Литва обяви, че няма да разреши заминаващи или пристигащи полети

...
Литва обяви, че няма да разреши заминаващи или пристигащи полети
Коментари Харесай

Литва забранява всички полети през въздушното пространство на Беларус

Литва разгласи, че няма да позволи заминаващи или идващи полети през въздушното пространство на Беларус, ден откакто Беларус принуди аероплан да кацне и арестува публицист на борда.

" Всякакви полети до или от летищата в Литва през беларуското въздушно пространство са неразрешени ", съобщи министърът на превоза Мариус Скуодис на държавно съвещание в столицата Вилнюс.

Правителството на Литва означи, че предлага на Европейски Съюз въздушното пространство на Беларус да бъде затворено за всички интернационалните полети от основани в Европейски Съюз самолетни компании.

Министърът на превоза добави, че желае възбрана за беларуските самолетни компании да летят до страни членки на Европейски Съюз и наказания против беларуската национална самолетна компания " Белавия ", както и за " всички хора и организации, виновни " за случая.

" Литва има опцията да предприеме избрани дейности сама, само че главният отговор, на който се надяваме, би трябвало да бъде интернационален ", сподели външният министър Габриелиус Ландсбергис.

Регионалният транспортьор " Еър Балтик ", основан в Латвия, по-рано акцентира, че ще заобикаля беларуското въздушно пространство до по-нататъшно уведомление.

Литва и Латвия споделят граница с Беларус.

В Полша, която също граничи с Беларус, министър председателят Матеуш Моравецки съобщи, че и той ще упорства Европейски Съюз да забрани всички полети до и от Беларус.

Той дефинира случая като " невиждан държавен тероризъм от страна на Република Беларус ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР