Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис каза в събота, че Литва

...
Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис каза в събота, че Литва
Коментари Харесай

Литва продължава да търси подкрепа от ЕС в спора с Китай за Тайван

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис сподели в събота, че Литва се нуждае от повече поддръжка от Европейски Съюз, с цел да устои на натиска от Пекин за по-близки връзки с Тайван , оповестява " Ройтерс " и литовски медии.

В момента Вилнюс е хазаин на конгрес " Бъдещето на демокрацията ", на който външният министър съобщи, че " надали си коства да се загатва, че нашето единение пред опасността за демокрацията е извънредно значимо ".

" Нека бъдем почтени и реалисти: нашата общественост от демократични полезности в последно време губи почва от авторитаризъм ", добави той. Според него заплаха е освен държанието на властническите страни , само че и в някои случаи процъфтяването на популизма и корупцията в демократичните страни.

Според министъра е значимо да се разбере по какъв начин най-добре да се подсигурява и ускори вътрешната резистентност на обществата , както и на политически и бизнес елити против разкази и хибридни офанзиви от властнически режими и по какъв начин да се научат жителите да разпознават дезинформацията и подправените Новини.

 Литва прикани Европейски Съюз да се разсъни и да бъде обединен със Съединени американски щати и Запада против Китай
Литва прикани Европейски Съюз да се разсъни и да бъде обединен със Съединени американски щати и Запада против Китай

Литовският външен министър от Вашингтон: Ако желаете да отбраните демокрацията, би трябвало да я отстоявате

" Неразделна част от такава резистентност би трябвало да бъде мощният ангажимент към битката против популизма и корупцията. Според мен нищо не подкопава успеваемостта и доверието в демократичните институции като последните ", сподели Ландсбергис.

Предвидено е форумът да изготви политически документ , който да изложи политическата визия на участниците и да даде съответни рекомендации за подсилване на демокрацията - насоки за бъдещето на демокрацията, поощряване на съдействието в демократичния свят и опозиция против властническите трендове.

Форумът във Вилнюс е тип подготовка за срещата на върха за демокрацията на 9-10 декември, инициирана от президента на Съединени американски щати Джо Байдън .

Забележките идват, откакто балтийската страна подписа договорка за експортен заем на стойност 600 милиона $ с Експортно-импортната банка на Съединените щати , обсъждана като форма на американска поддръжка за възходящата поддръжка на Литва за Тайван .
 Европейски Съюз отсрочва усилването на съдействието с Тайван
Европейски Съюз отсрочва усилването на съдействието с Тайван

За да избегне увреждане на връзките си с Китай

и съобщи, че ще отдръпна китайския делегат във Вилнюс, откакто Тайван разгласи, че офисът му ще се назовава Тайванско посланичество в Литва.

Други тайвански офиси в Европа и Съединените щати употребяват името на столицата Тайпе, като заобикалят споменаването на самия остров, който Китай претендира за своя лична територия.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън беседва с литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис през август и се контракти за " двустранни координирани дейности ", с цел да помогне на страната да устои на натиска от Китай.

" Смятаме, че икономическите връзки с демократичните страни са по-стабилни и трайни, те се основават на върховенството на закона, тъй че дават отговор по-добре на литовските ползи ", сподели по-рано Ландсбергис пред кореспонденти във Вилнюс.

Литва съобщи по-рано тази година, че повече няма да взе участие в ръководена от Пекин комерсиална група със страните от Централна Европа .
 Тайван отвори офис-посолство в Литва, макар заканите на Китай
Тайван отвори офис-посолство в Литва, макар заканите на Китай

Тайван " ще цени и предизвиква това ново другарство, учредено на нашите споделени полезности "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР