 септември, с с изключение на при изключителни случаи, нужни за филантропични цели и държавни функционалности ", добави банката. От 6 май Swedbank не обслужва заплащания сред Литва и Русия, Беларус, SEB bankas - от 15 май, Luminor Bank - от 30 юни.

От Кремъл са изпратили нота на Литва, в която обръщат внимание, че тази банка е била единствената, през която се реализират заплащания за преноса на артикули към и от Калиниградска област и това решение на практика блокира този пренос още веднъж.

Засега няма публична реакция от литовските влсти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР