Литият, с който разполагаме като суровина, е достатъчен за производството

...
Литият, с който разполагаме като суровина, е достатъчен за производството
Коментари Харесай

Проф. Йонко Мермерски: Основната причина за тежките инциденти по пътищата се дължи на липсата на наказания

Литият, с който разполагаме като суровина, е задоволителен за производството единствено на към 200 милиона електрическия автомобил. Това сподели професорът по органична химия Йонко Мермерски в Пътната графа - “Визия 0 " с Цвети Капитанова в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “. 

Поради недостига на тази съществена суровина за произвеждане на акумулатори поставените цели за подмяна на 70% от транспортните средства с мотори с вътрешно горене до 2030 година съгласно него е неизпълнима при сегашната технология на произвеждане на електрически автомобили. В момента по света има 1,5 милиарда леки коли и пикапи, уточни Йонко Мермерски.  

Литият се добива под формата на сол, защото е доста елементарно възпламеним. " Той се възпламенява при досег с въздух или с вода, т.е. той не се гаси с вода. В момента, в който тази батерия се дехерметизира и влезе О2 в достъп с лития, стартира един развой на горене, който доста мъчно може да бъде овладян. При запалване се заравя със примес от разнообразни инертни субстанции. Затова не е позволено паркиране на електрически автомобили на доста места в многоетажни паркинги за коли, тъй като когато се възпламени, подпалва всичко към себе си “, изясни експертът. 

Спирачният път на електрическите автомобили е доста по-голям от този на автомобил от същата категория с мотор с вътрешно горене. " Поради това, че една 100-киловатчасова батерия тежи към 800 кг, спирачният път на електрическия автомобил е толкоз дълъг, колкото на дребен камион. Това в ръцете на един водач категория А е значителен проблем “, изясни проф. Мермерски.  

Той означи, че за зареждането на батерията на един електрически автомобил е належащо електричество, сравнимо с потребяването на едно домакинство за цялостен месец. 

Според проф. Йонко Мермерски главната причина за многото тежки произшествия по пътищата се дължи на неналичието на санкции за нарушителите на пътя. Тежките нарушавания са резултат от систематични проблеми, счита той.  

Той направи съпоставяне със Съединени американски щати, където е доста по-лесно да се придобие удостоверение за ръководство на МПС, в сравнение с у нас. Там обаче културата на държание и публичните правила са разнообразни. " Освен това застраховките за гражданска отговорност там са пропорционални на това какъв брой положително е шофьорското ти досие и какъв брой нарушавания си направил. Разликата е в пъти “, изясни проф. Мермерски. 

Въвеждането на сходна мярка и у нас съгласно него би понижило фрапантно нарушаванията на пътя.  

Доказано е, че единствено с увеличение на наказванията за нарушавания на пътя те не стопират. Трябва да има по-добър надзор на пътя и повишение събираемостта на санкциите. Това пък сподели водещата Цвети Капитанова. 

Идеите за законодателни промени, касаещи младите водачи, са доста и те включват слагане на видеорегистратори в колите, увеличение на часовете за шофиране, шофиране с компаньон, шофиране единствено в светлата част на деня. " Но възпитанието и образованието стоят в основата. Когато човек има надменно държание и е самоуверен, той това го придвижва и на пътя и избива комплексите си там “, съобщи тя. 

Липсата на надзор и ефикасни санкции, съгласно нея водят до систематични нарушавания на пътя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР